WTA, organizația reprezentativă a jucătoarelor profesioniste de tenis, şi-a reafirmat luni îngrijorarea privind soarta jucătoarei Shuai Peng. Chinezoaica a declarat recent într-un interviu că nu a acuzat niciodată pe nimeni de agresiune sexuală şi că postarea ei de pe reţelele de socializare, pe care a făcut-o la începutul lunii trecute, a fost înţeleasă greşit.

Shuai PengFoto: Rob Prange / Shutterstock Editorial / Profimedia

"În primul rând, trebuie să subliniez un punct care este extrem de important, nu am spus sau scris niciodată că cineva m-a agresat sexual. Trebuie să subliniez clar acest punct", a spus Peng într-un videoclip postat de Lianhe Zaobao, pentru un site de presă din Singapore.

Ea a spus că postarea ei pe Weibo, un site de socializare asemănător Twitter, care a fost eliminată rapid, a fost o "chestiune privată". Peng, 35 de ani, a adăugat că oamenii nu au înţeles ce a vrut să spună, cu privire la postarea ei de pe Weibo, fără să detalieze.

Jucătoarea a mai spus că a locuit acasă, la Beijing, fără supraveghere. Peng nu l-a menţionat pe fostul vicepremier Zhang Gaoli.

Anterior, o jurnalistă chineză a postat duminică pe Twitter o scurtă înregistrare video cu Shuai Peng. În videoclipul respectiv, care durează doar şapte secunde, Shuai Peng poate fi văzută discutând cu Yao Ming, legendarul baschetbalist chinez care a evoluat în NBA.

WTA şi-a exprimat din nou, luni, "îngrijorarea" faţă de subiectul Shuai Peng, conform Agerpres.

"Aceste apariţii publice nu risipesc temerile WTA în privinţa siguranţei jucătoarei şi a capacităţii sale de a comunica fără cenzură şi impunere", a reacţionat WTA.

Ce s-a întâmplat cu Shuai Peng​

Shuai Peng, în vârstă de 35 de ani, l-a acuzat pe reţelele de socializare pe fostul vicepremier Zhang Gaoli - care din 2013 până în 2018 a fost unul dintre cei mai puternici şapte politicieni ai Chinei - că a forţat-o să facă sex în urmă cu trei ani, înainte de a o face amanta lui.

Această acuzaţie a fost postată pe 2 noiembrie pe contul oficial Weibo, echivalent chinezesc al Twitter, al jucătoarei. De la acel moment, au fost zile bune în care nu s-a mai știut nimic despre sportivă.

Site-urile și platformele social media din China au fost curățate de toate menționările numelui lui Peng și subiectele legate de acuzația făcută de aceasta.

Jucătoarea a reapărut pe 21 noiembrie, într-un restaurant din Beijing, iar apoi la un turneu organizat în capitala Chinei, potrivit mai multor videoclipuri publicate de presa oficială. Ea a avut ulterior două videoconferinţe cu reprezentanţii Comitetului Internaţional Olimpic.

Steve Simon, președintele WTA, a luat decizia de a suspenda toate turneele din China din cauza anchetei în curs de desfășurare în cazul sportivei Shuai Peng.