După un sezon în care Maria Sakkari a strălucit (cel mai bun al carierei), iar Simona Halep a fost mai mult accidentată, diferența de ritm și de încredere s-a putut vedea fără probleme. Grecoaica a câștigat (6-4, 6-4) o partidă în care Simona a fost mereu cu un pas în urma adversarei. Halep a părăsit WTA Kremlin Cup în sferturi, însă poate folosi meciul de vineri drept etalon pentru a-și da seama care este nivelul la care trebuie să revină.

Simona HalepFoto: Mike Kireev/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Maria venea la meciul cu Simona pe un adevărat val de încredere: după cel mai bun sezon din carieră (semifinalistă la Roland Garros și US Open) obținea calificarea la Turneul Campioanelor. De cealaltă parte, Halep avea o singură dorință pentru finalul lui 2021: să joace cât mai multe meciuri.

Diferența de ritm s-a văzut chiar de la primele gameuri: cu un sezon plin în spate, Maria a avut timing pe lovituri, o deplasare foarte bună și multă încredere în propriile forțe.

De cealaltă parte, jocul Simonei nu a arătat rău, însă nu a fost totuși suficient pentru a-i pune cu adevărat probleme unei sportive de nivelul adversarei de vineri.

Halep nu a stat bine la capitolul serviciu (a fost de prea multe ori nevoită să joace cu al doilea serviciu în momentele importante și să se expună atacurilor grecoaicei) și la mingile de break (a ratat prea multe șanse pentru a putea conta cu adevărat în meci).

A avut două reveniri dătătoare de speranțe (de la 2-5 la 4-5 și serviciul în primul set și de la 1-5 la 4-5 și serviciul în al doilea), dar de fiecare dată a eșuat în a restabili egalitatea. Sakkari s-a impus meritat după o partidă de o oră și 44 de minute.

Acest meci poate fi însă punctul de plecare pentru un sezon 2022 în care Simona să revină în lupta pentru fazele superioare ale competițiilor importante.

Rezumatul partidei dintre Simona Halep și Maria Sakkari:

De știut:

  • Pentru parcursul de la Moscova, Simona va fi recompensată cu un cec în valoare de 15.500 de euro și 100 de puncte în clasamentul WTA de simplu.
  • După participarea la WTA Kremlin Cup, Halep se află pe locul 17 în clasamentul live al WTA (urcare de două poziții).
  • Simona Halep va mai participa în acest sezon la un singur turneu: Transylvania Open. Competiția WTA 250 de la Cluj-Napoca va avea loc săptămâna viitoare.

Rezultate sferturi

Marketa Vondrousova (35 WTA) - Anastasia Pavlyuchenkova (16 WTA) 6-4, 6-2

Ekaterina Alexandrova (37 WTA) - Aryna Sabalenka (2 WTA) 6-3, 6-4

Anett Kontaveit(20 WTA) - Garbine Muguruza (5 WTA) 6-1, 6-1

Maria Sakkari (7 WTA) - Simona Halep (19 WTA) 6-4, 6-4

Program semifinale

Marketa Vondrousova - Anett Kontaveit

Ekaterina Alexandrova - Maria Sakkari

Desfășurarea partidei Simona Halep - Maria Sakkari, scor 4-6, 4-6, de la WTA Kremlin Cup

4:6 Simona găsește passingul: a prins curaj, se vede asta în execuții. Maria pune totul pe cartea atacului: forehandul trimite mingea cu o putere incredibilă. Lăsată pe spate, Simona ratează o minge: de la 30-0, se face 30-30. Sakkari face pasul la fileu și obține a doua minge de meci. Venită la fileu, Halep anulează a doua minge de meci cu un backhand în cross mi-nu-nat!

Vine și a treia minge de meci: pur și simplu forehandul Mariei este incredibil. Grecoaica închide meciul cu forehandul, arma sa letală.

4:5 Încă o eroare a Mariei, de această dată cu backhandul în cross. Se face 0-30, grecoaica pare ușor descumpănită. Sunt trei mingi de break: 0-40. Halep stă foarte bine în raliuri, trimite aspru, iar Sakkari este cea care greșește. Break alb, Simona va servi pentru a egala situația pe tabelă. A fost 5-1 pentru Maria...

3:5 Sakkari este deranjată atunci când Simona trimite aproape de baseline: grecoaica gesticulează. Este un pasaj al meciului în care Maria greșește mult, obligată fiind și de loviturile Simonei. Halep mai adună un game, scorul se mai strânge: 5-3 pentru Maria.

2:5 Din defensivă, Simona găsește un lob, mingea prinde terenul și o păcălește pe Maria (15-15). Reverul în cross timite mingea în afara terenului: Simona a ajuns cam târziu la minge. Mai greșește și Maria: 30-30. Serviciul o ajută din nou pe grecoaică: minge de meci. Partida nu se termină: Sakkari este ușor rigidă pe execuție, iar mingea rămâne în plasă.

Are Simona o minge de break, dar forehandul Mariei este pur și simplu la un alt nivel astăzi...Serviciul al doilea al Mariei salvează și a doua minge de break.

Tot serviciul (de această dată la exterior) anulează și a treia oportunitate de break a Simonei: este cel mai lung game al meciului. Halep supraviețuiește: face breakul și este condusă acum cu 5-2 în setul al doilea.

1:5 Sakkari are o poftă fantastică de joc: deplasare incredibilă, control minunat pe minge. Pe serviciul doi, Maria mai trimite o lovitură câștigătoare (15-40). Simona nu cadrează un forehand de pe mediană, iar Sakkari se duce la 5-1 (probabil avantaj decisiv la cum s-a jucat până acum).

Diferența de ritm dintre cele două este evidentă: Maria vine după cel mai bun sezon din carieră, iar Simona după unul în care mai mult a fost pe margine din cauza accidentărilor.

1:4 Sakkari acoperă fantastic terenul: nu renunță la nicio minge, iar Simona pare ușor resemnată. Se face 4-1 în favoarea grecoaicei, Maria este tot mai aproape de o calificare în semifinalele de la WTA Kremlin Cup.

1:3 Simona face și pasul la fileu după un serviciu bun, câștigă punctul (40-15). Gameul nu este însă încheiat: Maria trimite încă o lovitură câștigătoare: cât de ușor face schimbările de direcție... Halep salvează gameul, se impune și "apare" pe tabelă în setul al doilea: 1-3.

0:3 Maria nu slăbește deloc ritmul: servește aspru, face diferența cu forehandul, sunt două mingi de 3-0. Se desprinde până la urmă grecoaica la 3-0. Este un avantaj meritat: agresivitatea ei dă roade, iar jocul prea defensiv al Simonei nu o incomodează, dimpotrivă...

0:2 Maria accelerează fantastic cu forehandul: și Simona favorizează uneori acest lucru - trimite prea scurt. Sunt două mingi de break pentru Sakkari. Grecoiaca este jucătoarea mai bună în acest moment. Se face 2-0, Maria trimite perfect cu dreapta în lungul liniei...Ce lovitură!

0:1 Maria începe în forța setul al doilea: game alb de serviciu.

4:6 Simona joacă scurt, iar Maria devine de neoprit (0-30). Grecoaica speculează orice oportunitate de a fi agresivă. Vine apoi Sakkari cu o scurtă: sunt două mingi de set (15-40). Simona se apără foarte bine, lovește cu adâncime, iar mingile de set sunt anulate. Nu a trecut însă pericolul. Halep face o dublă, este a treia minge de set pentru Maria. Pe un serviciu doi moale, Sakkari ratează inexplicabil dreapta inversă.

Forehandul inside-in face diferența încă o dată: a patra minge de set pentru grecoaică. Este anulată și aceasta: passing superb de backhand al Simonei. Din păcate, Halep nu are deloc primul serviciu: a cincea minge de set.

De această dată, Simona nu mai are ce face pe încă un retur agresiv al Mariei: setul îi revine grecoaicei cu 6-4, după 57 de minute de joc.

4:5 La 0-30, Sakkari mai trimite un as. Cu ajutorul forehandului Maria egalează (30-30). Într-un raliu intens de pe baseline, Halep trimite perfect o scurtă: minge de break. Într-o ușoară criză de idei, Sakkari trimite o scurtă, dar execuția este una ratată. A venit, în sfârșit, breakul. Halep va servi pentru a egala situația la 5 pe tabelă în primul set.

3:5 La prima minge mai scurtă a Simonei adversara face tranziția din defensivă în ofensivă. Sakkari are un forehand teribil. Grecoaica revine în game, dar până la urma Halep își câștigă serviciul. Este 5-3 pentru Maria.

2:5 Din deplasare, Simona reușește a patra lovitură câștigătoare din acest meci: super execuție cu forehandul în cross lung. De la 0-30, Maria revine și egalează. Halep nu este inspirată pe o venire a adversarei la fileu, iar Sakkari câștigă punctul.

Grecoaica își câștigă din nou serviciul după un game în care a avut probleme. Simona a ratat până acum patru mingi de break în total, plus o ocazie importantă în acest game (0-30).

2:4 Simona stă mai aproape de baseline, iar acest lucru se vede: conduce schimburile și ajunge relativ rapid la 40-0. Sakkari nu renunță: trimite aspru cu forehandul și se apără foarte bine (40-30). Dreapta în cross scurt este fantastică: Sakkari egalează la 40.

Din săritură, Sakkari trimite perfect cu backhandul: are minge de 5-1. Cu ajutorul dreptei, Simona salvează mingea de break. Halep își câștigă serviciul, cu ceva emoții, important este că a anulat ocazia desprinderii adversarei la 5-1...

1:4 Simona stă foarte bine în defensivă, returnează aproape tot, iar mingile de break apar din nou (15-40). Sakkari forțează mult și greșește. Grecoaica face pasul în față și se impune de lângă fileu: voleu sigur de forehand.

Foarte puțin i-a lipsit Simonei să reușească un passing: mingea a rămas în plasă. Au fost anulate și aceste mingi de break. Din păcate, Sakkari se duce la 4-1. Halep a avut șansele ei: 4 mingi de break, toate ratate.

1:3 Debut de game greoi pentru Simona, face și o dublă greșeală. Maria este agresivă la retur, iar tabela îi surâde: 0-40. Primul serviciu nu a ajutat-o până acum pe Halep. Sakkari încearcă să atace din orice poziție, iar uneori exagerează. De la fileu, grecoaica ratează un voleu de forehand, iar Simona revine de la 0-40 și egalează.

Încă o minge de break, a patra. Simona forțează cu un forehand, mingea nu prinde terenul. Apare breakul, Sakkari conduce acum cu 3-1.

1:2 Simona joacă lung, iar mingea o deranjează pe grecoaică. Maria are însă un serviciu foarte bun până acum. Halep ajunge la o scurtă, iar apoi trimite pe contre-pied. Superbă lovitură. Vine și o dublă a Mariei, sunt mingi de break (15-40). Apare asul, primul al grecoaicei. Vine și al doilea as: unul la teu.

Sakkari revine foarte bine în game, salvează două mingi de game, iar acum conduce cu 2-1 în primul set. Simona nu are ce să-și reproșeze totuși, cele două mingi de break au fost salvate cu doi ași...

1:1 S-a trecut peste faza de studiu: sunt aruncate în luptă cele mai bune lovituri. Sakkari prinde linia cu un forehand, pare mai activă în debutul meciului. Cu multă încredere în propriile forțe, Sakkari produce destule lovituri câștigătoare. Halep închide gameul cu un as, primul al ei din partidă.

1:0 Partida a început cu Sakkari la serviciu. Simona încearcă să joace cât mai lung, să o țină mai departe de baseline pe grecoaică. Forehandul Mariei este unul foarte bun încă din debutul meciului. Game sigur pentru Maria, ea conduce cu 1-0.

Morgane Lara este arbitra din scaun.

Halep și Sakkari se află la încălzire, meciul va începe în doar câteva minute.

Cele două sportive nu s-au mai întâlnit până acum în circuitul WTA.

VTB Kremlin Cup se dispută în perioada 18-24 octombrie la Moscova, pe hard indoor, face parte din categoria WTA 500 și are premii totale în valoare de $565.530. Simona Halep a câștigat turneul în 2013, iar ultima ediție i-a revenit elvețiencei Belinda Bencic (în 2019).