​​Tenisul mondial nu-i va reține numele, rezultatele sale fiind unele modeste. Are însă o poveste de viață desprinsă parcă din filmele de la Hollywood, cu multe sacrificii și cu împlinirea visului american. A plecat de la o pereche de încălțări pe an în Lesotho (primită de obicei de Crăciun) și a ajuns prin propriile forțe la a preda tenisul la o Academie din Tampa.

Lebelo MosehleFoto: tampatennislessons

Povestea lui Lebelo Mosehle este doar una a încă unui copil african (și nu numai) dispus la multe sacrificii pentru a-și vedea visul cu ochii. N-a fost să fie un jucător de tenis de succes, dar ambiția l-a ajutat să rămână aproape de sportul iubit și să-și câștige existența cu ajutorul acestuia.

A început tenisul la opt ani

Lebelo a început să practice tenisul la vârsta de opt ani, asta după ce înainte cochetase puțin timp cu înotul. Nu a avut banii necesari pentru a continua, întreaga familie (5 membri în total) fiind nevoită să se descurce cu aproximativ 80 de dolari pe lună.

O pereche de încălțări pe an, de Crăciun

Își aduce aminte de greutățile copilăriei, perioadă în care își reînnoia o dată pe an încălțările, iar atunci probabil în preajma Crăciunului. Ani de zile a jucat (concurat) desculț, iar pauza venea în mod natural în momentul în care nu mai putea opri sângerările. Nu stătea însă mult pe margine, odată cu vindecarea rănilor fiind din nou pe terenul de joc.

Afacere cu mingile de tenis

Fratele său mai mare a practicat o perioadă sportul alb, iar bucuria cea mai mare era atunci când acesta venea de la antrenamente cu mingi. Erau în mare parte cele mai tocite dintre cele folosite, dar ele puteau fi vândute în satul natal. A fost, după cum își aduce aminte Lebelo, prima afacere în care s-a implicat.

"Bărbat" la 10 ani

Nevoile financiare l-au obligat o perioadă să nu mai poată juca tenis, el ajutând-o pe mama sa într-o afacere care presupunea vânzarea de haine. Acțiunea se desfășura pe una dintre străzile lăturalnice ale localității unde-și trăia copilăria, iar viața l-a obligat practic să fie "bărbat" de la frageda vârstă de 10 ani.

Unul dintre antrenorii cu care a lucrat de-a lungul timpului, Letona Mokhitli, a insistat pe lângă părinții săi pentru a-l readuce la tenis. Le-a povestit acestora că este un copil foarte talentat și că ar putea avea un viitor în sportul alb.

A vândut portocale

A fost însă nevoit să facă rost de bani pentru continuarea acestui vis. Și-a procurat bani de încălțări pentru sport după ce a vândut portocale "din birou în birou", după cum își amintește Lebelo.

A început să câștige mici turnee locale, iar odată cu aceste victorii au venit și unele premii constând în haine pentru tenis (o pereche de adidași, tricouri).

Primul turneu internațional l-a câștigat la vârsta de 11 ani, iar peste doar doi ani era clasat printre primii 4 din Africa la categoria de vârstă de sub 14 ani.

"Am disputat numeroase turnee internaționale, dar am atins acel nivel în care nu mai puteam continua. După cum bine se știe, tenisul este un sport atât de scump" - Lebelo Mosehle.

Salvarea a venit de pe YouTube

Aflat într-un punct al carierei de unde simțea că nu mai există vreo continuare, Lebelo a apelat la ajutorul unui prieten virtual, YouTube. A postat acolo un filmuleț de prezentare, iar nu mare i-a fost mirarea când a primit oferte de la Universități din mai multe părți ale lumii. A ales visul american, așa cum mulți o fac.

20 de dolari adunați de la vecini

"Când a aflat că voi pleca cu bursă, mama a adunat bani din vecini pentru a mă ajuta pentru drum. E vorba de 20 de dolari" - Lebelo Mosehle.

Vârful de formă și l-a atins, după propriile spuse, atunci când a concurat pentru Jackson State University. În 2015, era al treilea într-un top al jucătorilor de tenis din Africa.

Două slujbe - 35 de ore pe săptămână pentru un vis din copilărie

Odată ajuns cu bursă în SUA, a fost nevoit să-și ia două slujbe pentru a putea cotinua și cu marele său vis, acela de a juca tenis. "Am făcut tot posibilul pentru a face lucrurile să funcționeze", povestește Lebelo.

A fost o perioadă în care a fost student cu normă întreagă, jucător de tenis și a avut și două slujbe.

Filmul vieții în care Lebelo Mosehle este actor principal nu a cunoscut bunăstarea din circuitul ATP, dar l-a ajutat să plece din Lesotho, să ajungă în SUA și să facă ceea ce iubește cel mai mult: să joace tenis (este în prezent antrenor la o Academie din Tampa care îi aparține).