A câștigat la Melbourne al patrulea Grand Slam din carieră la 23 de ani, iar specialiștii o văd peste ani implicată în lupta la vârf a ierarhiei all-time. Naomi Osaka este sportiva momentului, iar povestea de viață (tată haitian, mamă niponă, reședința în SUA) o ajută să fie un produs de marketing fascinant.

Naomi Osaka cu trofeul de la Australian OpenFoto: Sydney Low/CSM / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iubirea interzisă a părinților

Naomi s-a născut pe 16 octombrie 1997 dintr-un tată haitian și o mamă niponă. Povestea de dragoste a celor doi a fost ascunsă mulți ani de ochii lumii.

Cum a început totul

Leonard Francois s-a născut în Haiti, iar anii facultății l-au găsit la New York. A călătorit la Sapporo undeva la începutul anilor '90, iar aici a cunoscut-o pe Tamaki (era înscrisă la un liceu din oraș).

Povestea de dragoste a celor doi a fost ascunsă ani buni de ochii lumii, iar în momentul în care Tamaki i-a mărturisit tatălui său că are o relație cu un bărbat de culoare a fost mustrată serios de acesta (i s-a reproșat că dezonorează familia).

Cu un aviz negativ din partea tatălui, Tamaki a decis să se mute împreună cu Leonard în orașul Osaka.

După mutarea în Osaka au venit pe lume cele două fete ale cuplului: Mari și Naomi (Mari este mai mare cu un an și jumătate).

Ce a reușit Naomi

"A schimbat percepția culturală a japonezilor în legătură cu relațiile între oamenii de rase diferite. A deschis uși închise atâția ani nu doar pentru tenis sau sport, ci pentru întreaga societate", a precizat agentul lui Naomi.

Marele rol avut de surorile Williams

De unde și până unde tenis? Totul a început într-o noapte călduroasă de iunie, a anului 1999. Leonard a urmărit meciul surorilor Williams din finala de dublu de la Roland Garros.

Americancele cucereau primul titlu de Grand Slam de la dublu după o finală în care au trecut de Martina Hingis și Anna Kournikova (6-3, 6-7(2), 8-6).

Serena (17 ani) și Venus (18 ani) au servit drept model, iar Leonard a știut din acel moment ce își dorește să ajungă fiicele sale.

Avea modelul de urmat: două surori de succes antrenate de tatăl lor (n.r. Richard Williams). "Totul era acolo, la vedere, trebuia doar să urmăresc o idee pusă în practică de altcineva", a precizat Leonard.

Atunci când Naomi avea trei ani, familia a decis să se mute în SUA - Long Island. Leonard a studiat tenis de pe casete și dvd-uri, iar Mari și Naomi s-au apucat serios de treabă sub îndrumarea tatălui lor.

"Am crescut respectând atât cultura haitiană cât și cea japoneză", își aduce aminte Naomi.

Pe măsură ce fetele creșteau, dorința lui Naomi era una singură: să-și învingă sora mai mare. Mari a fost ani la rândul jucătoarea mai bună, iar de multe ori Naomi pierdea seturi chiar și cu 6-0.

"Pentru ea nu era nicio competiție, dar pentru mine era în fiecare zi. Și încă una mare. În fiecare zi îi ziceam: mâine te voi învinge", mărturisește Naomi Osaka.

Acel moment avea să vină, ambiția fantastică a lui Naomi dând până la urmă roade.

"Îmi amintesc acel moment când m-a învins, ce față a putut să facă - cea mai enervantă din lume. Îmi venea să o bat, dar e mișto că a crezut mereu în forțele ei", a precizat la un moment dat Mari, sora mai mare a lui Naomi.

În 2006, Francois și Tamaki au decis să se mute în Pembroke Pines, Florida, oraș în care a crescut o altă stea a tenisului mondial actual - Sofia Kenin (campioana ediției din 2020 de la Australian Open).

Când a decis tatăl că Naomi va reprezenta Japonia

Cu Venus și Serena drept modele, Mari și Naomi au continuat să joace tenis și au făcut-o chiar la turnee unde adversarele erau mai mari.

Nu au primit însă prea mult atenție din partea USTA (Federația Americană de Tenis), iar Leonard a decis ca fetele sale să reprezinte Japonia. Totul s-a întâmplat în momentul în care au împlinit vârsta de 13 ani.

Sora Mari, mai talentată decât Naomi

Mari părea jucătoarea mai talentată, însă cariera i-a fost măcinată de o accidentare la umăr (conform WTA, Mari Osaka se află pe locul 335 în lume). De cealaltă parte, Naomi și-a văzut cu mare ambiție de planul de a ajunge cea mai bună din lume.

"Nu sunt alături de tine la turnee așa cum mi-aș dori, dar știu cât de mult te ajută sfaturile mele și îmi e suficient. De asemenea, mă bucură enorm că încă mă suni înainte de fiecare din meciurile mari. Îmi spui că ai emoții, iar eu îți zic să-ți imaginezi că arena e goală" - Mari Osaka.

Prima victorie mare - În 2014, contra lui Sam Stosur

Și totuși, Naomi avea să iasă la rampă la 16 ani și să fie băgată în seamă de presă așa cum își dorea tatăl Leonard. La Stamford, în 2014, japoneza o învingea pe Sam Stosur (era jucătoarea numărul unu a Australiei la acel moment). Osaka era pe locul 406 în lume.

"Este probabil a doua cea mai importantă victorie a mea. Prima a fost reușită împotriva surorii mele (n.r. când a învins-o pentru prima dată)", povestea la acel moment Naomi.

A fost, de asemenea, momentul în care media din Japonia și-a întors fața către tânăra sportivă. De la acel episod, Osaka este preferata jurnaliștilor niponi.

Primul sportiv asiatic pe locul 1 în lume

În 2019, după ce a câștigat al doilea titlu de Grand Slam, Naomi a devenit la 21 de ani noua lideră a ierarhiei WTA. Astfel, Osaka era primul atlet/ atletă din Asia care urca pe cea mai înaltă treaptă la nivel mondial.

Sursa foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Are o relație cu rapper-ul Cordae Amari Dunston

Ajunsă la 23 de ani, Naomi are în prezent o relație cu rapper-ul Cordae Amari Dunston.

Cei doi au fost prima dată împreună la un meci al celor de la Los Angeles Clippers (NBA). Cordae a mărturisit la un moment dat că la începutul relației lor nici nu știa că Naomi este o vedetă a tenisului mondial.

A fost alături de ea pentru prima dată la un turneu la US Open-ul din 2019.

Sursa foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Cei mai mulți bani câștigați - A detronat-o pe Serena

În 2020, la doar 22 de ani, Naomi Osaka a devenit cea mai bine plătită sportivă a planetei, având în decursul unui an încasări de 37.4 milioane de dolari.

A devansat-o pe Serena cu 1.4 milioane de dolari (aflată pentru patru ani la rând pe locul 1).

Japoneza a stabilit şi un record all-time de bani câştigaţi de o sportivă într-un an. Precedentul record, de 29,7 milioane de dolari, fusese stabilit de Maria Sharapova în 2015.

De unde vin banii

Pe lângă încasările din tenis, Naomi câștigă foarte mulți bani din partea sponsorilor. Este la mare căutare, povestea ei fiind una care se vinde foarte bine.

Tatăl haitian, mama japoneză, a spart multe bariere și este iubită atât în Japonia, cât și în SUA (nu reprezintă Statele Unite, dar a trăit mare parte din viață aici).

Are în prezent contracte bănoase cu nume importante aflate pe piață: Nike Procter & Gamble, Nissan, Shiseido, Yonex, Nippon Airways, MasterCard și Nissin Foods.

"Pentru cei din afara lumii tenisului este o față relativ nouă, cu o istorie de viață minunată. Combinați acest lucru cu tinerețea și biculturalitatea și vom obține un produs de marketing fascinant" - David Carter, profesor de afaceri sportive la Marshall Business School, USC.

Naomi Osaka, într-o reclamă recentă a celor de la Nike:

Naomi Osaka

  • Născută pe 16 octombrie 1997, la Osaka, Japonia.
  • A fost locul 1 WTA (în prezent se află pe 2) pe 28 ianuarie 2019.
  • A câștigat 7 tituluri WTA în carieră.
  • A adunat doar din tenis $19.674.032.
  • Victorii / înfrângeri în carieră: 243/133
  • Turneele câștigate în carieră:

2021 - Australian Open

2020 - US Open

2019 - Australian Open, Osaka, Beijing

2018 - Indian Wells, US Open.

Sursa foto: Sydney Low/CSM / Shutterstock Editorial / Profimedia