A pornit ca din tun drumul spre cel de-al nouălea titlu de la Australian Open, iar în mintea sa un loc important îl ocupă lupta cu recordurile din circuitul ATP. Novak Djokovic a vorbit cu jurnaliștii și despre marii săi rivali, Roger Federer și Rafael Nadal.

Novak DjokovicFoto: VINCE CALIGIURI / AFP / Profimedia

Ce spune despre Rafa și Roger

"Respect toate recordurile adversarilor mei. Mă gândesc în special la Roger şi Rafa, la ce au realizat în aceşti ani. Ei sunt legende ale sportului nostru şi îi admir mult. Ei mi-au influenţat în mod pozitiv jocul şi creşterea mea, dezvoltarea şi toate succesele" - Novak Djokovic.

Despre propriul drum

"Nu ar fi fost la fel fără cei doi (n.r. Federer și Nadal). Am rivalităţi formidabile cu aceşti doi băieţi şi ele continuă. Dar nu vreau niciun succes de-al lor, dacă mă înţelegeţi. Nu sunt gelos pe victoriile lor sau altceva de acest gen. Încerc să-mi construiesc cariera proprie și mă rezum la asta" - Novak Djokovic.

Despre lupta cu recordurile

"Sunt tot mai aproape de acest lucru (n.r. să bată recordul lui Federer în ceea ce privește numărul de săptămâni pe locul 1 ATP). Aceasta este un fel de realizare pe viaţă pentru mine.

Turneele de Grand Slam, de asemenea, ca şi turneele Masters 1.000, unde am reuşit să fiu foarte consistent şi să câştig o mulţime de titluri. Acestea sunt marile evenimente pe care le avem alături de cele patru Grand Slam-uri.

Meciurile directe cu tipii de top, de asemenea. Ca jucător profesionist, am nevoie de obiective. În ultimii 15 ani, cu tot ce am reuşit să realizez, nu mă interesează decât partea de top a jocului şi marile trofee. Muncesc pentru asta. Sunt norocos că sunt încă aici şi să vedem ce îmi va aduce viitorul", a completat Novak Djokovic, citat de Digisport.

În prezent, liderul mondial are 307 săptâmâni pe locul 1 ATP de-a lungul carierei, fiind atât de aproape de a-l detrona pe Roger Federer (310).

La turneele de tip Masters, sârbul se află deja pe prima poziție: 36 de titluri. Este urmat de Rafael Nadal (35) și de Roger Federer (28).

În ceea ce privește titlurile de Grand Slam, Nole are 17, zestre cu care se află momentan pe locul 3. Lideri sunt Roger Federer și Rafael Nadal (ambii cu câte 20).

Nu în ultimul rând, Djokerul conduce meciurile directe cu cei doi mari rivali ai săi:

Djokovic vs Federer 27-23

Djokovic vs Nadal 29-27.

De știut:

  • Mare favorit la Melbourne, Djokovic va da peste Frances Tiafoe (SUA, 62 ATP) în turul al doilea. Va fi primul meci direct.
  • Anii în care Novak Djokovic a ridicat trofeul la AO: 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019 și 2020.