Anul 2020 a fost unul în care tenisul a fost, la fel ca întreaga omenire, lovit din plin de pandemia de coronavirus. Pe durata întreruperii sezonului au fost tot mai multe voci (inclusiv Roger Federer) care au spus că WTA și ATP ar trebui să se unească într-o singură organizație puternică.

WTA, logoFoto: wtatennis.com

Un prim pas spre acest lucru ar putea fi modificarea adoptată de WTA începând din 2021.

Astfel, WTA își va redenumi categoriile de turnee pentru a se alinia cu cele din ATP.

În acest moment, WTA are cinci categorii de turnee: Premier Mandatory, Premier 5, International şi 125K. De cealaltă parte, ATP are: Masters 1000, ATP 500 şi ATP 250.

Începând din 2021, categoriile celor de la WTA se vor numi la fel precum cele din ATP.

Conform acestei modificări, Premier Mandatory şi Premier 5 vor deveni WTA 1000, cele din categoria Premier vor fi WTA 500, International va deveni WTA 250, iar 125 K se va transforma în WTA 125.

"Un sistem numeric permite înţelegerea imediată a nivelului unui turneu, oferind fanilor o modalitate simplă de a înţelege şi de a participa la circuit şi la turnee.

Pe lângă faptul că oferă simplitate şi înţelegere imediată, acest lucru permite alinierea la nomenclatorul turneelor ATP, astfel încât tenisul profesionist să fie consecvent şi să aibă acelaşi sistem de denumire a turneelor.

Anul 2020 a deschis o oportunitate unică pentru o sinergie mai mare între toate organele de conducere ale tenisului" - Micky Lawler, preşedinta WTA.

De menționat că premiile și punctele oferite la categoriile WTA redenumite vor rămâne aceleași.