Dominic Thiem a câștigat în două seturi partida cu Rafael Nadal de la Turneul Campionilor, fiind nevoie de două tiebreak-uri pentru a fi stabilit învingătorul. Austriacul a fost mai inspirat în momentele importante (7-6(7), 7-6(4), iar acum are două victorii din tot atâtea partide.

Dominic ThiemFoto: Glyn Kirk / AFP / Profimedia Images

După un meci de cea mai înaltă calitate, singura părere de rău este că O2 Arena a fost goală. Ar fi avut ce vedea spectatorii la meciul de marți.

Nadal și Thiem nu și-au oferit nici măcar o minge de break în tot primul set, iar deznodământul avea să fie mutat firesc în tiebreak. Ibericul a condus cu 5-2, iar soarta manșei părea în mâinile sale. A jucat însă rău cele două puncte de la lansare, iar Dominic a revenit incredibil pe tabelă.

Scăpat dintr-un moment dificil, Dominic a fost nevoit să mai salveze și două mingi de set, iar la prima sa sanșă a încheiat setul cu o dreapta inside-out de mare campion (9-7).

Setul doi a continuat în mare parte după aceleași coordonate, iar primul break al duelului avea să vină în celebrul game șapte: Nadal s-a impus contra serviciului, iar soarta manșei părea din nou în racheta sa.

A fost însă meciul șanselor ratate pentru campionul de la Roland Garros: nu doar că și-a pierdut imediat serviciul, dar doar câteva minute mai târziu s-a trezit într-un game de la lansare: 5-4 pentru Dominic și 0-40...

Așa cum doar el știe, Nadal s-a scuturat de toate energiile negative și a salvat toate cele trei mingi de meci ducând setul al doilea tot în tiebreak. Istoria s-a repetat, iar Thiem s-a impus (de această dată cu 7-4). Austriacul a judecat mult mai bine momentele importante ale confruntării, experiența acumulată la nivel înalt în utimele sezoane arătându-și din plin roadele.

A fost un meci spectaculos care s-a întins pe durata a două ore și 17 minute.

Nu ar trebui însă să surprindă pe nimeni faptul că Dominic a fost mai puternic în tiebreak-uri: la ultimul meci direct (Australian Open 2020, sferturi), austriacul a trecut de Nadal în patru seturi, iar toate manșele câștigate de Thiem au fost în...tiebreak (7-3, 7-4, 8-6).

În urma acestui succes, Dominic a adunat a doua victorie de la Turneul Campionilor din tot atâtea meciuri și a mai strâns situația în meciurile directe cu Rafa: este 9-6 pentru iberic.

Grupa "Londra 2020", clasament:

* Victorii - înfrângeri / Seturi câștigate - pierdute

1 Theim 2-0 / 4-1

2 Nadal 1-1 / 2-2

3 Tsitsipas 0-1 / 1-2

4 Rublev 0-1 / 0-2.

De la ora 22:00

Stefanos Tsitsipas vs Andrey Rublev

* Primii doi clasați din cele două grupe se vor califica în semifinale, acolo unde se va juca după sistemul locul unu dintr-o grupă vs locul doi din cealaltă grupă. Meciurile de la Turneul Campionilor se joacă după regula cel mai bun din trei seturi.

De știut:

  • În România, Turneul Campionilor poate fi urmărit în direct pe Eurosport.
  • Ediția cu numărul 51 la simplu, 46 la dublu.
  • Se dispută pe hard indoor în O2 Arena.
  • Ultimii campioni: Stefanos Tsitsipas (simplu), Pierre-Hugues Herbert / Nicolas Mahut (dublu).
  • Ilie Năstase a câștigat de 4 ori prestigiosul turneu de pe final de sezon: 1971, 1972, 1973 și 1975.
  • La dublu, competiția a fost câștigată și de Horia Tecău: în 2015, împreună cu partenerul Jean-Julien Rojer (într-o finală contra lui Florin Mergea și Rohan Bopanna).
  • Este ultima ediție care se va disputa la Londra, de anul viitor Turneul Campionilor urmând să fie găzduit de Torino ("Pala Alpitour", 16.000 de locuri).
  • Jucătorul cu cele mai multe titluri (6): Roger Federer (2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011). Este urmat de Novak Djokovic, Ivan Lendl și Pete Sampras (toți cu câte 5). Doar sârbul mai este însă jucător activ.
  • Jucători importanți care nu au câștigat niciodată Turneul Campionilor: Rafael Nadal, Jim Courier, Rod Laver, Arthur Ashe, Mats Wilander, Michael Chang, Carlos Moya, etc.