​Rafael Nadal se află la Paris, acolo unde va juca în această săptămână la Masters-ul organizat pe hard indoor. Întrebat de jurnaliștii de la Marca despre situația actuală din lume, ibericul s-a arătat îngrijorat de problemele mari generate de pandemia de Covid-19, dar a adus în discuție și alte dificultăți ale omenirii: "Oameni pot muri din cauza virusului, dar la fel de bine pot muri şi de foame".

Rafael NadalFoto: JB Autissier / Panoramic / Bestimage / Profimedia

Despre responsabilitatea pe care o avem cu toții în pandemie

"Trebuie să depăşim această criză cu respect, cu demnitate, faţă de noi, faţă de cei dragi şi faţă de cei din jurul nostru. Dar şi cu responsabilitate şi logică" - Rafael Nadal, pentru Marca, citat de Eurosport.ro.

În lume se moare și de foame, nu doar din cauza virusului

"Oameni pot muri din cauza virusului, dar la fel de bine pot muri şi de foame. Lovitura pe care o dăm economiei a fost şi e foarte gravă. Trebuie să găsim un echilibru între sănătate şi muncă, între sănătate şi protecţie socială. Siguranţa oamenilor e cea mai importantă. Dar la fel de importante sunt şi libertatea şi demnitatea" - Rafael Nadal.

Trebuie să avem grijă de cei din jurul nostru

"Eu încă sunt tânăr, organismul meu e puternic. Dar, dacă mă voi îmbolnăvi, pot să transmit virusul celor vulnerabili. Sunt îngrijorat pentru părinţii mei, pentru familia mea, pentru comunitatea mea. Trăim cea mai dificilă perioadă din viaţa noastră. De aceea, acum e momentul să ne luptăm pentru lucruri mai importante decât un meci de tenis", a concluzionat Rafael Nadal.

Prin cel de-al 13-lea titlu câștigat la Roland Garros, Nadal a ajuns la un total de 20 de Grand Slam-uri cucerite în carieră, performanță cu care l-a egalat pe Roger Federer.

Ibericul nu se poate lăuda cu vreun trofeu la Paris-Bercy, Masters pe care nu l-a câștigat vreodată în carieră. În absența lui Novak Djokovic, Rafa este cap de serie numărul unu la competiția care a debutat luni.

În turul doi, Nadal va da peste un compatriot: Feliciano Lopez (l-a învins pe Filip Krajinovic, scor 7-6(11), 6-1). Cei doi nu s-au mai duelat în ultimii cinci ani, iar scorul întâlnirilor directe este 9-4 în favoarea lui Rafa.

De știut:

  • Din totalul de 86 de titluri cucerite în carieră, Nadal a izbutit să câștige un singur turneu pe hard indoor: la Madrid, în 2005.
  • Dacă îl va învinge pe Lopez, Nadal va bifa victoria cu numărul 1000 în circuitul profesionist.

Clasamentul titlurilor Masters:

1 Novak Djokovic 36

2 Rafael Nadal 35

3 Roger Federer 26

4 Andre Agassi 17

5 Andy Murray 14

6 Pete Sampras 11

7 Thomas Muster 8

8 Michael Chang, Jim Courier, Boris Becker, Marcelo Rios 7 etc.