A suferit două operații la genunchi în decursul lui 2020, iar sezonul său s-a încheiat abrupt după semifinala de la Australian Open. Roger Federer a stat recent de vorbă cu jurnaliștii și a precizat cum se simte, cum se derulează recuperarea și când și-a propus să revină pe teren.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe 8 august a împlinit 39 de ani. Nu a fost genul acela de zi de naștere sărbătorită între turnee, pandemia de coronavirus dar și problemele de sănătate obligându-l să stea departe de tenis.

Roger Federer a oferit recent ultimele detalii despre recuperare, dar și despre momentul în care-și propune să revină în circuitul profesionist.

După prima operație suferită în luna februarie, se vorbea despre o revenire a lui Mister Perfect în circuit cu ocazia Wimbledonului. Între timp, Grand Slam-ul londonez a fost anulat, iar Federer a avut nevoie de o nouă intervenție chirurgicală la genunchiul drept.

Elvețianul a urmărit îndeaproape ceea ce s-a întâmplat în tenisul mondial, el fiind de altfel printre primii care l-au felicitat pe Rafael Nadal pentru al 13-lea titlu de la Roland Garros și al 20-lea din întreaga carieră.

Cum decurge recuperarea

"Sunt pe drumul cel bun, mă întorc treptat. Nu pun niciun fel de presiune asupra mea și îmi voi lua tot timpul necesar (n.r. pentru o revenire în circuit)" - Roger Federer, pentru Schweizer Illustrierte.

Când va participa la un turneu

"Voi participa la un turneu doar în momentul în care voi fi la 100%. În prezent, se pare că voi reveni la Australian Open, în ianuarie" - Roger Federer.

Nu va exista o altă operație

"În acest moment, nu este posibilă lovirea mai mult de două ore cu racheta. Cu toate acestea, am lucrat intens la rezistența și la puterea mea. Nu am resimțit niciun fel de durere de ceva vreme. Nu vor mai exista alte operații", a concluzionat marele campion elvețian.

Sezonul 2020 a fost cel în care Federer a disputat cele mai puține meciuri din întreaga carieră: 6 (5 victorii și o înfrângere). De asemenea, 2020 a fost, alături de 2016, anul în care campionul de la Basel nu și-a trecut în palmares niciun titlu ATP. Reamintim că Roger are 103 competiții câștigate de-a lungul carierei (1242 de victorii și 271 de înfrângeri).

Clasamentul detaliat al titlurilor de Grand Slam:

1 Roger Federer, Rafael Nadal 20

3 Novak Djokovic 17

4 Pete Sampras 14

5 Roy Emerson 12

6 Rod Laver, Bjorn Borg 11 etc.

Roger Federer, 39 de ani (6 AO, 1 RG, 8 W, 5 USO)

Rafael Nadal, 34 de ani (1 AO, 13 RG, 2 W, 4 USO)

Novak Djokovic, 33 de ani (8 AO, 1 RG, 5 W, 3 USO).

Imagini de la ulimul meci jucat de Federer în circuitul ATP - semifinala cu Djokovic de la Australian Open: