După un început de meci ezitant, Simona Halep a preluat complet controlul partidei cu Elise Mertens, a obținut primul set fără probleme și părea să se desprindă și în setul secund (a făcut break în primul game). Belgianca (23 WTA) a început să riște mult mai mult și să diversifice loviturile (reverul său în lung de linie a fost la înălțime), însă Simona a practicat un joc foarte solid, a servit bine, a oprit la timp seria bună a adversarei (Mertens a câștigat trei game-uri consecutive și a condus cu 5-4) și s-a impus cu 6-2, 7-5, după o oră și 35 de minute. Pentru Simona Halep, titlul de la Praga este al 21-lea câștigat în carieră (a mai jucat alte 17 finale).

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Pentru parcursul de la Praga, Simona va primi 25.000 de dolari şi 280 de puncte în clasamentul WTA.

  • Pentru titlul de la Praga, Simona Halep le-a învins pe Polona Hercog (46 WTA), Barbora Krejcikova (118 WTA), Magdalena Frech (174 WTA), Irina Begu (82 WTA) și Elise Mertens (23 WTA).
  • Pentru Halep acesta a fost primul turneu jucat după întreruperea cauzată de pandemia de coronavirus. La ultima competiție la care a evoluat, Simona a câștigat titlul de la Dubai (a trecut în finală de Elena Rybakina).

Ce a declarat Simona Halep:

"Vreau să vă mulţumesc tuturor că aţi venit astăzi să ne susţineţi. Ştiu că sunt condiţii grele şi vremuri grele, dar apreciez cu adevărat că aţi venit să ne susţineţi, azi, în finală. Vreau să-i mulţumesc de asemenea lui David (n.r. - David Trunda, directorul turneului) pentru o săptămână grozavă, pentru o treabă extraordinară, ştiu că nu este uşor, ţinând cont de toate regulile, dar aţi reuşit să ne faceţi să ne simţim în foarte mare siguranţă, chiar dacă m-am plictisit foarte mult în cameră, zece zile.

Vă mulţumesc pentru tot, a fost o săptămână grozavă. Vreau să le mulţumesc celor de la WTA şi tuturor sponsorilor, preşedintelui federaţiei, pentru că aţi făcut acest turneu posibil. După o atât de lungă pauză, a fost cu adevărat plăcut să simt din nou senzaţia de a fi pe teren.

Sunt fericită că am reuşit să câştig acest turneu, am mai fost la Parga cu aproximativ 15 ani în urmă, dar nu-mi mai amintesc foarte bine cum a fost fost. Dar m-am simţit grozav şi mi-a plăcut. Deci vă mulţumesc şi sper să revin în viitor aici", a declarat Halep, la festivitatea organizată după finală.

Ultimul punct al finalei dintre Simona Halep și Elise Mertens:

Finalele jucate până acum de Simona Halep sunt următoarele, potrivit News.ro:

  • Titluri WTA de simplu: 21 - Praga (WTA), Dubai (Premier) - 2020, Wimbledon (Grand Slam) - 2019, Montreal (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Shenzhen (WTA), toate trei în 2018, Madrid (Premier Mandatory), în 2017, Montreal (Premier 5), Bucureşti (WTA), Madrid (Premier Mandatory), toate trei în 2016, Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory), toate trei în 2015, Doha (Premier 5), Bucureşti (WTA), ambele în 2014, Nurnberg (WTA), 's-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) şi Sofia (turneul "mic" al campioanelor), toate cele şase în 2013;
  • Finale WTA de simplu: 17 - Madrid (Premier Mandatory), Doha (Premier) - 2019, Cincinnati (Premier 5), Roma (Premier 5), Australian Open (Grand Slam) - în 2018, Beijing (Premier Mandatory), Cincinnati (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Roma (Premier 5) - în 2017, Rogers Cup (Toronto), Cincinnati (ambele de categorie Premier 5) - în 2015, WTA Finals - Singapore (Turneul Campioanelor), Roland Garros (Grand Slam), Madrid (Premier Mandatory) - toate trei în 2014, Bruxelles (Premier), în 2012 şi Fes (WTA), în 2011 şi 2010.

Desfășurarea livetext a finalei dintre Halep și Mertens:

7-5 Rever ratat de Mertens. Elise are și puțin noroc: prinde linia cu o lovitură la limită din apropierea fileului. Simona trimite cu reverul, arbitrul de linie strigă aut, dar Marija Čičak coboară din scaun și îi acordă punctul Simonei (30-15). Backhand în lung de linie superb al Simonei (două mingi de meci). Minge prea lungă a lui Mertens, Simona este campioană la Praga!

6-5 Dublă greșeală a lui Mertens (a cincea în setul secund, 0-30). Simona lovește foarte lung, Mertens este departe de minge. Trei șanse de break pentru Simona. Mertens o salvează pe prima cu încă un rever în lung de linie. Retur în banda fileului... Mertens se apără bine inițial, însă Simona forțează și va servi pentru câștigarea partidei.

5-5 Simona începe cu o dublă greșeală... Halep o prinde pe contr-pied pe Mertens. Serviciu foarte bun. Mertens ratează o lovitură ușoară. Retur în fileu, game câștigat rapid de Simona.

4-5 Elise este tot mai agresivă, ea dictează ritmul în aceste momente. O dublă greșeală care vine bine pentru Simona. Retur excelent al Simonei. Echilibrul persistă în acest game, poate cel mai important al meciului. Simona câștigă un punct foarte tensionat, mingea a trecut foarte aproape de banda fileului. Simona ratează o minge de break... Foarte aproape de un passing de senzație, mingea Simonei a aterizat de partea greșită a liniei. Mertens este sigură pe ea și trece în avantaj.

4-4 Retur foarte bun pentru Mertens, belgianca riscă din ce în ce mai mult. Simona se regrupează prea târziu... Mertens obține trei mingi de break, Simona este nemulțumită. Halep o salvează pe prima cu un voleu sigur. Mertens o ratează pe a doua. Elise urcă la fileu și lovește decisiv. Se restabilește egalitatea.

4-3 Simona se apără superb, dar Mertens acoperă bine la fileu. Simona profită de o minge care se oprește în banda fileului, preia controlul punctului și Elise ratează în cele din urmă. Mertens lovește bine cu reverul. Simona rămâne în punct, trece cumva în control, dar ratează lovitura în ciuda faptului că adversara era cu spatele la joc. Mertens își face game-ul de serviciu.

4-2 Mertens știe că nu mai are nimic de pierdut, urcă la fileu și închide punctul. Încă o lovitură puternică a belgiencei. Simona lovește superb în cross scurt. Primul serviciu vine și o ajută pe Simona (30-30). Mertens trimite în fileu. Încă un serviciu bun, Simona este tot mai aproape de titlu.

3-2 Simona pune presiune la retur. Halep este ajutată și de banda fileului (0-30). Simona prinde linia cu o lovitură în cross. Mertens salvează prima minge de break. Mertens face o dublă greșeală, Simona trece din nou în avantaj.

2-2 Simona trebuie să rămână concentrată. Retur pe linie pentru Mertens (15-15). Minge înaltă care o deranjează pe belgiancă. Simona atacă, vine la fileu și lovește cu siguranță. Simona revine și egalează.

1-2 Elise este surprinsă de o minge lungă. Punct construit frumos de Mertens, care urcă la fileu și închide cu un voleu. Elise face o dublă într-un moment bun pentru ea. Mai agresivă în lovituri, Elise preia controlul punctelor și forțează mai multe erori din partea Simonei. Încă un atac bun al belgiencei. Mertens este inconstantă, mai face o dublă în momentul în care putea să treacă în avantaj. Elise servește spre corpul Simonei și câștigă punctul. Încă un rever câștigător pentru Mertens.

1-1 Mertens caută mereu liniile, dar ratează de cele mai multe ori. Primul serviciu îi aduce aproape de fiecare dată punctul Simonei. Halep construiește bine punctul, dar nu se poziționează bine pentru a lovi ultima minge. Atac superb al Simonei! Elise controlează punctul, Simona se apără din răsputeri, dar nu mai are ce să facă. Simona salvează o minge de break cu un forehand în cross. Mertens capătă puțin încredere. Simona ratează atacul, Mertens face rebreak.

1-0 Simona trimite lovituri cu mult kick și o surprinde pe adversară. Halep ajunge prea târziu la minge, trimite în fileu. Mertens pune o scurtă bună, Simona ajunge, dar nu mai poate ridica mingea. Atac în fileu al belgiencei. Simona joacă foarte sigur, Mertens caută loviturile decisive, dar nu are precizie. Minge de break. Seria continuă: al șaptelea game câștigat la rând de Simona.

6-2 Simona joacă excelent în aceste momente, are răspuns pentru toate loviturile adversarei. Jucătoarea noastră ratează de puțin lungul de linie. Serviciu foarte bun la exterior (30-15). Simona trimite foarte lung, Mertens nu mai face față. Dublă greșeală. Mertens salvează a doua minge de set cu o lovitură care aterizează aproape de linia de fund. Elise avansează în teren, dar nu este concentrată și lovește mult prea puternic. Retur în fileu. Simona câștigă primul set.

5-2 Mertens își pierde răbdarea, începe să se grăbească și ratează din ce în ce mai mult. Elise își pune mâinile în șold, nu mai înțelege nimic din ce se întâmplă pe teren (0-30). Simona returnează din nou în corpul adversarei și preia conducerea punctului. O primă eroare a Simonei în acest game, rămân două mingi de break. Simona încearcă să o paseze pe Mertens, dar trimite în culoarul de dublu. Elise se apără bine, Simona ratează atacul și a treia șansă de break. Mertens ratează în cele din urmă un backhand în lung de linie. Serviciu urmat de lovitură în contre-pied, încă o oportunitate pe care Simona nu o poate fructifica. Elise simte presiunea, face o dublă greșeală. Simona caută atacul decisiv, dar ratează de puțin linia. Halep controlează jocul în aceste momente, lipsește doar lovitura decisivă. Simona o scoate foarte mult în exterior pe Mertens și închide game-ul cu o lovitură care prinde linia.

4-2 Marija Čičak confirmă un serviciu prea lung al Simonei. Dublă greșeală... Mertens abuzează de reverul în lung de linie, deocamdată i-a ieșit de fiecare dată. Încă o dublă greșeală. Mertens ratează prima minge de break. rămân două. Cu tot terenul în față, Elise trimite prea lung. Schimbul se prelungește, Elise nu transformă nici a treia ocazie (40-40). Simona prinde linia după un retur foarte bun al belgiencei, vine la fileu însă ratează voleul. Simona se apără bine din spatele terenului, salvează și a patra șansă de break. Mertens lovește prea plat, Simona rezistă incredibil în acest game și trece în avantaj. Halep o prinde pe contre-pied pe adversară și câștigă al patrulea game consecutiv.

3-2 Un retur câștigător pentru Halep. Atac în fileu (15-15). Simona pune presiune în acest game, poate trece pentru prima oară la conducere. Combinație superbă pentru Simona, care închide punctul cu un voleu: două mingi de break. Lovitură incredibilă în lung de linie a Simonei!

2-2 Serviciu excelent pentru Simona. Jucătoarea noastră greșește prima într-un schimb lung. Serviciu foarte bun la mediană, urmat de forehand în colțul terenului. Mertens profită de terenul lăsat liber de Simona și închide punctul în lung de linie. Simona urcă în teren după ce servește foarte bine și provoacă o greșeală a adversarei. Lovitură prea lungă (40-40)... Dar vine un as! Simona se apără bine, Mertens ratează un voleu ușor.

1-2 Simona atacă, o împinge în spatele liniei de fund pe Elise și această ratează lovitura. Atac după atac, Simona închide punctul cu un smash (încearcă să recupereze rapid break-ul). Retur foarte lung al Simonei, o surprinde din nou pe Mertens. Trei mingi de rebreak. Încă o eroare a lui Mertens.

0-2 Simona prinde linia de fund, Elise reacționează târziu. O lovitură trimisă afară de jucătoarea noastră. Mertens lovește foarte precis în debutul partidei, trimite bine și cu forehand-ul. Simona câștigă un schimb prelungit, Elise a greșit prima (30-30). Mingea Simonei se oprește în fileu, minge de break. Belgianca se distanțează.

0-1 Meciul începe cu Mertens la serviciu. Un prim atac superb cu reverul în lung de linie al Simonei. Lovitura în cross a Simonei iese puțin afară. Elise lovește puternic, Simona nu mai ajunge la minge. O scurtă ratată de belgiancă. Halep este surprinsă de serviciul secund al adversarei și trimite afară. Rever cu două măini câștigător pentru Mertens.

Marija Čičak este arbitrul din scaun al meciului.

  • Simona Halep vs Elise Mertens, confruntări directe:

2020, Praga: 6-2, 7-5 pentru Halep

2020, Australian Open: 6-4, 6-4 pentru Halep

2019, Doha (finala): 3-6, 6-4, 6-3 pentru Mertens

2018, Roland Garros: 6-2, 6-1 pentru Halep

2018, Madrid: 6-0, 6-3 pentru Halep

Turneul de la Praga face parte din categoria International, are premii totale în valoare de $202.250, iar ultima câștigătoare este Jil Teichmann, din Elveția. Simona Halep este cap de serie numărul unu al competiției care are loc pe zgură.