Ana Bogdan (90 WTA) a obținut prima victorie în FedCup și adus astfel primul punct pentru România în confruntarea cu Rusia, din Grupa Mondială a competiției. Cu un serviciu aflat la cote înalte, Ana i-a creat multe probleme rusoaicei Veronika Kudermetova (38 WTA), care a comis nu mai puțin de 61 de erori neforțate. A fost 6-3, 6-7(5), 6-1 pentru Bogdan, după o luptă de două ore 13 de minute. România și Rusia se află la egalitate, scor 1-1, după prima zi de întreceri.

Ana BogdanFoto: Romania FedCup Team / cristinahutu.com

"Aș vrea să vă spun că va iubesc pe toți și vă mulțumesc foarte mult pentru tot sprijinul vostru. Acum tremur, vreau doar să trăiesc momentul și mă bucur atât de mult. Iubesc să mă aflu în fața voastră. Îmi dați atât de multă energie, vă mulțumesc foarte mult.

A fost dificil (la tie-break). Ultimele două puncte din tie-break au fost foarte grele pentru mine, în special din punct de vedere mental. Am știut că am fost atât de aproape să câștig meciul, dar apoi am zis ok, uită ce fost, ia-o de la capăt și dă tot ce ai" - Ana Bogdan.

În prima partidă de vineri, Gabriela Ruse (166 WTA) a fost învinsă de Ekaterina Alexandrova (28 WTA), scor 6-1, 6-4. Vezi aici mai multe detalii.

Statistica partidei Bogdan vs Kudermetova:

Ași: 3-7

Duble greșeli: 1-3

Lovituri câștigătoare: 17-23

Erori neforțate: 22-61

Puncte câștigate cu primul serviciu: 74% (39/53) - 70% (33/47)

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 62% (23/37) - 41% (16/39)

Puncte de break salvate: 0% (0/2) - 50% (5/10)

Puncte de break câștigate: 50% (5/10) - 100% (2/2)

Total puncte câștigate: 56% (99/176) - 44% (77/176)

Durata partidei: 2h 13min.

Vor avea sâmbată:

De la ora 14:00

Ana Bogdan vs Ekaterina Alexandrova

Urmat de

Gabriela Ruse vs Veronika Kudermetova

Urmat de

Irina Bara/ Raluca Olaru vs Anna Blinkova/ Anna Kalinskaya.

Dacă va trece de Rusia, România se va califica la Turneul Final care va avea loc la Budapesta în perioada 14-19 aprilie 2020 (pe zgură, în Laszlo Papp Arena).

Ultimul punct al meciului

Desfășurarea livetext a partidei:

Setul III

6-1 Serviciul este la inaltime, punct pentru Ana. Rusoaica vine la fileu si inchide cu voleul (15-15). Inca un serviciu bine plasat, returul Veronikai este mult in afara terneului (30-15). Inca o eroare nefortata cu reverul, ia Bogdan are doua mingi de meci. Deplasare excelenta a Anei, iar cea care greseste este tot rusoaica. Ce evolutie incantatoare pentru Bogdan in setul decisiv! A fost 6-1, dupa 31 de minute.

5-1 Ana incepe bine game-ul. De fapt, rusoaica este cea care ii face cadou punctel (30-0). Tot mai multa presiune pe umerii jucatoarei de 22 de ani. Fileul ii sta in cale Veronikai, iar Ana are trei mingi de break. Retur perfect al Anei, Kudermetova trimite cu reverul in aut. Se face 5-1, iar Ana va servi pentru castigarea meciului.

4-1 Impinsa prea mult in afara liniei de fund, Ana greseste(0-15). Pe serviciul doi al Anei, returul Veronikai ramane in fileu (15-15). Serviciul a fost principala arma a romancei azi. Kudermetova priveste descumpanita. Bogdan trimite prea puternic, iar mingea nu prinde terenul (40-40). Reverul rusoaicei este prea lung, insa vrea sa se convinga si cere challenge. Reluarea a aratat ca mingea a fost in afara terenului. Bogdan isi construieste cu multa rabdare punctul si eroarea din partea adversarei isi face aparitia.

3-1 Ana pune presiune pe adversara si greseala apare. Kudermetova pare demoralizata in acest decisiv, nu ii mai iese mare lucru. Vine un punct castigat la fileu de rusoaica (15-15). O ajuta si serviciul de data aceasta (30-10). Veronika vrea sa inchida repede punctul, dar nu face decat sa isi mai adauge niste erori in cont (30-30). Din pacate, nici forehand-ul Anei nu trece de banda fileului. Kudermetova incheie game-ul cu un as, al saptelea pentru ea in aceasta partida.

3-0 Romanca loveste agresiv si isi obliga adversara sa greseasca (15-0). Rever superb al rusoaicei, direct pe linie (15-15). Una cald, alta rece pentru Kudermetova, care scapa un rever in afara terenului (30-15). Ana castiga cel mai frumos punct de pana acum al partidei. Jucatoarea noastra a stat bine in aparare si a asteptat greseala adversarei. Veronika imprastie tot mai mult mingile in afara terenului, iar game-ul este adjudecat de Ana, care face 3-0. Rusoaica are in acest moment nu mai putin de 50 de erori nefortate, fata de cele 20 ale Anei.

2-0 Ana inchide superb punctul cu un rever in lung de linie (0-15). Rusoaica greseste, dar revine apoi cu un serviciu imparabil la exterior (15-30). Ana este inspirata cu o scurta si isi procura doua mingi de break. Forehand-ul o tradeaza pe rusoaica, iar Ana face break in debutul setului 2.

1-0 Decisivul incepe cu Ana Bogdan la serviciu. Romanca insita pe reverul adversarei si castiga in cele din urma punctul (30-0). Bogdan trimite in picioarele adversarei, apoi vine la fileu si loveste chiar pe directia rusoaicei, care nu s-a mai putut apara. Ana loveste superb din intoarcere, iar apoi Kudermetova ia la tinta fileul.

Setul II

6-7(5) Kudermetova serveste bine la exterior, returul Anei se duce in afara terenului. Intr-un schimb cu multa risipa de energie, Ana loveste decisiv cu reverul aproape de coltul terenului (1-1). Un-doi perfect al Anei, fara nicio sansa pentru adversara (2-1). Vine insa o lovitura spectaculoasa din partea Veronikai, direct pe linie (2-2). Ana returneza la mediana, iar rusoaica trimite mult in afara terenului - primul minibreak pentru romanca (3-2). Bogdan se apara excelent, insa reverul nu trece peste fileu (3-3). Ana loveste prea puternic, iar rusoaica trece in avantaj (4-3). Vine insa si randul Veronikai sa greseasca (4-4). Jucatoarea noastra scapa de putin o minge in afara liniei de fund: 5-4 pentru Kudermetova. Serviciul o ajuta pe Ana, returul rusoaicei se opreste in fileu (5-5). Bogdan se lasa pe picioare, dar nu reuseste sa treca mingea de cealalta parte a terenului - minge de set pentru rusoaica. Serviciu bine plasat pentru Kudermetova, returul Anei este prea lung, iar setul al doilea merge in contul rusoaicei.

6-6 Kudermetova sta bine intr-un schimb lung si inchide punctul cu un forehand in lun de linie (0-15). Rusoaica greseste usor cu reverul (15-15). Vine un serviciu bun al Anei (30-15). Inca un serviciu la care Veronika nu are raspuns (40-15). O lovitura mult prea lunga din partea rusoaicei. Invingatoarea acestui set se va decide la tie-break.

5-6 Kudermetova vine la fileu si defensiva Anei cedeaza (15-0). Rusoaica loveste puternic si isi adjudeca punctul. Veronika pune o scurta, Ana raspunde la randul sau cu acelasi tip de lovitura, dar rusoaica ajunge si trimite peste fileu. Bogdan s-a aflat la locul potrivit si a reusit sa inchida punctul. Forehand direct pe linie al Veronikai, nimic de facut pentru jucatoarea noastra. Urmeaza un game extrem de important pentru romanca, pentru a trimite setul la tie-break.

5-5 Ana isi adjudeca punctul dupa o greseala a adversarei (15-15). Retur in fileu al rusoaicei (30-15). Kudermetova trimite afara dupa o minge prea scurta a Anei. Rusoaica s-a convins cerand challenge. Serviciul ii functioneaza Anei si ii mai aduce inca un punct. Forehand in cross scurt decisiv, game-ul ii revine jucatoarei noastre si scorul devine 5-5.

4-5 Kudermetova incepe game-ul cu un serviciu care o lasa fara reactie pe Bogdan. Combinatie castigatoare pentru rusoaica, serviciu la exterior si voleu din apropierea fileului. Serviciul isi face treaba in continuare, Ana nu poate returna in teren, iar game-ul se incheie rapid, la zero.

4-4 Ana este prinsa pe picior gresit si rusoaica o pedepseste (0-15). Vine un serviciu bun, iar Kudermetova returneaza in fileu (15-15). Serviciul ii aduce inca un punct Anei (30-15). Romanca serveste bine si cu doi-ul, din nou fileul sta in calea rusoaicei la retur. Ana isi construieste cu multa rabdare punctul si greseala adversarei isi face aparitia. Este din nou egaliatte pe tabela (4-4).

3-4 Ana incepe perfect game-ul, cu un forehand in cross scurt bine plasat.Returul nu o ajuta pe romanca de aceasta data (15-15). Forehand-ul ii aduce punctul rusoaicei, insa si Ana ataca decisiv cu dreapta in cross (30-30). Bogdan se deplaseaza foarte bine, dar forehand-ul sau nu trece peste fileu (40-30). Jucatoarea noastra face pasul la fileu, se aseaza bine pentru lovitura si inchide punctul cu mult calm (40-40). Punct pentru rusoaica, dar urmeaza o greseala din partea acesteia, egalitate. Ana castiga unul dintre cele mai lungi puncte din setul secund, cu un rever superb din apropierea fileului. Este minge de break. Rusoaica o anuleaza cu un serviciu la care Bogdan nu a putut reactiona. Ana apeleaza la o scurta, Kudermetova ajunge, dar mingea sa nu prinde terenul - a doua minge de break pentru Ana. Romanca returneaza foarte bine, iar Kudermetova nu poate trece mingea peste fileu. Cat de frumos a luptat jucatoarea noastra in acest game! Bogdan face break-ul si se apropie la 3-4.

2-4 Din apropierea fileului, Ana rateaza voleul (0-15). Rusoaica trimite pe linia de fund a terenului, Ana cere challenge, dar se dovedeste ca mingea a fost pe linie (15-30). Ana plaseaza excelent reverul in coltul terenului. Serviciu moale, rusoaica returneaza in fileu (40-30). Ana nu profita de sansa de a inchide game-ul, egalitate. Rusoaica face foarte bine pasul in fata si loveste decisiv, inca o egalitate. Serviciul doi al Anei este mult prea moale, iar rusoaica ataca si castiga punctul - minge de break pentru Veronika. Reverul Anei nu prinde terenul, iar Kudermetova se distanteaza la 4-2.

2-3 Doua servicii bune ale rusoaicei (30-0), nimic de facut pentru jucatoarea noastra. Reverul Anei se opreste in fileu (40-0). Bogdan rateaza de putin passing-ul. Game alb pentru Kudermetova, care trece din nou in avantaj.

2-2 Ana isi contruieste bine punctul si isi obliga adversara sa greseasca (15-15). Bogdan rupe ritmul excelent cu o scurta, nicio sansa pentru rusoaica. Ana se apara foarte bine, Kudermetova vine la fileu, are tot terenul in fata, dar rateaza incredibil voleul (40-15). Serviciul la exterior ii aduce punctul Anei, care egaleaza situatia pe tabela.

1-2 Ana returneaza bine pe serviciul doi al adversarei, Kudermetova este incomodata si trimite in afara terenului (15-15). O lovitura prea lunga a rusoaicei, tot mai multe greseli de partea Veronikai. Din nou o situatie favorabila pentru romanca. Ana reuseste un rever superb in lung se linie si smulge aplauze din tribune - doua mingi de break. Impinsa mult in spatele liniei de fund, Ana greseste, mai ramane o minge de break. Kudermetova gaseste un unghi incredibil cu reverul si anuleaza si a doua sansa a romancei. Veronika face pasul la fileu, iar Ana nu mai poate face nimic. Rusoaica greseste dupa un retur bun al Anei, iar apoi vine cu un as. Veronika inchide cu o lovitura pe contre-pied si scapa cu bine din acest game.

1-1 Kudermetova loveste cu rama si punctul merge in contul Anei. Serviciu perfect al Anei, returul rusoaicei se duce in aut. Bogdan continua sa serveasca excelent si nu ii lasa sanse adversarei. A fost primul game alb din acest meci pentru numarul 90 WTA.

0-1 Setul al doilea incepe cu Veronika Kudermetova la serviciu. Plimbata dintr-o parte in alta, Ana greseste (30-0). Serviciul o ajuta pe Kudermetova (40-0). Rusoaica rateaza insa un lung de linie, primul punct al Anei in acest game. Retur scurt al romancei, Veronika pune prea multa forta in lovitura si trimite afara (40-30). Ana greseste cu reverul si game-ul se incheie in favoarea rusoaicei.

Setul I

6-3 Ana incepe cu un serviciu in forta (15-0). Inca un serviciu perfect, la teu, returul rusoaicei se opreste in fileu. Ana nu prinde terenul cu reverul (30-15). Bogdan loveste superb pe contre-pied si are doua mingi de set. Ana face pasul in fata, Kudermetova se grabeste si trimite pe culoarul de dublu. Primul set ii revine Anei Bogdan, 6-3, dupa 36 de minute de joc.

5-3 Kudermetova scapa forehand-ul in afara terenului(0-15). Vine apoi o dubla greseala, iar Bogdan poate profita de situatie pentru a se desprinde pe tabela. A doua dubla consecutiva - trei mingi de break pentru Ana. Rusoaica face primul punct dupa un serviciu bine plasat la exterior. Ana sta bine pe picioare intr-un schimb lung, rusoaica greseste cu reverul si game-ul se duce in contul romancei.

4-3 Ana continua sa serveasca foarte bine (15-0). Serviciu la exterior, apoi Ana face pasul la fileu si inchide punctul (30-0). Din pacate, romanca face o dubla greseala, prima a sa din meci. Bogdan isi plimba bine adversara, iar aceasta nu reuseste sa treaca mingea peste fileu. Ana serveste excelent cu doi-ul, Veronika returneaza mult in aut si scorul devine 4-3 pentru jucatoarea noastra.

3-3 Kudermetova profita de un retur scurt al Anei si isi adjudeca punctul (30-0). Rusoaica trimite la limita, dar mingea a prins linia. Ana sta bine intr-un schimb intens de minge, dar rateaza scurta si game-ul ii revine sportivei de 22 de ani.

3-2 Rusoaica vine la fileu, dar Bogdan nu profita de situatie, trimite prea inalt si mingea aterizeaza in aut (15-15). Kudermetova ia la tinta fileul cu reverul (30-15). Serviciu perfect al Anei (40-15). Urmeaza inca un as, game lejer pentru jucatoarea noastra, care revine in avantaj pe tabela.

2-2 Kudermetova isi adjudeca punctul cu un forehand in lung de linie care a lasat-o fara reactie pe Ana (30-0). Rusoaica serveste bine, Ana nu poate returna. Vine insa o eroare cu forehand-ul a rusoaicei (15-40). Kudermetova este incomodata de o lovitura prea moale a Anei si trimite in aut (30-40). Veronika rateaza scurta (40-40). Ana se apara excelent, iar rusoaica greseste in cele din urma - prima sansa de break. Scoasa mult in exterior, Ana Bogdan este pedepsita apoi de adversara, care trimite in partea de teren lasata libera. Forehand-ul rusoaicei se opreste in fileu si Ana are inca o sansa de break. De data aceasta, romanca inchide superb cu forehand-ul si egaleaza situatia (2-2).

1-2 Serviciu bun, la exterior, Kudermetova returneaza in afara terenului. Rusoaica loveste puternic si forehand-ul jucatoarei noastre se opreste in banda fileului. Dupa o lovitura in cross a Veronikai, Ana nu poate pune mingea in teren (15-30). Romanca isi construieste bine punctul urmator si are castig de cauza (30-30). Rusoaica face pasul la fileu, dar Ana rateaza passing-ul si ii ofera adversarei prima minge de break. Inca un punct castigat la fileu de Kudermetova, care trece in avantaj (2-1).

1-1 Kudermetova incepe game-ul cu o dubla greseala.Urmeaza insa doi asi, nimic de facut din partea Anei. Bogdan trimite prea lung cu forehand-ul, iar rusoaica are doua sanse de game. Prinsa departe de minge, Ana greseste cu reverul si scorul devine 1-1 pe tabela.

1-0 Meciul a inceput cu Ana la serviciu. Un prim serviciu bun, returul rusoaicei nu prinde terenul. Inca o data returul se duce in aut (30-0). Vine si primul as al partidei. Primul schimb lung din meci ii revine Veronikai (40-15), dar Ana inchide game-ul cu un as. Debut perfect pentru Bogdan, care arata multa siguranta la serviciu.

Ana Bogdan si Veronika Kudermetova se afla la incalzire.

România este condusă cu 1-0 de Rusia, în confruntarea din Grupa Mondială a Fed Cup, după ce Gabriela Ruse a fost învinsă de Ekaterina Alexandrova. În al doilea meci al zilei se întâlnesc Ana Bogdan (90 WTA) și Veronika Kudermetova (38 WTA). Partida este LiveText pe HotNews.ro și în direct pe Digisport și Telekomsport.

Pentru Ana Bogdan va fi prima partidă la simplu pentru echipa de FedCup a României. Anterior, ea a jucat un meci la dublu, alături de Raluca Olaru, în 2018, împotriva canadiencelor Gabriela Dabrowski și Carol Zhao. Româncele au fost învinse atunci cu 4-6, 6-1, 10-6.

Ana Bogdan este născută la 25 noiembrie 1992, la Sinaia. Are 1.71 metri și este jucătoare de mână dreaptă. Nu a câștigat până acum niciun titlu WTA. A strâns din tenis $1,344,621. Ana Bogdan ocupă în prezent locul 90 WTA în clasamentul WTA de simplu. Cea mai bună clasare a carierei a fost locul 59, la 11 iunie 2018.

În 2020, Ana a jucat la două turnee, dar nu a reușit să se califice pe tabloul principal. A pierdut în primul tur al calificărilor la Auckland (4-6, 6-4, 4-6 cu Giulia Gatto-Monticone) și în turul al treilea al calificărilor de la Australian Open (7-5, 6-7, 2-6 cu Ann Li).

Cine este Veronika Kudermetova

Kudermetova este născută pe 24 aprilie 1997, la Kazan (Rusia). Are 1.75 metri și este jucătoare de mâna dreaptă. Nu are niciun titlu WTA (la simplu) în palmares, iar până acum a câștigat din tenis $1,300,736. În prezent, rusoaica ocupă locul 38 în clasamentul WTA de simplu, cea mai bună clasare a carierei, și locul 26 la dublu.

În acest început de sezon, Kudermetova a participat la trei turnee. S-a oprit în turul al treilea al calificărilor de la Brisbane (a fost învinsă de cehoaica Marie Bouzkova, scor 7-5, 4-6, 6-3), a ajuns până în semifinale la Hobart (învinsă de chinezoaica Shuai Zhang, scor 6-3 6-4), iar la Australian Open a fost eliminată în primul tur de Sara Sorribes Tormo (scor 2-6, 6-1, 6-1).

Ana Bogdan vs Veronika Kudermetova, întâlniri directe:

2017 Hua Hin, optimi: 6-3, 6-1 pentru Ana Bogdan

2014 Namangan, optimi: 6-3, 3-6, 6-2 pentru Ana Bogdan

Programul meciurilor:

Vineri, de la ora 16:00

Gabriela Ruse vs Ekaterina Alexandrova 1-6, 4-6

Urmat de

Ana Bogdan vs Veronika Kudermetova

Sâmbată, de la ora 14:00

Ana Bogdan vs Ekaterina Alexandrova

Urmat de

Gabriela Ruse vs Veronika Kudermetova

Urmat de

Irina Bara/ Raluca Olaru vs Anna Blinkova/ Anna Kalinskaya.

Cine face parte din echipa României:

Ana Bogdan (90 WTA, prima rachetă a echipei)

Irina Bara (160 WTA, 98 WTA dublu)

Elena Gabriela Ruse (166 WTA, 113 WTA dublu)

Jaqueline Cristian (197 WTA, 168 WTA dublu)

Raluca Olaru (47 WTA dublu)

Echipa Rusiei:

Ekaterina Alexandrova (28 WTA, 89 WTA dublu)

Veronika Kudermetova (38 WTA, 26 WTA dublu)

Ana Blinkova (54 WTA, 63 WTA)

Anna Kalinskaya (109 WTA, 95 WTA dublu)

Dacă va trece de Rusia, România se va califica la Turneul Final care va avea loc la Budapesta în perioada 14-19 aprilie 2020 (pe zgură, în Laszlo Papp Arena).

România și Rusia nu s-au întâlnit până acum, dar în schimb tricolorele s-au duelat cu fosta URSS.

De fiecare dată, URSS s-a impus: 1978, la Melbourne, în sferturi, scor 3-0, și în 1986, la Praga, în turul al doilea, scor 3-0.

Meciurile din play-off-ul FedCup:

USA vs Letonia

Olanda vs Belarus

Romania vs Rusia

Brazilia vs Germania

Spania vs Japonia

Elveția vs Canada

Belgia vs Kazakhstan

Slovacia vs Marea Britanie.

Din 2020, competiția își va schimba formatul: se va disputa sub forma unui turneu final, care va avea loc în perioada 14-19 aprilie 2020, la Budapesta. La întrecere vor lua parte câștigătoarele din cele opt meciuri din play-off și alte patru formații: Australia, Franța (finalistele din acest an), Ungaria (țara gazdă) și Cehia (wild-card).

Care va fi formatul

Vor fi patru grupe de trei echipe, prima clasată urmând să meargă în semifinale. Finalistele vor avea locul asigurat la ediția următoare, în timp ce echipele de la locurile 3-10 vor disputa calificări. Vor fi premii totale în valoare de 18 milioane de dolari. Din această sumă, 12 milioane vor merge în premiile jucătoarelor, iar 6 milioane către federațiile de specialitate. Într-un duel vor fi două partide de simplu și una de dublu.