​Amintirile recente sunt bune pentru Simona: a câștigat ambele meciuri disputate cu Elina în 2019, ultimul fiind în semifinale la Wimbledon. Desigur, nu va juca statistica în partida de miercuri, însă Halep trebuie să folosească în favoarea ei ascendentul moral. Svitolina este genul de jucătoare greu de bătut: se deplaseaza foarte bine în defensivă, speculează spațiile și se luptă exemplar pentru fiecare minge. Confruntarea Halep vs Svitolina de la Turneul Campioanelor (Grupa Violet) va fi LiveText pe HotNews.ro și în direct pe Digisport 2 de la ora 12:30.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Meciuri dure fizic și mental contra Elinei

Simona și Elina au avut multe dueluri în circuitul WTA, meciurile lor fiind de cele mai multe ori adevărate bătalii mentale și fizice. Contra unei sportive precum Svitolina este nevoie de nervi de oțel și de o agresivitate care să o lase la propriu fără suflu în încercarea de a acoperi terenul dintr-o parte în alta.

Halep a arătat, cel puțin în ultimele două meciuri directe, că deține cheia jocului sportivei din Ucraina, iar succesul de la Wimbledon, din semifinale, a fost unul obținut de-o manieră categorică.

Sigur, acum va fi o altă poveste, un alt meci, totul va fi luat de la zero, însă memoria recentă o poate ajuta pe Halep să înceapă cu încrederea necesară partida cu incomoda sa adversară.

  • Exemplul de tactică numit Wimbledon

Aparent, nu mai există secrete între cele două jucătoare, însă surprizele pot apărea mereu. În meciul de la Wimbledon, Simona a apelat cu succces la mai multe scurte în momentele în care Elina dădea senzația că s-a transformat într-un perete mișcător de pe linia de fund.

Atunci, pe iarba londoneză, Halep nu i-a dat timp adversarei, lovind mingea din urcare și deschizând foarte bine terenul. A găsit unghiuri bune cu care a obligat-o pe jucătoarea din Ucraina să se apere de multe ori de pe culoarul de dublu. A servit aspru, a fost preocupată în permanență să domine raliurile, să nu joace la așteptare.

Tactica a dat din plin roade, vom vedea ce partitură va interpreta Halep la sfaturile strategului Darren Cahill.

Elinei nu îi plac neapărat ruperile de ritm, putând fi scoasă din joc cu ajutorul variației: împletire de lovituri puternice, moi, înalte și scurte.

  • Elina, periculoasă când este lăsată să-și facă jocul

Cu siguranță, Simona știe și își aduce aminte ce se poate întâmpla atunci când o lasă pe Elina să controleze schimburile. Svitolina a învins-o pe Halep de două ori pe zgură (suprafața favorită a campioanei de la Wimbledon) în ultimul act de la Roma (ediții consecutive).

De asemenea, singura confruntare directă de la Turneul Campioanelor (de la ediția din 2017) a fost câștigată de Elina, scor 6-3, 6-4.

Svitolina face parte din categoria jucătoarelor care pot schimba din mers planul tactic dacă lucrurile nu merg în direcția dorită. Face pasul la fileu, trimite slice-uri incomode (inclusiv de pe partea de forehand) și poate lovi decisiv atât cu forehand-ul cât și cu backhand-ul (cu un plus pentru lovitura de dreapta).

Agresivitatea sportivei cu reședința la Monte Carlo poate fi văzută cel mai ușor la retur: lovește de multe ori mingea aflându-se în interiorul terenului și nu dă prea mari speranțe adversarei de la lansare.

  • Cu tactica potrivită, căderea poate fi decisivă în dreptul Elinei

Pe lângă toate punctele forte, Elina are, ca orice jucătoare, și părți mai slabe. De multe ori, în meciurile cu Simona a arătat că rămâne "agățată" mental în unele puncte pierdute, lucru vizibil cel mai bine în sfertul de la Roland Garros din 2017. Atunci, Svitolina a condus cu 1-0 la seturi și 5-1, dar întreg mecanismul i-a fost dat peste cap de câteva puncte pierdute (a cedat decisivul cu 6-0, după ce în tiebreak-ul setului al doilea a avut și o minge de meci).

Limbajul corpului a trădat-o și la Wimbledon, acolo unde după ce a pierdut categoric primul set (6-1) a lăsat să se vadă apăsarea mentală ce o copleșise.

S-au disputat în Grupa Violet:

Elina Svitolina - Karolina Pliskova 7-6(12), 6-4

Simona Halep - Bianca Andreescu 3-6, 7-6(6), 6-3

Vor avea loc miercuri:

Simona Halep vs Elina Svitolina (de la ora 12:30)

Bianca Andreescu vs Karolina Pliskova (nu înainte de ora 14:00)

Clasament:

* victorii/ seturi

1 Elina Svitolina 1-0/ 2-0

2 Simona Halep 1-0/ 2-1

3 Bianca Andreescu 0-1/ 1-2

4 Karolina Pliskova 0-1/ 0-2

Halep vs Svitolina, meciuri directe:

2019, Wimbledon: 6-1, 6-3 pentru Halep

2019, Doha: 6-3, 3-6, 6-4 pentru Halep

2018, Roma: 6-0, 6-4 pentru Svitolina

2017, Turneul Campioanelor: 6-3, 6-4 pentru Svitolina

2017, Toronto: 6-1, 6-1 pentru Svitolina

2017, Roland Garros: 3-6, 7-6(6), 6-0 pentru Halep

2017, Roma: 4-6, 7-5, 6-1 pentru Svitolina

2013, Sofia: 6-1, 6-1 pentru Halep.

Aici poți urmări imagini de la ultima întâlnire directă, semifinala de la Wimbledon: