UPDATE: Turneul Campioanelor ar fi trebuit să programeze marți meciul dintre Ashleigh Barty și Naomi Osaka, două dintre jucătoarele care și-au pus amprenta asupra sezonului 2019. Din păcate, nipona a fost nevoită să declare forfait din cauza unor probleme la umărul drept. În locul asiaticei, pe teren va intra Kiki Bertens, prima rezervă a competiției.

HotNews.roFoto: Hotnews

Turneul Campioanelor: Naomi Osaka, forfait - Nipona acuză probleme la umărul drept

Cum a arătat știrea inițială:

Turneul Campioanelor programează marți meciul dintre Ashleigh Barty și Naomi Osaka, două dintre jucătoarele care și-au pus amprenta asupra sezonului 2019. Ambele s-au impus în meciurile de debut de la Shenzhen, iar confruntarea de astăzi ne-ar putea face o idee despre cine are mari șanse să prindă biletul pentru semifinale.

Meciurile zilei:

Ashleigh Barty vs Naomi Osaka (de la ora 12:30)

Petra Kvitova vs Belinda Bencic (nu înainte de ora 14:00)

*Partidele vor putea fi urmărite în direct pe Digisport 2.

Barty vs Osaka

S-au întâlnit de patru ori în circuitul WTA, iar egalitatea este perfectă: 2-2. Japoneza s-a impus însă în singurul meci disputat în acest an, cu puțin timp în urmă, la Beijing, scor 3-6, 6-3, 6-2.

Osaka a reușit atunci să revină, deși pierduse primul set. Nipona a profitat din plin de serviciile bune, a presat backhand-ul adversarei cu a sa dreaptă violentă și a câștigat un meci în care Barty a fost pe o pantă descendentă după prima manșă.

Este greu de dat un pronostic, valorile fiind extrem de apropiate (vorbim despre câștigătoare de Grand Slam în 2019). Jocul lui Naomi se schimbă dramatic fără ajutorul unui serviciu puternic și precis, în timp ce Ash se bazează din plin pe o defensivă ermetică, alimentată de un foarte bun joc de picioare.

Rămâne de văzut cât de bine va reuși Barty să reziste presiunii loviturilor adverse cu ajutorul slice-ului, lovitură foarte importantă în angrenajul australiencei.

Osaka este ușor favorită la casele de pariuri, însă acest lucru nu va conta cât de puțin pe teren, acolo unde sunt atâtea variabile în joc.

Bencic vs Kvitova

Singura victorie a Belindei în fața Petrei a venit tocmai în acest an, la Dubai (6-3, 1-6, 6-2). În rest, 4 victorii ale campioanei din Cehia (două chiar în 2019, la Australian Open și recent la Beijing).

Kvitova este considerată mare favorită, însă Bencic este capabilă într-o zi bună să-și toace mărunt din punct de vedere mental adversarele, până când acestea încep să cedeze.

Elvețianca se apără în general foarte bine și este una dintre cele mai bune din circuit atunci când vine vorba de tranziția din defensivă în ofensivă. Nu are nevoie de prea multe invitații pentru a ataca, iar atunci când o face totul este asumat.

Jocul Petrei depinde foarte mult de starea de moment, sportiva din Cehia arătând multă forță în debutul partidei cu Osaka, pentru ca doar câteva game-uri mai târziu încrederea ei să de destrame precum un castel de nisip.

Cum arată acum clasamentul Grupei Roșii:

1 Ashleigh Barty 1-0/ 2-1

2 Naomi Osaka 1-0/ 2-1

3 Petra Kvitova 0-1/ 1-2

4 Belinda Bencic 0-1/ 1-2

*Primele două clasate se vor califica în semifinalele de la Shenzhen.

Aici poți urmări o amplă prezentare a Turneului Campioanelor de la Shenzhen.

Cum arată grupele la ediția din 2019:

Grupa Roșie:

Ashleigh Barty (1)

Naomi Osaka (3)

Petra Kvitova (6)

Belinda Bencic (7)

Grupa Violet:

Karolina Pliskova (2)

Bianca Andreescu (4)

Simona Halep (5)

Elina Svitolina (8)

Criterii de departajare la Turneul Campioanelor

1) Numărul mai mare de victorii

2) Dacă două jucătoare sunt la egalitate, se va ține cont de meciul direct

3) Dacă mai mult de două jucătoare sunt la egalitate din punct de vedere al numărului de victorii, atunci criteriile sunt următoarele:

- setaverajul (diferența dintre numărul de seturi câștigate și numărul de seturi pierdute)

- diferența dintre numărul de game-uri câștigate și numărul de game-uri pierdute.

- numărul cel mai mare de game-uri câștigate.

Ce a fost la ediția trecută

Singapore și-a trăit anul trecut "cântecul de lebădă", turneul plecând după cinci ediții din "Singapore Indoor Stadium". Simona Halep a obținut calificarea la fiecare dintre ediții, însă din păcate în 2018 nu a putut juca din cauza unei accidentări.

Campioană s-a încoronat, în premieră, Elina Svitolina: 3-6, 6-2, 6-2 cu Sloane Stephens. La dublu, Timea Babos și Kristina Mladenovic au ridicat trofeul, după o finală câștigată împotriva perechii Barbora Krejcikova/ Katerina Siniakova (favorite 1), scor 6-4, 7-5.