Sorana Cîrstea (96 WTA), cap de serie numărul 8, a fost învinsă de Alison Van Uytvanck (61 WTA), favorita numărul 3, în finală de la Tashkent, scor 6-2, 4-6, 6-4. Ambele jucătoare au evoluat la un nivel înalt, iar tenisul produs a fost unul de calitate, cu lovituri spectaculoase. Cîrstea a revenit de la 0-1 la seturi și a împins meciul în decisiv, unde a ratat nu mai puțin de opt mingi de break, Până la urmă, șansele irosite s-au întors împotriva ei, iar victoria i-a revenit belgiencei după două ore și 25 de minute de joc.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Sorana Cîrstea s-a aflat pentru a două oară în finală de la Tashkent, după ce a cucerit aici singurul său titlu la simplu din carieră, în 2008. Sorana mai are alte două finale disputate la simplu, în 2007 la Budapesta şi în 2013 la Toronto.
  • Alison Van Uytvanck rămâne neînvinsă în finalele de simplu, trecându-și în palmares al cincilea titlu al carierei, după cele de la Budapesta (2018 și 2019), Québec City (2017) și 125/Taipei (2013).
  • După cel mai bun rezultat al său din 2019, Sorana Cîrstea va urca pe locul 75 WTA. De partea cealaltă, Alison Van uytvanck se va afla de luni pe locul 44 în ierarhia mondială.

Desfășurarea livetext a partidei Cîrstea vs Van Uytvanck:

Setul III

4-6 Van Uytvanck începe bine, serviciu excelent. Vine însă apoi și un retur bun din partea Soranei, iar belgianca greșește. Reverul Soranei se oprește în fileu (30-15). Forehand imparabil al lui Alison, Sorana este departe de minge și nu poate face nimic (40-15). Alison trimite prea lung, prima minge de meci este salvată. Cîrstea salvează a doua minge de meci cu o execuție de senzație cu reverul! Vine eroarea din partea belgiencei, minge de break pentru jucătoarea noastră. Cîrstea ratează incredibil din apropierea fileului, egalitate. Alison punctează cu dreapta chiar pe linie, a treia minge de meci. Sorana nu renuntă, lovește puternic cu forehand-ul și salvează și a treia minge de meci. Cîrstea conduce excelent punctul, dar ratează lovitura decisivă și îi oferă o nouă minge de meci adversarei. Fileul ține cu jucătoarea noastră, din nou egalitate. Van Uytvanck are răspuns la orice, iar în cele din urmă românca greșește - a cincea minge de meci. Prea multă forță pusă de Sorana, lovitura sa nu prinde terenul, iar victoria îi revine belgiencei după două ore și 25 de minute de joc.

Cîrstea îl cheamă pe Adrian Cruciat, care o încurajează înainte de game-ul care poate fi decisiv în această finală.

4-5 Sorana este prinsă pe picior greșit, iar Alison profită de terenul rămas liber (0-15). Jucătoarea noastră luptă incredibil, își trece în cont patru puncte consecutive și rămâne în meci.

3-5 Alison apelează din nou la o scurtă, ce execuție! Nimic de făcut pentru Sorana. Serviciul este și el la cote înalte, belgianca nu i-a dat nicio șansă româncei în acest game. Alison se impune la zero și se apropie la doar un game de câștigarea finalei.

3-4 Cîrstea impune foarte bine ritmul și își adjudecă un schimb lung (30-0). Alison pune o scurtă la care Cîrstea a rămas fără reacție (30-15). Serviciu puternic, la exterior, belgianca returnează în fileu (40-15). Sorana schimbă bine direcția și o forțează pe Alison să greșească. Cîrstea rămâne la un game distanță de adversară.

2-4 Sorana ratează passing-ul (15-15). Forehand prea lung al româncei, punctul îi revine lui Alison. Belgianca forțează o lovitură, dar nu prinde terenul (30-30). Retur pe lungul de linie al Soranei, iar adversara nu mai poate trece mingea peste fileu - șansă de break. Cîrstea nu este inspirată și Alison câștigă punctul din apropierea fileului. Serviciu bun, Sorana returnează în fileu. Van Uytvanck este ajutată încă o dată de serviciu, Sorana returnează mult în afară terenului. Se face 4-2 pentru belgiancă.

2-3 Sorana profită de o minge scurtă, vine la fileu și închide punctul (15-15). Alison returnează în fileu. Belgianca pune foarte bine o scurtă, Sorana aleargă, dar nu mai poate face nimic (30-30). Alison ia încă o dată la țintă fileul și îi oferă româncei șansa de a închide game-ul. Cîrstea profită de o eroare la fileu a adversarei și se apropie la 2-3.

1-3 Forehand în cross al Soranei, nimic de făcut pentru belgiancă (30-15). După o lovitură imparabilă a lui Alison, Cîrstea reușește un passing superb (40-30). Românca trimite prea lung, iar game-ul se închide rapid de această dată. Se face 3-1 pentru Van Uytvanck

1-2 Sorana pare afectată de ratarea șanselor din game-ul precedent (0-30). Jucătoarea noastră nu renunță și face două puncte consecutive. Van Uytvanck trimite pe contre-pied și are minge de break. Alison nu găsește terenul, 40-40. Venită la fileu, Alison ratează incredibil voleul. Cîrstea ratează lungul de linie, egalitate. As al Soranei, încă o șansă de game. Belgiancq lovește din săritură, în cross scurt, încă o egalitate. Cîrstea lovește întârziat, iar mingea se oprește în plasa fileului, a doua minge de break pentru Alison. Serviciu cu mult efect al româncei, iar Van Uytvanck ratează returul. Din păcate, urmează o dublă greșeală și o nouă șansă de break pentru belgiancă. Alison profită de această dată și trece în față pe tabelă, 2-1.

1-1 Cîrstea, însă returul acesteia este prea lung. A patra egalitate. Cîrstea deschide foarte bine terenul, se deplasează excelent și câștigă un schimb lung de mingi cu un forehand de toată frumusețea - a doua minge de break. Van Uytvanck face pasul în față și câștigă punctul, încă o egalitate. Alison iese pe culoarul de dublu, dar mingea sa nu prinde terenul, a șasea egalitate. Alison forțează, dar apare eroarea, încă o minge de break pentru Cîrstea. Serviciu la exterior, belgianca face apoi pasul la fileu și închide cu smash-ul - încă o egalitate. Sorana reușește un passing minunat și își procura a șasea minge de break. Este anulată însă și aceasta de Alison, grație serviciului. Cîrstea alunecă în apropierea fileului, iar punctul îi revine lui Alison. Româncă scapă de puțin mingea in afară terenului, iar game-ul maraton ia sfârșit.

1-0 Cîrstea trimite spre corpul adversarei, iar aceasta răspunde cu o lovitură prea lungă (40-15). Serviciu la exterior, Alison nu mai poate returna, iar primul game din decisiv se duce în contul Soranei.

Setul II

6-4 Retur bun al Soranei, belgiancă este incomodată și trimite în fileu (30-30). Sorana caută linia, dar scapă de puțin mingea în in terenului (40-30). Van Uytvanck face a treia sa dublă din acest meci, 40-40. Cîrstea are răspuns la loviturile adversarei și o forțează să greșească, minge de set pentru româncă. Sorana trimite scurt, iar Alison rămâne fără replică. Setul secund este câștigat de Cîrstea după 51 de minute.

5-4 Alison profită de o minge scurtă, face pasul în față și punctează cu reverul (0-15). Retur excelent al belgiencei, iar lovitura Soranei nu găsește terenul (0-30). Van Uytvanck trimite prea lung, iar mingea se duce dincolo de linia de fund în două rânduri (30-30). Lovitură superbă a belgiencei cu forehand-ul în lung de linie, minge de break. Sorana pune prea multă forță într-o lovitură și game-ul se duce în contul adversarei.

5-3 Sorana ratează cu forehand-ul în lung de linie (15-30). Vine apoi încă o eroare cu forehand-ul a româncei (40-15). Returul Soranei nu prinde terenul. Alison se apropie la 5-3.

5-2 Sorana începe cu un as, dar Van Uytvanck revine cu două puncte consecutive (15-30). Belgianca lovește prea puternic cu forehand-ul, iar mingea iese în afara terenului (30-30). Încă o eroare a belgiencei, iar Sorana are șansa de a închide game-ul. Chemată la fileu cu o scurtă, Cîrstea trimite direct pe direcția adversarei, iar Alison nu o iartă (40-40). Belgianca riscă mai mult, dar apare greșeala - încă o minge de game pentru Sorana. Van Uytvanck este incomodată de reverul româncei și mingea se duce în aut.

4-2 Alison schimbă bine direcția, iar Sorana nu mai poate lovi corespunzător (15-0). Românca lovește prea lung, punct pentru belgiancă. Încă o dată mingea Soranei nu prinde terenul (40-0). Cîrstea ratează un forehand în lung de linie. Game alb pentru Van Uytvanck.

4-1 Condusă cu 30-0, Sorana revine în game cu două puncte consecutive. Pe serviciul doi al Soranei, Alison nu poate returna (40-30). Van Uytvanck ratează o lovitură și mingea și duce mult în aut. Game solid pentru Cîrstea, care confirmă break-ul și se distanțează la 4-1.

3-1 Prima dublă greșeală comisă de Alison. Sorana îi comunică arbitrului de scaun că mingea belgiencei a fost în afară terenului, însă punctul rămâne la Van Uytvanck (15-15). Nu există hawk-eye la Tashkent. Retur agresiv al româncei, Alison trimite în fileu. Scoasă în exterior, Sorana ratează lungul de linie. Cîrstea profită de o minge scurtă a belgiencei și egalează la 40. Românca se apară foarte bine, dar scapă forehand-ul în afara terenului. Sorana pune presiune cu forehand-ul, iar punctul îi revine - egalitate. Sorana este împinsă mult în afara terenului și ia la țintă fileul. Retur bun al Soranei, iar Alison scapă mingea în aut. Vine apoi un as, dar Cîrstea trimite imparabil cu forehand-ul în lung de linie - o nouă egalitate. Fileul îi stă din nou în cale Soranei, iar Alison are minge de game. Cîrstea stă bine pe picioare și o forțează pe adversară să greșească, a cincea egalitate. Van Uytvanck trimite în fileu și îi oferă prima șansă de break Soranei. Sigură la fileu, jucătoarea noastră închide game-ul cu un voleu.

2-1 O nouă cădere în jocul Soranei. Trei puncte consecutive făcute de Van Uytvanck pe serviciul româncei (0-40). Jucătoarea noastră profită de erorile adversarei și salvează două mingi de break. Retur scurt al belgiencei, iar Sorana punctează pe contre-pied (40-40). Cîrstea nu se mai complică și fructifică prima minge de game .

1-1 După un prim punct câștigat de Sorana la fileu, Van Uytvank revine în forță cu patru puncte consecutive, ajutată fiind și de serviciu.

1-0 Forehand prea lung trimis de Alison (15-15). Belgianca se apară foarte bine, încearcă o scurtă, dar ratează execuția (30-15). Serviciu în corpul adversarei, Alison returnează în aut. Reverul Soranei se oprește în fileu (40-30). Încă un serviciu bun al jucătoarei noastre, iar Alison ratează returul. Sorana oprește astfel seria câștigătoare a adversarei.

Setul I

2-6 As al belgiencei (15-15). Serviciu la exterior, Alison face apoi pasul în față și lovește pe contre-pied. Returul Soranei se oprește în fileu, două mingi de set pentru belgiancă. Van Uytvanck trimite cu forehand-ul în fileu, mai rămâne o minge de set. Un nou serviciu excelent pentru Alison, românca returnează în afara terenului. Primul act se încheie după 32 de minute, 6-2 pentru Van Uytvanck.

2-5 Van Uytvank se distanțează rapid la 40-0. Vine un serviciu bun al Soranei, iar returul belgiencei este în aut. Alison returnează bine de această dată și o incomodează pe Sorana, care nu poate trece mingea peste fileu. Din păcate, Van Uyvanck face break și va servi pentru câștigarea primului act.

2-4 Sorana este plimbată dintr-o parte în altă, apoi chemată la fileu cu o scurtă. Jucătoarea noastră ajunge la timp, însă Alison este la locul potrivit și trimite în terenul lăsat liber (30-0). Încă o scurtă la care Cîrstea nu are răspuns, iar Van Uyvanck bifează primul game alb al partidei.

2-3 Sorana vine din nou la fileu și câștigă încă o dată punctul (30-0). Van Uytvanck scapă de puțin mingea in aut, trei sanșe de game pentru Sorana. Reverul româncei nu prinde terenul (40-15). Forehand-ul o ajută pe Sorana, care își adjudecă meritat un schimb lung și se apropie la un game de adversară.

1-3 Scurtă ratată a Soranei (15-0). Vine apoi un retur în afară terenului (30-0). Încă un serviciu bun al belgiencei, iar Sorana returnează în fileu. Van Uytvanck ia și ea la țintă fileul (40-15), însă apoi o incomodează cu forehand-ul pe Sorana, iar aceasta trimite mult în afara terenului.

1-2Două ratări la rând pentru Sorana, care îi oferă două mingi de break belgiencei. Prima este salvată cu un forehand în cross. Jucătoarea noastră egalează grație unui punct câștigat la fileu (40-40). Van Uytvank scapă reverul în afara terenului, însă este din nou egalitate după o dublă greșeală a Soranei. Românca se apăra foarte bine la fileu și își adjudecă punctul, iar apoi beneficiază de o eroare a belgiencei și își trece în cont primul game.

0-2Un al doilea game asemănător cu cel de debut, de data aceasta belgianca a condus cu 40-0, însă revenirea Soranei s-a oprit la 30-40.

0-1Van Uytvank debutează cu break, după un game pe care Sorana și l-a complicat singură. A condus cu 40-0, însă s-a văzut egalată de adversară. Românca a mai avut încă o șansă de a închide game-ul, dar nu a profitat nici de această dată, iar belgianca a fructificat apoi prima minge de break a meciului.

Sorana Cîrstea a câștigat ambele confruntări anterioare cu Alison Van Uytvanck: în 2014, în primul tur al calificărilor de la New Haven, scor 6-3, 6-2, și în 2017, în primul tur la Linz, scor 6-3, 7-5.

Parcursul celor două jucătoare până în finala de la Tashkent:

Sorana Cîrstea:

Turul I: 6-1, 6-4, cu Denisa Allertova (Cehia, 254 WTA)

Optimi: 3-6, 6-3, 7-5 cu Ysaline Bonaventure (Belgia, 123 WTA)

Sferturi: 7-5, 5-7, 6-1 cu Danka Kovinic (Muntenegru, 120 WTA)

Semifinale: 6-0, 6-3 cu Katarina Zavatska (Ucraina, 142 WTA)

Alison Van Uytvanck:

Turul I: 6-0, 6-1 cu Liudmila Samsonova (Rusia, 163 WTA)

Optimi: 6-2, 6-1 cu Monica Niculescu (România, 106 WTA)

Sferturi: 6-2, 6-4 cu Pauline Parmentier (Franța, 127 WTA)

Semifinale: 6-3, 7-5 cu Kristyna Pliskova (Cehia, 80 WTA)

Turneul de la Tashkent (Uzbekistan) face parte din categoria International și se dispută pe hard, în perioada 23-28 septembrie. Competiția este dotată cu premii totale de $250,000. Ultima câștigătoare este rusoaica Margarita Gasparyan (în 2018).

Sorana Cîrstea a câștigat turneul de la Tashkent în anul 2008, iar Irina Begu s-a impus în această competitie în anul 2012