​Rafael Nadal a fost o adevărată mașină de jucat tenis contra promițătorului Stefanos Tsitsipas (cel care îl eliminase în optimi pe Roger Federer), spaniolul câștigând de-o manieră categorică ceea ce se anunța o partidă foarte interesantă: 6-2, 6-4, 6-0. Rafa ajunge pentru a cincea oară în finala de la Australian Open, Grand Slam pe care l-a câștigat o singură dată în carieră (în 2009).

Rafael NadalFoto: ausopen.com

Învingător în fața lui Roger Federer, Tsitsipas a jucat la Melbourne cel mai bun tenis al său de până acum, iar semifinala cu Nadal se anunța una electrizantă. Din păcate pentru spectacol și pentru privitorii neutri, meciul a curs în mare parte într-o singură direcție, spaniolul intimidându-l de la primele schimburi pe mai tânărul său adversar.

Nadal a făcut break-ul devreme, a fost incredibil la serviciu (a avut o singură minge de break de apărat, iar aceea la 5-0 în setul trei), a acoperit fantastic terenul (în stilu-i caracteristic) și a produs spaimă în defensiva adversă atât cu forehandul cu topspin cât și cu backhandul (armă care este din ce în ce mai puternică).

După un set câștigat categoric cu 6-2, a urmat o a doua manșă în care lucrurile s-au schimbat puțin. Nadal nu mai putut menține ritmul atât de ridicat, în timp ce Stefanos (un pic mai relaxat) a arătat o parte din tenisul agresiv de care a fost capabil contra marelui Federer. Grecul a supraviețuit cu bine unui game de serviciu în care a fost 0-40, dar la 4-4 și-a cedat până la urmă serviciul, lucru echivalent cu pierderea manșei (6-4).

Setul al treilea a fost practic o demonstrație de tenis din partea ibericului, acest lucru fiind posibil și cu ajutorul lui Tsitsipas: grecul a căzut din punct de vedere mental, iar bagelul (n.r. 6-0) nu a putut fi evitat.

Tenisul arătat de Rafa a fost unul de un nivel incredibil, victoria spaniolului venind după o oră și 46 de minute, scor 6-2, 6-4, 6-0.

Nadal a disputat deja patru finale la Antipozi (aceasta fiind a cincea), însă are un singur titlul în CV (după finala cu Roger Federer din 2009). Rafa a pierdut alte trei finale: cu Novak Djokovic (2012), Stanislas Wawrinka (2014) și Roger Federer (2017).

Australian Open este singurul turneu de Grand Slam la care ibericul nu are "dublură" (n.r. l-a câștigat o singură dată). Are 11 trofee la Roland Garros, trei la US Open și două la Wimbledon.

În marea finală de duminică (de la ora 10:30, ora României), Rafael Nadal îl va întâlni pe învingătorul disputei dintre Novak Djokovic (de șase ori câștigător la Melbourne) și Lucas Pouille.

De știut: Nadal a ajuns în ultimul act de la Australian Open fără să piardă vreun set.

Cifrele lui Nadal contra lui Tsitsipas:

Ași: 5

Duble greșeli: 0

Puncte câștigate cu primul serviciu: 85% (34/40)

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 71% (15/21)

Puncte de break câștigate: 55% (6/11)

Puncte de break salvate: 100% (1/1)

Puncte câștigate la fileu: 82% (18/22)

Lovituri câștigătoare: 28 (17 ale lui Stefanos)

Erori neforțate: 14 (22 ale lui Stefanos)

Total puncte câștigate: 79 (față de 47 ale lui Stefanos)

Cel mai rapid serviciu: 198 km/h (207 Tsitsipas)

Media vitezei pe primul serviciu: 183 km/h (186 Tsitsipas)

Media vitezei pe al doilea serviciu: 155 km/h (155 Tsitsipas).

S-ar putea să te intereseze și:

VIDEO Lovitura zilei: Rafael Nadal, forehandul unic, topspinul incredibil și traiectoria pe lângă fileu

Rafael Nadal și bucuria victoriei:

Aici poți urmări un rezumat al partidei dintre Rafael Nadal și Stefanos Tsitsipas: