Simona Halep va ocupa, incepand de luni, locul 5 sau 6 mondial, o performanta ce nu a mai fost reusita de nicio jucatoare de tenis din Romania de la crearea ierarhiei WTA, in noiembrie 1975, informeaza Mediafax.

Simona HalepFoto: australianopen.com

Prin victoria reusita marti, in optimile de finala ale turneului de la Indian Wells si prin eliminarea jucatoarei cehe Petra Kvitova in aceeasi faza, Halep, acum pe locul 7 WTA, si-a asigurat cel putin pozitia a sasea in clasament si mai poate urca pana pe cinci, in functie de urmatoarele ei rezultate la competitia californiana, dar si de cele ale sportivei Jelena Jankovic din Serbia.

Simona Halep (cap de serie numarul sase) s-a calificat, marti, in sferturile turneului de la Indian Wells, dupa o partida foarte dificila cu Eugenie Bouchard, din Canada (favorita 18). Simona a zburdat in primul set (6-2), dar a fost de nerecunoscut in al doilea (pierdut cu 6-1). In decisiv, Halep a fost puternica din puncte de vedere mental atunci cand condusa cu 4-3 (cu break) a avut capacitatea de a reveni si de a se impune cu 6-4.

Dintre jucatoarele calificate in optimi, numai Jelena Jankovic si Petra Kvitova puteau sa puna in pericol ascensiunea romancei in ierarhia WTA. Jankovic, locul 8 WTA, a trecut si ea in sferturi, dupa victoria obtinuta, cu scorul 6-3, 6-1, in fata danezei Caroline Wozniacki. Insa Kvitova, locul 9 WTA, s-a oprit in optimi, fiind invinsa, cu scorul de 6-3, 6-2, de Dominika Cibulkova din Slovacia.

Pentru a ajunge pe locul 5 WTA, maximum realizabil la Indian Wells, Simona Halep trebuie sa aiba cel putin acelasi parcurs in competitie ca Jankovic.

Halep si Jankovic se pot intalni in semifinale, in cazul in care vor trece de Casey Dellacqua, respectiv Agnieszka Radwanska, locul 3 WTA.

WTA (Women's Tennis Association) a luat fiinta in anul 1973, la Londra. Prima ierarhie oficiala a fost publicata in data de 3 noiembrie 1975.