Rafael Nadal s-a calificat in semifinalele de la Australian Open dupa o partida maraton cu Tomas Berdych (de peste patru ore), numarul doi mondial impunandu-se in patru seturi: 6-7(5), 7-6(6), 6-4, 6-3. Pentru iberic urmeaza semifinala cu Roger Federer, un duel asteptat de toti iubitorii tenisului. Ultima intalnire dintre cei doi de la Melbourne a fost in finala din 2009, castigata de Nadal in cinci seturi.

Rafael Nadal Foto: australianopen.com

(2) Rafael Nadal - (7) Tomas Berdych 6-7(5) 7-6(6) 6-4 6-3

Setul I

Primul set al disputei a fost unul in care fiecare jucator si-a castigat serviciul. Berdych a ratat patru mingi de set la scorul de 6-5 in favoarea sa, iar totul avea sa se decida in tie-break (cehul s-a impus cu 7-5 si a castigat setul de debut al partidei).

Setul II

Primul break al meciului a aparut in game-ul cu numarul patru din al doilea set: Nadal se impune contra serviciului, in special datorita unor lovituri superbe. Ibericul conduce cu 4-1 si 5-2, dar Tomas revine pe tabela gratie unui joc agresiv, care il pune in dificultate pe Nadal. In loc sa faca 1-1 la seturi, Rafa isi pierde concentrarea si este egalat la cinci de ceh. Pana la tie-break, Nadal rateaza o minge de set. Tie-break-ul este unul de infarct: Nadal conduce cu 4-1, Berdych revine si pierde ocazia de a face 2-0 la seturi (a ratat o minge de set), iar pana la urma Rafa castiga cu 8-6.

Setul III

Berdych loveste cu multa putere, Nadal este surprins de loviturile adversarului. Cehul domina inceputul de set trei si conduce cu 2-0 pe tabela. Rafa reactioneaza insa la momentul oportun: rebreak la zero, iar egalitatea este restabilita (2-2) dupa ce spaniolul serveste.

Diferenta in cel de-al treilea set avea sa se produca in game-ul cu numarul cinci: Tomas isi pierde serviciul, iar Nadal se impune cu 6-4 (fiecare a profitat de avantajul serviciului) si conduce cu 2-1 la seturi.

Setul IV

Nadal inventeaza o lovitura desprinsa parca din manualul de tenis, gratie careia reusese break-ul inca din primul game. Ibericul conduce, pe rand, cu 2-0, 3-1 si 4-2. Berdych este aproape de break, insa cehul se dovedeste usor neinspirat in momentele importante. La scorul de 5-3, favoritul numarul doi inchide meciul pe serviciul lui Berdych (6-3).

Statistica partidei Berdych - Nadal:

Puncte castigate cu primul serviciu: 74%-76%

Puncte castigate cu al doilea serviciu: 45%-49%

Asi: 17-6

Greseli nefortate: 56-30

Cel mai rapid serviciu: 219km/h-200km/h

Puncte castigate: 147-157.

"Berdych a facut un meci mare, mi-a pus foarte multe probleme. A fost o partida foarte echilibrata, fiecare dintre noi putea sa castige. Am tot incercat sa gasesc solutii, jocul lui a mers fantastic in unele momente. Am fost nervos la inceput, am inceput sa-mi revin dupa ce am castigat setul al doilea. Publicul a fost la inaltime. Ma simt foarte obosit, dar sper sa imi revin foarte bine pana la meciul din semifinale. Finala cu Federer din 2009 de la Australian Open nu am cum sa o uit, a fost un meci pe cinste", a declarat Rafael Nadal la finalul partidei cu Tomas Berdych.