Vicepresedintele Federatiei Romane de Handbal, Petre Paleu si antrenorul echipei de handbal masculin a Romaniei, Aihan Omer au fost exclusi din participarea la competitiile de handbal international si au fost suspendati pentru o perioada de cinci ani de catre Tribunalul de arbitraj al EHF, ca urmare a scandalului mitei din vara lui 2008.

Petre Paleu si Aihan Omer sunt acuzati ca au incercat sa-i mituiasca pe arbitrii delagati de EHF in partida pe care nationala de handbal masculin a Romaniei a sustinut-o la Oradea, in 14 iunie 2008, impotriva selectionatei Muntenegrului, din barajul pentru Campionatul Mondial din 2009. Cei doi ar fi incercat sa-i manipuleze, oferindu-le o suma de bani inaintea disputarii meciului.

Romania a pierdut prima mansa in fata Muntenegrului, scor 27-31, dar a castigat cu 29-24 partida din Oradea.

"Acesta este un gest abuziv si este clasificat ca fiind un comportament nesportiv, ce violeaza principiile fundamentale ale prieteniei, fair play-ului si respectului pentru toti cei implicati. Asemenea conduita poate ameninta in mod serios reputatia handbalului european", se arata in comunicatul publicat pe site-ul oficial al EHF.

Tribunalul de arbitraj al EHF a decis si sanctionarea Federatiei Romane de Handbal cu suma de 27.500 euro, deoarece nu si-a indeplinit obligatia de a proteja arbitrii EHF. In cazul in care amenda nu este platita, echipa nationala va fi exclusa din competitii pentru o perioada de doi ani.

"Tribunalul de Arbitraj al EHF a cerut o analiza tehnica efectuata de experti in arbitraj independenti pentru a analiza meciul dintre Romania si Muntenegru. Probele video au confirmat ca deciziile arbitrului au fost corecte", se arata in acelasi comunicat.

Decizia Tribunalului poate fi atacata in termen de 21 de zile de la pronuntare.

Secretarul general al FRH, Mihai Marinescu: "Eu sunt in concediu, nu cunosc oficial comunicatul EHF si de aceea astept sa vad comunicatul pe care il trimit federatiei, nu ce anunta pe site, pentru ca in acel comunicat trebuie sa si justifice pe baza caror articole si din ce regulamente au luat decizia. Au fost doar niste declaratii ale unor arbitri date dupa opt luni de la acel meci. Personal, nu cunosc sa existe alte probe. Daca decizia EHF este aceasta, atunci mi se pare aberanta. Raman stupefiat si sper sa existe drept la apel, dar vreau sa ma lamuresc cu comunicatul oficial catre FRH, care nu cred ca a ajuns inca" (Mediafax)