Vedeta americană de baschet Brittney Griner a dezvăluit marți că s-a gândit să se sinucidă în timpul celor nouă luni petrecute în închisoare în Rusia în 2022, potrivit ABC.

Brittney GrinerFoto: Anton Novoderezhkin / Sputnik / Profimedia

Griner a fost arestată în Rusia în februarie 2022 pentru că se afla în posesia unui vaporizator și a unui lichid care conținea canabis, un produs interzis în Rusia, și condamnată la nouă ani de închisoare. Ea a fost eliberată în decembrie 2022 în cadrul unui schimb de prizonieri.

Captivitatea ei a făcut-o uneori să se simtă „mai puțin umană”, a declarat tânăra de 33 de ani într-un interviu acordat postului de televiziune american ABC.

„Au existat momente în care v-ați gândit să puneți capăt la totul?”, o întreabă jurnalistul într-un extras din interviul difuzat marți. „Da, nu credeam că sunt capabilă să îndur ceea ce a trebuit să înfrunt”, răspunde Brittney Griner emoționată, citează AFP.

„Salteaua avea o imensă pată de sânge pe ea. Nu aveam nici săpun sau hârtie igienică. În acel moment m-am simțit mai puțin umană”, adaugă baschetbalista despre condițiile din închisoare.

Când a fost condamnată la nouă ani de închisoare, „îmi era teamă de tot ce mi se putea întâmpla, intram în necunoscut”, a declarat Griner, care la acea vreme juca pentru un club din Rusia în intersezon.

ABC a publicat marți extrase din interviul care va fi difuzat pe 1 mai. Luna viitoare, Griner va publica o carte despre perioada petrecută în închisoare, intitulată „Coming home”.

Dublă campioană olimpică deja (2016 și 2021), Griner a făcut parte din ultimul cantonament al echipei SUA la începutul lunii aprilie, în vederea pregătirii Jocurilor Olimpice de la Paris (26 iulie - 11 august).

Figură a comunității LGBT+, de nouă ori All-Star la echipa WNBA Phoenix Mercury, avertizase că nu va mai juca niciodată în străinătate, cu excepția unei eventuale selecții pentru Jocurile Olimpice.