​Handbalista Cristina Neagu consideră că persoanele care critică evoluţia echipei naţionale la turneul final al Campşionatului Eruopean din Danemarca nu cunosc situaţia din lotul tricolor.

Cristina NeaguFoto: ehf-euro.com

Despre criticile apărute după meciul cu Germania

"Eu sper în primul rând ca fetele să nu citească presa şi comentariile în această perioadă, pentru că la noi aşa este de fiecare dată. Atunci când jucăm prost şi pierdem suntem criticate, atunci când câştigăm suntem cele mai bune şi fetele noastre de aur şi aşa mai departe. Eu sper ca fetele să nu citească ce se scrie în presă, noi să ne concentrăm la ce avem de făcut, la treaba noastră, să luăm ficare meci în parte să scoatem ce e mai bun din fiecare meci, pentru că nimeni nu ştie de fapt ce se întâmplă cu noi, ce s-a întâmplat şi în perioada asta, în care au apărut aceste cazuri de Covid şi ne-am pierdut anumite jucătoare, cât de greu a fost, cât de schimbată este echipa. Oamenii nu cunosc aceste lucruri, oamenii ne văd la televizor, ei nu ştiu dacă noi intrăm cu probleme de sănătate, dacă ne-am antrenat sau nu, dacă suntem apte din punct de vedere fizic. Dar noi intrăm şi ne facem treaba şi nu ne plângem niciodată, pentru că aşa suntem noi. Tragem de noi până la sacrificiu şi atunci când jucăm suntem criticate.

La noi e chestia aia, faci din victorie nuntă şi din înfrângere înmormântare. Aşa că eu sper ca ele să nu citească presa şi noi să ne vedem de ceea ce avem de făcut aici şi să încercăm să scoatem lucruri pozitive şi cât mai multe puncte în meciurile care urmează. Eu sunt obişnuită, pentru că lucrul ăsta se întâmplă în fiecare an. Avem atâtea exemple. În 2015, în prima săptămână, mai că nu mai puteam să ne întoarcem în ţară şi după a doua săptămână toată lumea ne aştepta cu flori la aeroport. Ştim despre ce e vorba, iar noi, repet, încercăm să ne concentrăm pe fiecare meci.

E o situaţie specială şi oamenii trebuie să înţeleagă lucrul acesta. Nu e simplu, avem atâtea debutante, sunt fete care sunt pentru prima dată la un turneu final, am pierdut anumite jucătoare, încercăm să scoatem ce e mai bun din echipa pe care o avem, nu am avut meciuri oficiale de un an de zile, în liga naţională s-au jucat şase meciuri. Nu e o situaţie simplă. Sigur, putem sau nu să găsim scuze. Ideea e că, atât timp cât suntem aici, la acest campionat european, încercăm să dăm tot ce avem mai bun în momentul de faţă. Şi până la urmă asta trebuie să conteze, ca noi ieşim cu fruntea sus de la fiecare partidă şi să spunem ", a declarat Neagu, într-o conferinţă de presă la Kolding.

Despre forma sa fizică

"Pentru mine a fost o perioadă foarte grea. După ce am contractat virusul am forţat revenirea, am avut 2-3 antrenamente, m-am accidentat, probleme mulsculare, iar în două luni am avut în total 5-6 antrenamente şi trei meciuri în Liga Campionilor, pe care le-am jucat la un potenţial foarte scăzut, pentru că nu aveam meciuri de pregătire. Am zis după ultimul meci de pregătire că nu sunt în cea mai bună formă fizică. Mă simt destul de rău fizic, e clar că nu sunt în cea mai bună formă şi încerc să ajut echipa cât pot.

Am spus că echipa nu trebuie să se bazeze doar pe mine, este sport de echipă. Ştiu că în ultimii 10 ani am avut de fiecare dată o evoluţie foarte bună la naţională, am tras cumva echipa după mine, însă acum vin după o perioadă foarte grea şi până la urmă nu mai am 20 de ani şi trebuie să fiu conştientă de lucrul acesta. În plus, fiecare trebuie să-şi asume responsabilitatea. Echipa nu trebuie să stea într-o singură jucătoare, echipele care au făcut performanţă şi au câştigat medalii au avut în primul rând echipă, nu una sau două jucătoare.

Legat de forma mea de joc, ştiu că toată lumea se gândeşte că marchez mai puţin sau că am ratat mai mult în primele două meciuri, dar cred că oamenii care cunosc handbal şi se uită la noi îşi dau seama că jocul meu nu înseamnă doar goluri şi că, în momentul în care sunt pe teren, adversarele îmi acordă o atenţie sporită şi lucrul acesta poate face bine şi echipei, pentru că există mai multe spaţii pentru colege. Este vorba şi despre pasele pe care le dau, de fazele care pleacă de la mine, iar fetele reuşesc să marcheze sau să facă lucruri bune. Înţeleg că lumea s-a obişnuit cu mine să marchez 10 goluri pe meci, însă în handbal nu este vorba doar despre asta, iar acum şi adversarele ştiu ce pot face pe teren şi mă blochează mult mai bine. De fiecare dată sunt 2-3 adversare când am mingea. Cred că jocul meu în echipă contează mult şi dacă nu marchez. Mi-aş dori să am o eficacitate mai bună, nu sunt mulţumită de lucrul acesta, iar dacă oamenii critică asta după două meciuri, înseamnă că nu cunosc handbalul şi nu se uită" - Cristina Neagu.

Despre meciul ei cu numărul 200, bornă atinsă cu Polonia

"E ceva special că am ajuns la borna asta, sper să mai strâng câteva meciuri la echipa naţională, pentru că anii trec şi probabil nu vor mai fi multe meciuri" - Cristina Neagu.

Despre faptul că adversarele nu sunt sancţionate pentru faulturile dure făcute asupra ei

"Adversarele nu primesc niciodată nicio eliminare şi niciun fault la 9 metri. Au mai fost faze şi cu Germania, adversarele nu primesc eliminări, asta e, mergem mai departe cu 2-3 adversare în spate. Măcar mă bucur că lucrurile astea sunt surprinse de fotografi, poate cineva o să se sesizeze la un moment dat. Uneori ar fi de bun augur ca arbitrii să observe lucrurile astea şi să ofere eliminări adversarelor şi nouă un avantaj, pentru că loviturile sunt reale. Nu mi-e frică şi nici nu cred că o adversară încearcă să mă lovească intenţionat" - Cristina Neagu.

Despre coechipiera care ar putea prelua din sarcinile ei

"Nu o să vorbesc acum de o jucătoare anume, dacă am ceva de vorbit o voi face cu colegele mele, în vestiar, însă cred că fiecare atunci când intră pe teren trebuie să-şi asume responsabilitatea. Despre asta e vorba, ca fiecare să dea ce are mai bun în momentul în care păşeşte pe teren şi sunt convinsă că lucrul acesta se şi întâmplă" - Cristina Neagu.

Despre obiectivele României în grupa principală

"Încercăm să o luăm meci cu meci, mai avem un meci de disputat în prima rundă, împotriva Norvegiei şi nu mergem învinse de la început în niciun meci. Încercăm să facem lucruri bune împotriva Norvegiei şi să obţinem ceva pozitiv, după care vom vedea care sunt echipele calificate din cealaltă grupă, pentru că este o situaţie destul de complicată şi acolo şi vom lua partidă cu partidă. Noi intrăm pe teren la fiecare meci cu gândul de a face lucruri bune şi de a obţine rezultate pozitive. Aşa că oricare vor fi adversarele o să încercăm să facem cât mai multe puncte. Norvegia este favorită mâine, pentru noi cel mai important meci a fost cel de ieri, care ne-a adus calificarea direct în

.

Dacă ne uităm la Polonia şi Germania, acolo nu se ştie cine merge în grupele principale, deşi Germania a câştigat împotriva noastră. Obiectvul nostru a fost în primul rând să ne calificăm în grupa principală. Nu va fi complicat nici dacă voim merge cu zero puncte, important este că mergem acolo" - Cristina Neagu.

Despre condiţiile de siguranţă anti-pandemică impuse la turneul final

"Este o perioadă grea, foarte grea, mai ales că de când am ajuns a fost situaţia cu Laura Moisă, fapt care ne-a ţinut în cameră, cu mâncarea la uşă. Nu putem părăsi hotelul, asta reprezintă această bulă, ieşim doar la masă şi sală. Nu e ceva plăcut, însă în condiţiile date mă bucur că putem juca handbal, putem arăta lumii că handbalul trăieşte, că echipele naţionale pot evolua la un turneu de asemenea anvergură. Nu e doar cazul nostru, toate echipele fac acelaşi lucru. Încercăm să rămânem sănătoase, să nu mai apară un caz de Covid, care complică mult totul. Pentru mine e mai important că putem juca handbal, trebuie să mergem mai departe. La alte turnee mai ieşeam la o plimbare, la un magazin, mai ieşeam la un restaurant, dar rutina tot la fel era. Nu e foarte diferită situaţia, doar că atunci când eşti obligat să faci un lucru ţi se pare mai greu psihic" - Cristina Neagu.

Despre Nora Mork

"O respect foarte mult pe Nora şi ştiu că a trecut prin foarte multe lucruri în ultimii ani şi ea a avut foarte multe probleme de sănătate, însă nu cred că este principalul pericol de mâine. Este într-o revenire de formă şi cumva jocul echipei o ajută mult şi o ajută să fie acolo sus, în topul marcatoarelor, însă cred că jocul lor, la modul general, apărare, contraatac, este principala armă a Norvegiei. Au în momentul de faţă cam cel mai complet lot, eu văd Norvegia în momentul acesta drept favorită la câştigarea campionatului european, la cum arată şi datorită faptului că au toate jucătoarele valide şi uitându-mă la celelalte echipe" - Cristina Neagu.

Dacă a fost surprinsă de victoria Serbiei în meciul cu Olanda

Sincer, da. (n.r. - Jucătoarele sârbe) au ieşit din izolare, nu au apucat să se antreneze şi au mers la sală... Ştiu că Olanda nu mai are aceeaşi echipă de anul trecut sau de acum doi ani, însă pe considerentul ăsta, că Serbia a ieşit din izolare, m-am gândit că Olanda va câştiga meciul. Însă e sport şi orice se poate întâmpla. Şi noi rămânem pozitivi şi intrăm cu gânduri mari la fiecare meci" - Cristina Neagu, potrivit News.ro.

Naţionala României a disputat două meciuri în grupa D a Campionatului European din Danemarca, 19-22 cu Germania şi 28-24 cu Polonia. Luni, de la ora 21:30, tricolorele vor juca în compania Norvegiei, ultimul meci din grupă, ambele echipe fiind deja calificate în grupele principale.

După două etape, grupa D are lider Norvegia (4 puncte), urmată de România (2), Germania (2) şi Polonia (0).

Primele trei clasate vor continua în grupele principale, locurile 1-3 din grupele A şi B în grupa I, iar locurile 1-3 din grupele C şi D în grupa principală II, între 10-15 decembrie. Echipele se vor califica în grupele principale cu punctele acumulate în disputele cu celelalte adversare care ating această fază.

În 18 decembrie vor avea loc semifinalele şi meciul pentru clasarea finală pe locurile 5-6, iar finalele pentru medalii sunt programate în 20 decembrie.

Campioana europeană va obţine calificarea directă la CE2022, iar primele patru clasate vor fi, de asemenea, calificate la Campionatul Mondial 2021.

La ultima ediţie a Campionatului European, naţionala României s-a clasat pe locul 4, după 20-24 cu Olanda, în finala mică. Chiar înaintea acestei partide, căpitanul naţionalei tricolore, Cristina Neagu, a suferit o ruptură de ligamente în partida cu Ungaria, ratând lupta pentru medalii la CE.

Podiumul ediţiei din 2018, care a avut loc în Franţa, a fost ocupat, în ordine, de Franţa, Rusia şi Olanda.

Deţinătoarea recordului de titluri europene este Norvegia, cu 7 medalii de aur.