Federația Română de Baschet a anunțat, vineri, moartea fostului mare jucător de baschet Armand Novacek. Fostul sportiv a suferit, miercuri, un atac cerebral, iar vineri, cel care a făcut parte din generația de aur a CCA a murit, în Bad Fradeburg. Novacek avea 82 de ani.

Armand NovacekFoto: Captura YouTube

"Armand Novacek s-a născut în București, pe 13 noiembrie 1936. A fost atras de mic copil de frumusețea jocului de baschet și a urcat rapid pe treptele afirmării sportive, evoluând mai întâi la Metalul Energia București, echipa cu care a cucerit laurii Diviziei A. Fiind un tânăr valoros și cu niște calități deosebite, a fost transferat la CCA. A fost unul dintre jucătorii de bază ai CCA (ulterior echipa a devenit Steaua), dar și ai reprezentativei naționale în perioada de aur a baschetului românesc, între anii 1953 - 1967.

De altfel, Novacek a fost unul dintre celebrii “N” din formula magică a CCA, cu "3N-2F" (Nedeff, Niculescu, Novacek, Folbert, Fodor) sau "4N-1F" (Nedeff, Niculescu, Novacek, Nedelea, Folbert), devenind și unul dintre jucătorii importanți ai naționalei României (a participat la 4 turnee finale ale Campionatelor Europene, în perioada 1957-1965). În tricoul roș-albaștrilor a cucerit 10 titluri naționale iar în finalul carierei s-a transferat la Politehnica București.

Absolvent al Institului de Medicină și Farmacie din București, Armand Novacek s-a retras din baschet în 1972, dedicându-se profesiei de medic specialist de anestezie și terapie intensivă, pe care a practicat-o mai ales în Germania, țară în care a emigrat în 1975.

Pentru performanțele sale sportive deosebite a fost recompensat cu titlul de maestru emerit al sportului.

Din nefericire, în primăvară acestui an, în aprilie, Armand Novacek a suferit un atac de cord, iar eforturile de resuscitare i-au produs atunci leziuni majore pe creier. După câteva luni de luptă, inima fostului mare baschetbalist a obosit și s-a oprit definitiv, miercuri, medicii din Bad Fredeburg declarând decesul.

Pe această cale, Federația Română de Baschet își exprimă compasiunea și profundul regret pentru dispariția prematură a celui care a fost Armand Novacek, adresând totodată sincere condoleanțe familiei îndurerate", se arată în comunicatul transmis de Federația Română de Baschet.