Procurorii care anchetează dosarul de constituire a unui grup infracţional organizat care vizează mai mulţi suporteri ai clubului de fotbal Rapid, dar şi pe preşedintele clubului, Daniel Niculae, au găsit, în urma percheziţiilor, materiale pirotehnice, dar şi arme, inclusiv arme de foc letale.

Suporterii echipei Rapid BucurestiFoto: Inquam Photos / Stefan Constantin

Materiale pirotehnice, dar şi arme, inclusiv arme de foc letale, găsite în urma perchezițiilor efectuate la mai mulți suporteri ai Rapidului

Anchetatorii spun că, prin acţiunile de distrugere a gazonului, a fost pusă în pericol integritatea fizică a mai multor persoane, de la fotbalişti la copii de mingi.

„Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost descoperite şi ridicate mai multe materiale pirotehnice, arme de foc letale, arme albe şi sume de bani”, anunţă procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti în urma celor 19 percheziţii domiciliare pe care le-au făcut în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova şi Iaşi în dosarul care vizează constituirea unui grup infracţional organizat şi alte infracţiuni.

Anchetatorii precizează că au dispus continuarea urmăririi penale faţă de 17 suspecţi, persoane fizice, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi distrugere.

„În fapt, s-a reţinut că în cursul anului 2023 pe raza mun. Bucureşti s-a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat mai multe persoane şi care avea drept scop introducerea şi folosirea materialelor pirotehnice în incinta stadioanelor de fotbal, în timpul desfăşurării meciurilor, tulburarea ordinii şi liniştii publice prin violenţe asupra bunurilor şi distrugerea suprafeţei de joc prin folosirea de materiale pirotehnice, producându-se degradarea gazonului prin explozia materialelor pirotehnice, punând în pericol integritatea fizică a altor persoane (copii de mingi, stewarzi, jucători de fotbal, pompieri, reporteri ş.a.)”, se arată într-un comunicat al Parchetului.

Preşedintele FC Rapid, Daniel Niculae, a fost ridicat de mascaţi joi dimineaţă, a anunţat acţionarul majoritar al giuleştenilor, Dan Şucu, iar conform unor surse judiciare, Niculae are calitatea de suspect.

De asemenea, mai multe percheziţii au loc joi în Bucureşti, Prahova, Ilfov, fiind vizaţi membri ai galeriei echipei Rapid, afirmă surse judiciare, citate de News.ro.

Ulterior, Poliția Capitalei a anunţat că au avut loc 19 percheziţii, 28 de persoane urmând să fie duse la audieri.

Acuzaţiile din acest dosar sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, distrugere prin incendiere, tulburarea ordinii publice prin violenţă asupra bunurilor, orice operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept.

Parchetul Tribunalului București aduce completări în cazul perchezițiilor care vizează FC Rapid: o ușă secretă în spațiul sanitar destinat bărbaților.

„În urma controlului pirotehnic efectuat în data de 29.10.2023 în Peluza Nord, secțiunea 119-120, în spațiul sanitar destinat bărbaților, spațiul gol de sub peluză, au fost depistați 4 saci ce conțineau 371 articole pirotehnice (petarde, fumigene, torțe), combinezoane de culoare neagră și măști din plastic.

Pentru a putea introduce obiectele în acest spațiu, membrii grupării au disimulat o ușa în peretele acoperit cu faianță, în spațiul sanitar.

Este în spațiul sanitar destinat bărbaților - Peluza Nord, secțiunea 119-120. Pentru accesul în acest spațiu gol, aceștia au disimulat o ușa în peretele acoperit cu faianță” - Parchetul Tribunalului București.

>> Daniel Niculae, președintele Rapidului, a fost ridicat de forțele de ordine - Detalii din dosar