​Două derbiuri au avut loc în ultima etapă a sezonului regulat din SuperLiga, iar Comisia de Disciplină din cadrul FRF a dictat sancțiuni dure după Rapid - FCSB și FCU Craiova 1948 - Universitatea Craiova.

Suporteri ai Rapidului pe Arena NationalaFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Amenzi de 130.000 de lei după Rapid - FCSB și derbiul Craiovei

>> Rapid și Dinamo riscă să dispute următoarele meciuri de pe teren propriu fără spectatori

Astfel, după incidentele de la aceste meciuri au fost dictate sancţiuni totale de 130.000 de lei, iar Rapid a primit cea mai mare penalitate (60.000 de lei). De asemenea, echipa giuleşteană va juca un meci de acasă cu anumite sectoare din stadion închise.

„FC Rapid 1923 vs. FC FCSB – Incidente - În temeiul art. 82.1 şi 3.a şi c, raportat la art. 83.2.d din RD, se sancţionează clubul FC Rapid 1923 cu măsura organizării unui joc pe teren propriu cu interzicerea accesului spectatorilor în sectoarele 106, 107, 108, 109, 112, 113 şi 123 şi penalitate sportivă de 60.000 lei.

În temeiul art. 82.2 şi 3.a şi c, raportat la art. 83.2.d din RD, se sancţionează clubul FC FCSB cu penalitate sportivă de 22.500 lei.

FCU 1948 Craiova vs. Universitatea Craiova - Incidente - În temeiul art. 82.1 si 3.a şi c, raportat la art. 83.2.d din RD, se sancţionează FCU 1948 Craiova cu penalitate sportivă de 15.000 lei.

În temeiul art. 82.2 şi 3.a şi c, raportat la art. 83.2.d din RD, se sanctionează Universitatea Craiova cu penalitate sportivă de 33.750 lei.

Articolele din Regulamentul Disciplinar menţionate prevăd următoarele:

  • Articolul 82 – Responsabilitatea pentru comportarea spectatorilor

1 Clubul gazdă răspunde pentru comportarea neregulamentară a spectatorilor şi, în funcţie de situaţie, poate fi sancţionat gradual cu penalitate sportivă şi interzicerea organizării de jocuri pe propriul stadion sau măsura programării jocurilor fara spectatori de la 1 la 10 jocuri. În funcţie de circumstanţe măsura programării jocurilor fără spectatori se poate aplica parţial prin interzicerea ocupării unui anumit sector de tribună de la 1 la 10 jocuri.

2 Clubul vizitator răspunde pentru comportarea neregulamentară a propriilor grupuri de suporteri şi, în funcţie de gravitatea faptelor, poate fi sancţionat în mod similar cu clubul gazdă si/sau cu masura interzicerii propriei galerii sau propriului grup de suporteri la jocurile disputate in deplasare sau pe teren neutru de la 1 la 10 jocuri. Suporterii care ocupă în stadion sectorul destinat oaspeţilor sunt consideraţi a fi suporterii echipei oaspete, cu excepţia cazului în care se probează contrariul.

3 Comportamentul neregulamentar cuprinde:

a) introducerea în locurile de desfăşurare a jocurilor de băuturi alcoolice, obiecte şi materiale explozive, incendiare şi fumigene, substanţe toxice, halucinogene şi iritante, alte obiecte ce au fost folosite de spectatori la acţiuni de tulburare a ordinii publice sau care pot contribui la producerea unor acte de violenţă;

c) aprinderea ori aruncarea cu obiectele prevăzute la alin. 3, lit. a), spre alţi spectatori sau spre/în terenul de joc;

  • Articolul 83 – Nerespectarea obligaţiilor de organizare a jocurilor

2 Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor privind asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă în stadion care au avut drept rezultat:

d) aruncarea cu obiectele prevăzute la art. 82, alin. 3, lit. a), spre alţi spectatori sau spre/în terenul de joc se sancţionează cu penalitate sportivă de la 10.000 la 60.000 de lei. În cazul săvârşirii unei noi abateri de acelaşi tip, clubul se sancţionează cu o penalitate majorată cu ½ faţă de sancţiunea aplicată anterior, până la atingerea pragului de 60.000 lei. Ulterior, la fiecare nouă abatere de acest tip, clubul va fi sanţionat gradual cu măsura programării jocurilor fără spectatori, cumulat cu penalitatea maximă de 60.000 lei.

Alte hotărâri ale Comisiei de Disciplină:

FC FCSB vs. ACS Petrolul 52 - Incidente - În temeiul art. 82.1 şi 3.a şi c, raportat la art. 83.2.b din RD, se sancţionează clubul FC FCSB cu penalitate sportiva de 7.500 lei.

AFC UTA Arad vs.FCU 1948 Craiova – Eliminare Zelgin Eduard (oaspeţi) - În temeiul art. 53.1 din RD, se sancţionează delegatul Eduard Zelgin cu suspendare pentru o lună şi penalitate sportivă de 640 lei.

AFC Botoşani vs. FCV Farul Constanţa - Eliminare Grigoryan Narek (oaspeţi) - În temeiul art. 63.1.g, raportat la art. 63.2.1 din RD, se sancţionează jucătorul cu suspendare pentru un meci şi penalitate sportivă de 740 lei.