​Scotianul John Higgins, 35 ani, a castigat, luni, titlul mondial, dupa ce a revenit spectaculos in finala cu tanara senzatie a snooker-ului, Judd Trump, scor 18-15. Experienta s-a dovedit a fi cruciala in aceasta finala, Higgins obtinand cel de-al patrulea titlu mondial din cariera.

John Higgins, campion mondialFoto: Agerpres

In varsta de 21 de ani, Judd Trump s-a aflat la prima finala de la Crucible, pe care a inceput-o excelent. Tanarul englez l-a dominat pe scotianul Higgins in prima zi. Cu doua break-uri de peste 100 (102 si 103), Trump conducea cu 10-7 inaintea ultimelor doua sesiuni ale finalei.

Condus cu 12-9, scotianul a revenit in joc si, dupa cinci frame-uri consecutive, a trecut in avantaj: 14-12. Trump a egalat la 14, insa experienta lui Higgins si-a spus cuvantul in finalul jocului. In frame-ul 33, Trump a ratat bila roz cand conducea cu 60, iar "Vrajitorul din Wishaw" a profitat, a castigat frame-ul cu 62-61 si implicit meciul cu 18-15. Acesta este al patrulea titlu mondial castigat de Higgins la Crucible. dupa cele din 1998, 2007 si 2009.

"Aceasta este de departe cea mai mare victorie din carierea mea, fara indoiala. Vreau sa castig sapte titluri mondiale acum pentru ca in ultimii cinci ani am castigat trei titluri. A fost un meci foarte greu. Stiam ca trebuie sa revin in a treia sesiune si sa joc bine. M-am gandit ca trebuie sa revin in meci si sa-l fac pe Judd sa se gandeasca putin. El a fost jucatorul mai bun. A jucat intr-un mod pe care nu l-am mai vazut niciodata. Jocul sau a fost incredibil. A fost interesant de privit. Cred ca avem o noua senzatie a acestui joc", a declarat John Higgins la finalul partidei.

Trump, care luna trecuta a castigat China Open, a mentionat ca finala de la Crucible este o realizare imensa pentru el: "Nu m-am asteptat sa ma descurc atat de bine aici. Faptul ca am ajuns in finala este o realizare importanta. Evident ca mi-as fi dorit sa castig, dar John a fost jucatorul mai bun in aceasta zi si cred ca merita sa fie el castigatorul".