Ashleigh Barty (8 WTA, 23 ani) este noua campioană de la Roland Garros, după o finală pe care a dominat-o autoritar în fața Marketei Vondrousova (38 WTA). În vârstă de 19 ani, cehoaica nu cedase niciun set în drumul său spre ultimul act, însă a părut copleșită de miza partidei, iar jocul a curs într-o singură direcție. Australianca s-a impus cu 6-1, 6-3, adjudecându-și astfel primul trofeu de Grand Slam al carierei. Grație succesului de la Paris, Ashleigh Barty va urca pe locul al doilea în clasamentul WTA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Corespondență de la Paris: Ashleigh Barty, campioană la Roland Garros - Triumful tenisului echilibrat

Vezi aici rezumatul finalei Ashleigh Barty vs Marketa Vondrousova.

  • Ashleigh Barty este prima jucătoare din Australia care câștigă un trofeu de Grand Slam, după Samantha Stosur, care se impunea la US Open în 2011.
  • Barty are în palmares un trofeu de Grand Slam și la dublu, obţinut în 2018, la US Open.
  • Barty va urca luni pe locul 2 WTA, cel mai bun al carierei sale. Ea a devenit prima australiancă după Evonne Goolagong Cawley care ajunge pe locul doi în ierarhia mondială.
  • Pentru triumful de la Roland Garros, Ashleigh Barty va fi răsplătită cu un cec în valoare de €2,300,000 și 2000 de puncte WTA, iar Marketa Vondrousova va primi €1,180,000 și 1200 puncte WTA.

Cum va arăta clasamentul WTA de luni (primele zece locuri):

1. Naomi Osaka 6486 puncte

2. Ashleigh Barty 6350

3. Karolina Pliskova 5685

4. Kiki Bertens 5345

5. Petra Kvitova 4925

6. Angelique Kerber 4675

7. Elina Svitolina 3967

8. Simona Halep 3963

9. Sloane Stephens 3682

10. Aryna Sabalenka 3565

Ce au spus cele două jucătoare la ceremonia de premiere:

"În primul rând, felicitări Ashleigh, felicitări echipei tale. Mi-ai dat o lecție astăzi, îți mulțumesc. Ești o jucătoare incredibilă și o persoană atât de drăguță, meriți acest titlu. Chiar dacă nu am câștigat astăzi, m-am bucurat de timpul petrecut aici. Sunt fericită pentru tot ce s-a întâmplat. Mi-a plăcut fiecare moment pe care l-am petrecut aici. De asemenea, mulțumesc tuturor care au contribuit la acest turneu. S-au făcut niște schimbări aici, dar aveți grijă ca noi să ne simțim bine. Mulțumesc Federației franceze, echipei mele. Voi ați muncit mult, e uimitor că am ajuns aici și sunt recunoscătoare. Sunteți speciali pentru mine. Mulțumesc mult" - Marketa Vondrousova.

"Mulțumesc întâi Marketei și echipei sale. Au fost două săptămâni incredibile. E doar începutul, nu am nicio îndoială că vei mai fi și în alte finale de Grand Slam în viitor. Mulțumesc Federației franceze și tuturor sponsorilor. Au fost niște schimbări incredibile anul acesta la Roland Garrros, m-am bucurat de fiecare moment, am savurat și fanii fac aici un turneu special în fiecare an. Sunteți atât de pasionați și entuziasmați, îmi place să joc în fața voastră aici, la Paris. Este o plăcere. Bineînțeles, mulțumesc echipei mei, că sunteți alături de mine. A fost o călătorie uimitoare în ultimii trei ani" - Ashleigh Barty.

Ashleigh Barty și trofeul de la Roland Garros:

Statistica meciului Barty vs Vondrousova:

Ași: 3-1

Duble greșeli: 1-3

Lovituri câștigătoare: 27-10

Erori neforțate: 26-22

Puncte câștigate cu primul serviciu: 62% (23/37) - 47% (23/49)

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 76% (13/17) - 53% (8/15)

Puncte de break salvate: 75% (3/4) - 62% (8/13)

Puncte de break câștigate: 38% (5/13) - 25% (1/4)

Total puncte câștigate: 58% (69/118) - 42% (49/118)

Durata partidei: 1h 10 min.

Desfășurarea finalei de la Roland Garros:

Setul II

Ashleigh Barty isi trece in cont un game alb si este din ce in ce mai aproape de primul Grand Slam al carierei. Presiunea este pe umerii cehoaicei. Vondrousova cedeaza intr-un schimb lung, iar Barty are prima minge de meci. Australianca profita de aceasta ocazie si inchide meciul cu un smash din apropierea fileului. Ashleigh Barty este noua campioana de la Roland Garros, dupa un meci de o ora si 10 minute.

Un slice in cross ii aduce punctul decisiv lui Barty. Cehoaica incearca orice, dar nu reuseste sa o puna in dificultate pe adversara. Vondrousova pastreaza in schimb ritlmul bun de la serviciu, se impune la 30, dupa un lob prea lung al australiencei. Este 4-3 pentru Barty, care are insa avantajul unui break.

Primul game alb reusit de Vondrousova. Este incredibil totusi cum Ashleigh Barty reuseste sa ajunga la scurtele cehoaicei. Ultimul punct al game-ului a venit dupa o scurta pusa de Marketa, australianca a sprintat si a raspuns cu o contra-scurta, dar cehoaica a profitat de tot terenul lasat liber (3-2).

Vondrousova castiga al doilea sau game din aceasta finala, insa cu mult efort, salvand si doua mingi de break. Cehoaica are lovituri frumoase in bagaj, lasand-o in unele momente fara replica pe Barty. Vine insa randul australiencei la serviciu, dar game-ul se incheie extrem de rapid. Un singur punct cedat de Barty, care se duce la 3-1.

Cel mai lung game de pana acum al finalei (peste sapte minute) se duce tot in contul lui Barty, care a fost nevoita sa salveze si o minge de break. A fost un game pe care Ashleigh si l-a complicat singura, ea avand 40-15. Se vede experienta australiencei si la dublu, are solutii inspirate la fileu.

Ashleigh Bartyincepe bine si setul secund, cu break, dupa ce Vondrousova a avut o minge de game. Cehoaica insista cu scurtele, dar deocamdata aceasta lovitura nu isi atinge scopul. In schimb, Barty joaca extrem de relaxat, ii iese aproape totul in aceste momente.

Setul I

Barty nu se mai complica precum in semifinala cu Amanda Anisimova, profita de a doua minge de set si inchide cu un lung de linie superb. Primul act al finalei a durat 30 de minute. Vondrousova pare marcata de miza partidei, presiunea va fi si mai mare in setul secund, ramane de vazut cum va gestiona emotiile.

Vondrousova inca nu isi gaseste ritmul la serviciul. Reuseste sa revina de la 0-40, dar Barty gaseste un unghi incredibil si face rost de a patra sasa de break pe care a o si fructifica. Este 5-1 pentru australianca.

Primul game de serviciu complicat al australiencei. Dupa ce salveaza doua mingi de break, Barty ii ofera o noua sansa adversarei cu o dubla greseala. Vondrousova isi adjudeca un schimb lung de mingi si apare pentru prima data pe tabela (4-1).

Ashleigh Barty se distanteaza la 4-0. Desi a salvat doua mingi de break, cehoaica a cedat la treia, trimitand in fileu. Vondrousova joaca variat, incearca sa rupa ritmul cu scurte, lovitura pe care o pe care o stapaneste foarte bine. Totusi, australianca se deplaseaza excelent si ajunge de fiecare data la fileu.

Game alb pentru Barty, care conduce cu 3-0 dupa sapte minute de joc. Australianca isi construieste bine punctele, serviciul functioneaza perfect pana acum, iar Vondrousova pare ca inca nu si-a intrat in ritm.

Cehoaica face prima dubla greseala a meciului si ii ofera doua mingi de break adversarei. Barty scapa o lovitura in afara liniei de fund, insa vine o eroare a Marketei, iar game-ul se duce in contul sau (2-0).

Partida a inceput cu australianca la serviciu. Game castigat lejer de Barty, care a inchis cu un as. Jucatoarea de 23 de ani transmite multa siguranta la serviciu, Marketa nu a avut prea multe de facut.

Barty a petrecut 7 ore si 58 de minute pe teren la actuala editie de la Roland Garros, in timp ce Vondrousova a jucat 8 ore si 48 de minute.

Aurelie Tourte este arbitrul din scaun.

Barty si Vondrousova se afla la incalzire.

Trofeul este pregatit. Una din cele doua jucatoare va ridica astazi primul sau trofeu de Grand Slam.

Ashleigh Barty (8 WTA, 23 ani) și Marketa Vondrousova (38 WTA, 19 ani) se înfruntă în finala de la Roland Garros, ambele jucătoare aflându-se în premieră în ultimul act al unui turneu de Grand Slam. Australianca are 2-0 în meciurile directe, dar niciuna dintre confruntări nu a avut loc pe pe zgură, suprafață pe care Vondrousova a obținut 15 victorii în acest sezon și nu a cedat niciun set la Paris. Partida se va desfășura pe arena Philippe Chatrier, după ora 17:30 (ora României), putând fi urmărită în direct pe Eurosport și LiveScore pe HotNews.ro.

Barty vs Vondrousova, întâlniri directe:

2018, Cincinnati, turul I (hard): 6-3, 7-5 pentru Ashleigh Barty

2017, Birmingham, turul I (iarbă): 7-5, 7-6(1) pentru Ashleigh Barty

Prezentarea celor două jucătoare:

Ashleigh Barty s-a născut la 24 aprilie 1996, la Ipswich (Australia). A fost dusă la tenis de părinți, la vârsta de 5 ani. E jucătoare de mână dreaptă și are o înălțime de doar 1.66 metri. A avut o carieră promițătoare la junioare, fiind numărul doi mondial și câștigătoare a turneului de la Wimbledon în 2011.

În circuitul WTA, Barty a cunoscut succesul mai întâi la dublu. În anul 2013, la doar 17 ani, australianca a disputat trei finale de Grand Slam, alături de partenera sa Cassey Dellaqua: Australian Open, Wimbledon, US Open.

După participarea la US Open în 2014, Barty a luat o pauză de la tenis timp de aproape doi ani. Interesant este faptul că în acest timp Ashleigh a jucat cricket la clubul Brisbane Heat, în liga feminină Big Bash.

A revenit la tenis în 2016, iar un an mai târziu câștiga primul titlu WTA, la Kuala Lumpur. Până acum, australianca și-a trecut în palmares 4 trofee la simplu și 10 la dublu.Cel mai important trofeu la simplu a fost obținut în acest an, la Miami, de categorie Premier Mandatory. În schimb, la dublu, Barty cunoaște deja gustul unei victorii la un Grand Slam. S-a impus anul trecut la US Open, alături de CoCo Vandeweghe.

Marketa Vondrousova s-a născut la 28 iunie 1999, la Sokolov (Cehia). A început să joace tenis la 4 ani, alături de tatăl său. Este jucătoare de mână stângă și are o înălțime de 1.72 metri. Suprafața de joc favorită este zgura, dar crede că stilul său de joc este mai potrivit pentru hard. Idolul său este Roger Federer.

în 2015, la vârsta de 16 ani, Vondrousova a câștigat probele de dublu ale turneelor de junioare de la Australian Open și Roland Garros, ambele alături de cehoaica Miriam Kolodziejová. Doi ani mai târziu a obținut primul titlu WTA la simplu și singurul de până acum, la Biel (Elveția), doar la a doua sa prezență pe tabloul principal al unui turneu WTA.

În acest an, Vondrousova a disputat două finale, dar a pierdut de fiecare dată: la Istanbul (6-1, 4-6, 1-6 cu Petra Martic) și la Budapesta (6-1, 5-7, 2-6 cu Alison Van Uytvanck). Adversara cea mai bine clasată a cehoaicei în acest sezon a fost Simona Halep, pe care a învins-o în ambele întâlniri: turul II la Roma (scor 2-6, 7-5, 6-3) și optimi la Indian Wells (scor 6-2, 3-6, 6-2).

De știut despre cele două finaliste:

  • Atât Ashleigh Barty, cât și Marketa Vondrousova se află pentru prima dată în ultimul act al unui turneu de Grand Slam. Barty reușise cel mai bun rezultat la ediția din acest an de la Australian Open, unde a ajuns până în sferturi (învinsă de Petra Kvitova). De partea cealaltă, Vondrouosva nu trecuse niciodată de optimi la un turneu major, fază pe care a atins-o anul trecut, la US Open (învinsă de Lesia Tsurenko).
  • Ashleigh Barty a obținut în semifinalele de la Roland Garros a 30-a sa victorie în acest sezon. În drumul său spre finală, australianca a învins cinci jucătoare din SUA, singura de altă naționalitate fiind Andrea Petkovic (Germania).
  • Barty este singura jucătoare care în acest sezon a ajuns cel puțin până în sferturile primelor două turnee de Grand Slam ale anului: Australian Open și Roland Garros.
  • Grație calificării în finală, Ashleigh Barty a urcat pe locul trei în clasamentul live WTA. Dacă va câștiga trofeul, ea va deveni prima australiancă după Evonne Goolagong Cawley care ajunge pe locul doi în ierarhia mondială.
  • Ashleigh Barty este prima jucătoare din Australia care ajunge în finala Roland Garros după Samantha Stosur, care reușea această performanță în 2010.
  • Marketa Vondrousova s-a calificat în finala de la Roland Garros fără să piardă niciun set. Ea a mai eliminat jucătoare precum Yafan Wang (China), Anastasia Potapova (Rusia), Carla Suarez Navarro (Spania), Anastasija Sevastova (Letonia) și Petra Martic (Croația).
  • Dacă Vondrousova se va impune în finală în două seturi, va deveni prima jucătoare sub 20 de ani din istorie care câștigă Roland Garros-ul fără să piardă niciun set.
  • Vondrousova este prima jucătoare sub 20 de ani care joacă o finală de Grand Slam în ultimii zece ani, precedenta fiind daneza Caroline Wozniacki, în 2009, la US Open.
  • Cehoaica este prima jucătoare sub 20 de ani care ajunge în finala turneului de la Roland Garros, după Ana Ivanovic (19 ani) în 2007. În urmă cu doi ani, Jelena Ostapenko împlinea 20 de ani în ziua victoriei din semifinale.
  • Vondrousova are 15 victorii în actualul sezon de zgură: a jucat finala la Istanbul, s-a oprit în sferturi la Roma și a ajuns până în ultimul act la Roland Garros.
  • Marketa Vondrousova se află pe poziția a 16-a în clasamentul live WTA, iar cu o victorie în finală ar urca până pe locul 11.

Ce au spus cele două jucătoare:

"Ea a fost foarte, foarte constantă pe parcursul întregului an. Probabil se simte cel mai confortabil pe zgură, spre deosebire de altă suprafață. Are atât de multă varietate în jocul ei. Se deplasează excelent de bine. Pentru mine este o ocazie să încerc și să aduc stilul meu de tenis pe cât de mult posibil, știind că uneori nu voi avea controlul.

A fost o călătorie incredibilă în ultimele două săptămâni și poate o binecuvântare de a juca zi de zi, pentru a menține impulsul. Am muncit atât de mult. Singurul mod de abordare este să mă bucur de joc, să mă simt bine și să încerc să joc liber. Atunci joc cel mai bun tenis." - Ashleigh Barty.

"Va fi ceva nou. Bineînțeles că ea este acum în Top 10 și joacă un tenis uimitor. Are varietate că mine, cred că va fi un meci interesant. Mă voi concentra și voi încerca să mă relaxez.

Nu mi-am imaginat niciodată asta. Este de departe cea mai bună săptămâna a vieții mele. Sunt foarte fericită pentru tot. Este un lucru uimitor. N-am pășit niciodată pe Chatrier, nu am fost niciodată acolo, așa că vreau să mă încălzesc acolo. Va fi ceva nou. Dar îmi plac aceste arene mari. Aștept cu nerăbdare" - Marketa Vondrousova.

Parcursul celor două jucătoare până în finala Roland Garros:

Ashleigh Barty

Turul I: 6-3, 6-3 cu Jessica Pegula (SUA, 72 WTA)

Turul II: 7-5, 6-1 cu Danielle Rose Collins (SUA, 36 WTA)

Turul III: 6-3, 6-1 cu Andrea Petkovic (Germania, 69 WTA)

Optimi: 6-3, 3-6, 6-0 cu Sofia Kenin (SUA, 35 WTA)

Sferturi: 6-3, 7-5 cu Madison Keys (SUA, 14 WTA)

Semifinale: 6-7(4), 6-3, 6-3 cu Amanda Anisimova (SUA, 51 WTA)

Marketa Vondrousova

Turul I: 6-4, 6-3 cu Yafan Wang (China, 56 WTA)

Turul II: 6-4, 6-0 cu Anastasia Potapova (Rusia, 81 WTA)

Turul III: 6-4, 6-4 cu Carla Suarez Navarro (Spania, 29 WTA)

Optimi: 6-2, 6-0 cu Anastasija Sevastova (Letonia, 12 WTA)

Sferturi: 7-6(1), 7-5 cu Petra Martic (Croația, 31 WTA)

Semifinale: 7-5, 7-6(2) cu Johanna Konta (Marea Britanie, 26 WTA)

Palmaresul celor două finaliste:

Ashleigh Barty

  • 5 trofee la simplu: 2019 - Roland Garros, Miami; 2018 - Nottingham, Zhuhai; 2017 - Kuala Lumpur.
  • 4 finale la simplu: 2019 - Sydney; 2018 - Sydney; 2017 - Birmingham, Wuhan
  • 10 trofee la dublu: 2019 - Roma (/Azarenka); 2018 - Miami, US Open (/Vandeweghe), Roma, Montréal (/Schuurs); 2017 - Birmingham, Strasbourg, Kuala Lumpur (/Dellacqua); 2014 - Strasbourg (/Dellacqua); 2013 - Birmingham (/Dellacqua).
  • 7 finale la dublu: 2017 - Roland Garros, Eastbourne, New haven (/Dellacqua); 2014 - Birmingham (/Dellacqua); 2013 - Australian Open, Wimbledon, US Open (/Dellacqua).

Marketa Vondrousova

  • 1 trofeu la simplu: 2017 - Biel/Bienne.
  • 2 finale la simplu: 2019 - Budapesta, Istanbul.