​Terenul 7 a găzduit unul dintre cele mai dramatice meciuri de până acum ale turneului de dublu. Marius Copil și Rohan Bopanna au părăsit competiția în optimi, după ce au ratat și două mingi de meci. A fost 10-8 în tiebreak-ul decisivului pentru dublul sârb Janko Tipsarevic/ Dusan Lajovic. Visul frumos de pe zgura fierbinte de la Paris a fost curmat dramatic, după un meci de două ore și cinci minute.

Marius Copil si Rohan BopannaFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

După ce ieri a găzduit meciul Irinei Begu, Terenul 7 a deschis ziua de astăzi cu meciul perechii Marius Copil/Rohan Bopanna. Una dintre surprizele turneului de dublu, echipa formată din Marius și Rohan a arătat în primul set că își merită cu siguranță locul în turul trei și că poate spera la o prezență în sferturi.

Primul set, demonstrație de spirit de echipă

Chimia dintre cei doi a fost una incredibilă, fiind foarte puține de făcut pentru perechea sârbă. Copil și Bopanna au avut procentaje foarte bune la serviciu, au acoperit la un nivel înalt fileul, iar șansele de break valorificate au fost punctul forte. După 23 de minute, micuța tabelă de pe Terenul 7 arăta 6-1 în favoarea alor noștri (Bopanna a câștigat în trecut meciuri importante și alături de Florin Mergea, tocmai de aceea l-am încadrat la această categorie).

Seria câștigătoare a continuat și în setul al doilea: Marius și Rohan au acoperit foarte bine terenul, au făcut împreună pasul spre fileu când a fost cazul, au închis culoarele, iar Lajovic și Tipsarevic au asistat neputincioși la încă un break.

3 din 4 lovesc backhandul cu o mână

De la lansare, Rohan arată unele inexactități, ratează și cu backhandul, iar sârbii echilibrează balanța (1-1). Este unul dintre acele meciuri atipice de dublu, în care trei din patru actori lovesc reverul cu o singură mână (Copil, Bopanna și Lajovic). Rezultă niște dueluri spectaculoase, cu unghiuri desenate formidabil.

Manșa a doua nu mai seamănă cu prima: sârbii fac unele reglaje, sunt mai atenți la serviciu, joacă mai îngrijit din apropierea fileului, iar în primele game-uri se merge cu avantajul serviciului (3-2). Este mai cald decât ieri, ziua de duminică preluând șefia în ceea ce privește topul temperaturilor pentru ediția din acest an de la Roland Garros.

Așa cum era de așteptat, sunt mulți români în tribune. Este pe undeva logic, ținând cont de faptul că numărul reprezentanților noștri s-a subțiat semnificativ.

Din tribune se aude constant un "come on, Serbia!", lucru dezvoltat probabil pe terenuri odată cu rezultatele obținute în circuit de Novak Djokovic (al treilea cel mai popular jucător din ATP, după cum ar spune specialiștii).

Copil și Bopanna sunt nevoiți să facă față unui game mai dificil de serviciu: indianul nu și-a găsit neapărat ritmul de la lansare, iar pentru a se impune Marius și Rohan au avut nevoie și de unele cadouri din partea adversarilor (3-3).

Tipsarevic, neschimbat - Bopanna, Spider-Man

L-am văzut pe Tipsarevic în urmă cu mai mulți ani la turneul de la București (pe când aceasta încă avea loc la Arenele BNR). În afară de câteva tatuaje în plus, sârbul este neschimbat. Picioarele lui Janko poartă mărturie urmele unor operații, dar cine a spus că viața de sportiv este ușoară?

Reverul în cross scurt imaginat de Rohan este unul de povestit: experiența indianului se vede foarte ușor și de la plasă, acolo unde ajutat din plin de alonjă pare un fel de Spider-Man. Bopanna arată tuturor că simte foarte bine și lungul de linie, iar execuția sa câștigătoare trimite break-ul în contul perechii "noastre" (4-3).

Primul serviciu nu îl prea ajută pe Marius, iar sârbii pun presiune de la retur. Dusan și Janko adună puncte prețioase, iar rebreak-ul vine pe Terenul 7 după ce Tipsarevic agață foarte bine un cross al lui Copil (4-4).

Între timp, pe alăturatul Lenglen, Marketa Vondrousova face pasul către sferturi, după ce a învins-o pe Anastasija Sevastova. Jucătoarea din Cehia se află pe partea opusă de tablou față de Simona Halep (reamintim că Marketa a învins-o de două ori în acest an pe Halep).

Singurul moment de slăbiciune, fructificat

6-5 pentru sârbi și serviciul lui Marius. A fost un game în care agresivitatea lui Dusan și Janko a dat roade. Copil a fost atacat în cross lung pe backhand, nu a avut răspunsul necesar, in timp ce Rohan a fost mingi pe corp de lângă plasă. A rezultat break-ul, iar pe Terenul 7 vom avea decisiv (7-5).

Game-ul patru, serviciul lui Marius. Jucătorul nostru se plânge spre propria-i echipă că nu pune deloc în teren, iar după ce un voleu se oprește în plasă, sârbii au trei mingi de break (0-40). Tot serviciul avea însă să-l scoată din "necaz" pe Marius, iar primul moment dificil din decisiv avea să fie trecut cu bine. Publicul aplaudă, iar Copil și Bopanna se încurajează reciproc (2-2).

Se joacă la un nivel ridicat în aceste momente, fiecare imprecizie din jocul advers este imediat speculată.

Diferența la final va fi făcută doar de câteva puncte și de inspirația din momentele importante.

Echilibrul domină confruntarea și este foarte greu să poți da un pronostic. Sunt multe execuții spectaculoase, publicul (destul de numeros, se stă chiar și în picioare) se bucură de tenis de calitate. Lajovic este precis de la serviciu, iar presiunea va fi acum pe umerii lui Rohan (5-4 pentru sârbi).

Indianul are o bogată experiență la nivel înalt, iar game-ul solid de serviciu arată asta din plin (5-5).

Soarele arde din ce în ce mai puternic la Paris, dar momentul cu adevărat fierbinte urmează pe serviciul lui Marius: 6-5 pentru adversari, iar orice pas greșit poate fi decisiv.

Copil ratează o dreaptă inside-in, iar momentul devine unul foarte tensionat: 30-30 (sârbii sunt la două puncte distanță de victorie). Pe serviciul doi, Marius trimite adânc, cu multe efect, și salvează în ultimul moment mingea de meci... Bopanna este atent de lângă fileu, iar game-ul a fost trecut cu bine, dar nu fără emoții (6-6)...

Tiebreak-ul este unul spectaculos: Marius și Rohan urcă mai des la fileu, pun presiune, dar schimbul de terenuri se va face la 3-3, după o dublă greșeală a lui Copil. Meci imprevizibil, oricine poate câștiga...

După ce rateaza în lungul liniei, Lajovic arată căt a fost de mare autul: un centimetru. Cam tot la aceeași diferență va fi câștigat și meciul...

La minge de meci în favoarea lor, banda fileului scoate mingea lui Bopanna în aut (6-6). Se joacă deja de două ore și un minut și se schimbă a doua oară terenul în acest tiebreak.

Rohan se înalță de la fileu și anulează și a doua minge de meci - Marius a avut meritul lui, a servit foarte bine (7-7). Copil stă incredibil într-un raliu cu reverul, iar a doua minge de meci își face loc în arenă. Din păcate, nici de această dată: 8-8.

După două ore și cinci minute, Marius și Rohan pierd dramatic cu 10-8 în tiebreak-ul decisivului (6-1, 5-7, 6-7(8)). Frustrarea este mare, totul a depins parcă de un fir de ață, iar indianul trimite o minge undeva departe în complex. Norocosul va pleca cu ea acasă fără să știe măcar de unde a primit-o drept cadou...

Roland Garros: Marius Copil și Rohan Bopanna, eliminați în optimile probei de dublu