Sunderland - Newcastle, meci contând pentru turul al treilea din Cupa Angliei, este programat, sâmbătă, 6 ianuarie, de la ora 14:45, pe Stadium of Light, şi va fi transmis în direct de Pro Arena.

Minge de fotbalFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Sunderland şi Newcastle se întâlnesc într-un nou episod din Tyne-Wear Derby, rivalitatea dintre cele două oraşe aflate la doar 19 kilometri distanţă, care a izbucnit în timpul Războiului Civil Englez din prima jumătate a secolului al XVII-lea, fiind chiar mai mare decât cea dintre echipele de fotbal (Newcastle se află pe râul Tyne, iar Sunderland, pe râul Wear).

Cele două echipe nu s-au mai întâlnit din 2016, iar confruntarea dintre ele va fi cu atât mai interesantă cu cât palmaresul direct este echilibrat: 53 de victorii pentru Newcastle, 53 de victorii pentru Sunderland şi 50 de remize (turul al treilea din FA Cup este fază în care intră în competiţie echipele din Premier League şi din Championship; se dispută o singură manşă, iar în caz de egalitate partida se va rejuca).

Sunderland este pe locul 6 în Championship, ultima poziţie care permite disputarea play-off-ului de promovare, cu 40 de puncte după 26 de etape, şi vine după două victorii, un rezultat de egalitate şi două înfrângeri în ultimele cinci partide din campionat, iar în runda precedentă s-a impus acasă, în faţa lui Preston, scor 2-0.

Echipa lui Michael Beale, fost ultima oară la Glasgow Rangers, a avut un parcurs oscilant în partidele disputate pe teren propriu în acest sezon, cu opt succese şi cinci eşecuri, iar golgheterul ei este Jack Clarke, cu 12 reuşite în Championship.

Sunderland, care a retrogradat în 2017 în Championship şi în 2018 în League One, unde a stat patru ani până să promoveze în liga a doua (2022), are două trofee FA Cup în palmares, cucerite însă în 1937 şi 1973, şi a mai pierdut de alte două ori în ultimul act al competiţiei, cel mai recent în 1992 (0-2 cu Liverpool).

Newcastle ocupă locul 9 în Premier League după 20 de etape, cu 29 de puncte, la 11 distanţă de poziţiile de Liga Campionilor, şi vine după un succes şi patru eşecuri în campionat, fiind învinsă în cea mai recentă etapă, scor 2-4 pe terenul lui Liverpool.

În acest interval de timp, echipa lui Eddie Howe a fost eliminată din Europa (a terminat pe locul 4 în Grupa F din Champions League după 1-2 acasă cu Milan), dar şi din EFL Cup (Cupa Ligii Angliei), după 1-1 şi 2-4 la penalty-uri în deplasare cu Chelsea (practic, are o singură victorie în ultimele opt meciuri oficiale).

Newcastle este a doua cea mai slabă echipă din Premier League într-o ierarhie a partidelor disputate în deplasare, cu o victorie, două remize şi şapte înfrângeri, iar cel mai bun marcator al ei este Alexcander Isak, cu nouă goluri în campionat.

Newcastle a câştigat de şase ori Cupa Angliei, ultima oară în 1955, şi a mai pierdut de alte şapte ori în ultimul act al competiţiei, cel mai recent în 1999 (0-2 cu Manchester United).

În ultimele confruntari directe, care au avut loc în ediţia 2015-2016 din Premier League, Sunderland s-a impus în faţa lui Newcastle în tur, pe teren propriu, cu 3-0, pentru ca în retur să se consemneze un egal, scor 1-1 (la finalul sezonului, „coţofenele” aveau să retrogradeze în Championship, unde au stat un singur an).

Superbet oferă cota 1,22 pentru pronosticul X2: rezultat de egalitate sau victorie pentru oaspeţi în meciul Sunderland - Newcastle.

Sunderland - Newcastle


X2
Cotă

1,22

* cotă valabilă la ora publicării acestui articol