​Irlanda - Olanda, meci contând pentru Grupa B a preliminariilor pentru Campionatul European din Germania, este programat, duminică, 10 septembrie, de la ora 21:45, pe Aviva Stadium din Dublin, şi va fi transmis în direct de Digi Sport 1 şi Prima Sport 1.

Minge de fotbalFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Irlanda (trei puncte) şi Olanda (şase puncte) au pierdut contactul cu liderul Franţa (15 puncte) şi se luptă pentru locul 2 în grupa B, care asigură, de asemenea, calificarea la turneul final (Grecia are şase puncte, iar Gibraltar, nici un punct).

Irlanda are doar trei puncte după patru meciuri, 0-1 (a) şi 0-2 (d) cu Franţa, 1-2 cu Grecia (d) şi 3-0 cu Gibraltar (a), astfel că „dubla” cu Olanda este decisivă în perspectiva calificării la Euro 2024.

„Verzii” îl au ca selecţioner pe Stephen Kenny, din 2022, promovat după doi ani petrecuţi la naţionala U21, şi au participat ultima oară la un turneu final european în 2016, când au trecut de faza grupelor (locul 3, după Italia şi Belgia, dar înaintea Suediei), fiind eliminaţi în 16-imile de finală, 1-2 cu Franţa.

Irlanda nu mai are aproape deloc jucători la echipe de top, singurii care ies în evidenţă fiind portarul Caoimhin Kelleher (rezervă la Liverpool), fundaşul John Egan (Sheffield United), mijlocaşul Josh Cullen (Burnely) şi atacantul Chiedozie Ogbene (Luton Town); ceilalţi evoluează, în marea lor majoritate, în ligile inferioare din Anglia.

Olanda are şase puncte acumulate după trei partide, 0-4 cu Franţa (d), 3-0 cu Gibraltar (a) şi 3-0 cu Grecia (a), perioadă în care a participat la turneul final din Liga Naţiunilor, pe care l-a şi găzduit, 2-4 după prelungiri cu Croaţia în semifinale şi 2-3 cu Italia în finala mică.

Selecţionerul Ronald Koeman, aflat la al doilea mandat, are misiunea de reconstrui „portocala mecanică”, fiind instalat la începutul anului, după retragerea lui Louis Van Gaal (a mai antrenat naţionala „Oranje” în perioada 2018-2020).

În ciuda întineririi echipei, Olanda beneficiază de vedete precum Matthijs De Ligt (Bayern Munchen), Virgil Van Dijk, Cody Gakpo (ambii Liverpool), Stefan de Vrij (Inter), Frenkie De Jong (Barcelona) sau Nathan Ake (Manchester City).

Olanda, campioană în 1988, a lipsit o singură dată de la ultimele opt turnee finale europene, în 2016, iar la ultima ediţie, în 2020, a câştigat o grupă cu Austria, Ucraina şi Macedonia de Nord (trei victorii), fiind eliminată în optimile de finală, 0-2 cu Cehia.

Cele două echipe s-au întâlnit ultima oară într-un meci amical, în 2016, la Dublin, încheiat la egalitate, scor 1-1, iar ultima confruntare oficială a avut loc tocmai în 1994, în optimile de finală de la CM din SUA, când Olanda s-a impus cu Irlanda, scor 2-0.

Echipele probabile

Irlanda: Bazunu - Collins, Egan, Duffy - Browne, Cullen, Molumby, McClean - Ogbene, Idah, Knight.

Olanda: Flekken - Geertruida, De Vrij, Van Dijk - Dumfries, De Roon, De Jong, Blind - Simons, Gakpo - Weghorst.

Superbet oferă cota 1,60 pentru pronosticul 2: victorie pentru oaspeţi în meciul Irlanda - Olanda.

Irlanda - Olanda

2
Cotă

1,60

* cotă valabilă la ora publicării acestui articol