S-a ajuns în faza eliminatorie la Cupa Africii pe Națiuni la fotbal. Marți, 25 ianuarie, de la ora 18:00, Senegal încearcă să ajungă în sferturile de finală eliminând Insulele Capului Verde. Partida se dispută la Bafoussam.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Înainte de startul Cupei Africii, Senegal era a doua favorită la câștigarea trofeului, fiind devansată doar de campioana en-titre, Algeria.

Evoluția situației în cele două săptămâni de întreceri a modificat puternic părerea bookmakerilor. În timp ce Algeria a părăsit competiția în faza grupelor fără să fi câștigat vreun meci, Senegal a pierdut poziții, devenind a patra favorită.

Parcursul Senegalului n-a convins, se pare, casele de pariuri. Asta deși echipa n-a primit încă gol la Cupa Africii pe Națiuni.

Merge însă mai departe datorită unei singure reușite și a celor 5 puncte adunate dintr-o victorie și două remize „albe”.

Naționala de la Dakar n-a tremurat în grupe, dar nici n-a făcut spectacol: 1-0 cu Zimbabwe, 0-0 cu Guinea și 0-0 cu Malawi.

La Dakar a fost însă bucurie nemăsurată, mai ales după prima partidă din grupe. S-a ieșit pe străzi în Senegal.

De asemenea, și în Camerun, fanii și-au exprimat sentimentele. Suporterii înghesuiți la porțile stadionului au aplaudat victoria Senegalului în fața celor din Zimbabwe, meci în care a marcat Sadio Mane, starul echipei Liverpool.

Apoi, suporterii au sărbătorit pe străzi cu scutere conduse în mare viteză și cu strigăte.

Capul Verde a avut rezultate diverse în faza grupelor: victorie cu Etiopia (1-0), înfrângere cu Burkina Faso (0-1) și remiză cu gazda Camerun (1-1). Este o națională imprevizibilă, iar asta s-a văzut încă de acum 9 ani.

În 2013, naționala Capului Verde a avut parte de un eveniment nefericit, fiind exclusă din preliminariile CM 2014 din pricina folosirii fotbalistului Fernando Varela, pe atunci legitimat la Steaua, acum aflat sub contract cu grecii de la PAOK Salonic.

FIFA a descalificat naționala Capului Verde din preliminariile pentru CM 2014, unde obținuse un loc în play-offul african, după ce a câștigat Grupa B din zona CAF.

Motivul? Echipa din Insulele Capului Verde l-a folosit, în meciul cu Tunisia, câștigat cu 2-0, pe stelistul Fernando Varela, care nu avea drept de joc, fiind suspendat.

Fundaşul fusese suspendat pentru 4 partide, după ce a primit un cartonaş roşu ca urmare a unui comportament nesportiv, în timpul unui meci de calificare, pe 24 martie 2013, contra Guineei Ecuatoriale.

După ce a ajuns între cele 10 echipe care își urmau să-și dispute cele 5 locuri ale Africii la Cupa Mondială din Brazilia, micuța selecționată africană s-a văzut exclusă din competiție, după o decizie a Comisiei de Disciplină a FIFA.

Capul Verde mai are o poveste interesantă. Apărarea este dirijată de irlandezul Roberto „Pico” Lopes. Jucătorul de 29 de ani din Dublin lucra într-o bancă până acum 6 ani, ca și consultant financiar, și era fotbalist cu jumătate de normă la echipa Bohemians.

Apoi, a semnat cu formația Shamrock Rovers, iar la puțin timp a primit un mesaj pe rețeaua de socializare Linkedln din partea antrenorului de la naționala Capului Verde, Leitao Brito, care i-a propus să joace pentru reprezentativa din țara tatălui său. Ofertă acceptată pe loc de Lopes.

Superbet are cota 1.75 pentru pariul 2-4 goluri la secțiunea Total Goluri Meci.

Senegal vs Capul Verde
Cotă


2-4 goluri total în meci
1.75


* cote valabile la ora publicării acestui articol