Calificările din America de Sud pentru Cupa Mondială de fotbal din Qatar 2022 propun un duel între Chile și Brazilia.

Minge de fotbalFoto: premierleague.com

Meciul de la Santiago De Chile este progrmat vineri dimineață, de la ora 4.00, în același timp cu Peru - Uruguay, și la o oră după startul partidei Venezuela - Argentina.

Brazilia este campioana olimpică de la Tokyo. Succesul din Japonia a făcut să treacă în uitare eșecul din finala Copei America în fața marii rivale, Argentina. Dar în preliminariile Mondialelor, Brazilia stă excelent: 18 puncte din tot atâtea posibile, cu golaveraj 16-2.

Pe locul 2, Argentina este departe, cu doar 12 puncte, iar pe 3 se află Ecuador, 9 puncte. Uruguay este abia pe 4, tot cu 8 puncte.

În grupa de 10 echipe, Chile este pe 7, cu 6 puncte, iar calficarea directă este obținută de primele 4, iar locul 5, ocupat acum de Columbia (8 puncte), susține meci de baraj.

Brazilia condusă de Tite are prima șansă la câștigarea titlului mondial, la competiția care va avea loc în decembrie 2022. Sud-americanii au cota 6 la triumf, fiind urmați de Franța (7), de Anglia (9), de Spania (10) și de Germania (11).

Ultimul duel direct, de la Copa America, a înseamna o victorie cu 1-0 pentru Selecao. 1-0 pare scorul preferat al Braziliei. Cu acest scor a învins și Peru, pe 6 iulie.

În mod normal, victoria n-ar fi fost o problemă pentru Brazilia, unde mari talente așteaptă să facă pasă la statutul de vedete. La Ajax Amsterdam, spre exemplu, strălucește Antony, 21 de ani. Jucătorul produs de la Sao Paulo n-are loc în primul 11, deocamdată, Richarlison, Gabriel Jesus și Firmino, toți trei din Premier League.

Numai că o veste de ultimă oră a dat totul peste cap. Selecţionerul echipei de fotbal a Braziliei a convocat nouă noi jucători pentru meciurile din preliminariile zonei Americii de Sud a Cupei Mondiale din 2022, pentru a suplini refuzul cluburilor europene de a elibera jucătorii lor în fereastra internaţională din septembrie.

Ligile engleză, spaniolă, italiană şi portugheză susţin toate dreptul cluburilor lor de a nu elibera jucătorii din ţările considerate de autorităţile lor respective drept prezentând un risc crescut de Covid-19.

Cluburile înţeleg astfel să evite o carantină la revenirea jucătorilor lor sud-americani, ce le-ar priva astfel de prima etapă a Ligii Campionilor, pe 14 şi 15 septembrie.

Tite pare astfel resemnat să nu poată conta pe 15 din cei 25 de jucători convocaţi în prealabil, majoritatea evoluând în Premier League.

Printre cei 9 jucători chemaţi pentru meciurile cu Chile (2 septembrie), Argentina (5 septembrie) şi Peru (9 septembrie) figurează veteranul Hulk şi un jucător din campionatul Franţei, marseillezul Gerson.

Cluburile engleze au decis să nu lase unii dintre jucătorii lor străini să dispute meciurile internaţionale din septembrie, din campania de calificare la Cupa Mondială de fotbal din 2022 din Qatar, din cauza riscului mare de contaminare cu Covid-19 şi pentru a evita cele zece zile de carantină impuse la întoarcerea în ţară de către guvernul britanic.

Așadar, meciul are potențial de surprize, în noile condiții.

Totuși, Brazilia are soluții în linia a doua de selecție, spre deosebire de Chile. Pariul conform căruia Brazilia câștigă fără să primească gol are cota 3,15 la Unibet.