Partidă crucială pentru tricolori la Reykjavik, joi seară, de la ora 21:45, în preliminariile pentru Cupa Mondială de fotbal din Qatar 2022. Clasamentul nu dă voie la pași greșiți pentru niciuna dintre formații.

Mirel RadoiFoto: Paul ELLIS / AFP / Profimedia

Grupa J o are în frunte, după 3 runde, pe surprinzătoarea Armenia, 9 puncte, urmată de Macedonia de Nord și de Germania, fiecare cu câte 6 puncte. România și Islanda, fiecare câte 3 puncte, devansează ”lanterna roșie” Liechtenstein, 0 puncte.

Prima clasată merge direct la turneul final, iar locul 2 trimite la baraj. În grupa României, joi se mai dispută Liechtenstein - Germania și Macedonia de Nord - Armenia.

Mirel Rădoi, un selecționer care a tot riscat la prima reprezentativă, are acum motive întemeiate să joace cartea de totul sau nimic. Meciul Islanda - România prinde selecționata nordică într-un moment stânjenitor.

Președintele federației, Gudni Bergsson, acuzat că a mușamalizat cazuri de hărțuire și viol în care sunt implicați jucători ai echipei naționale, și-a dat demisia acum câteva zile, după ce plângerile victimelor ajunseseră la președintele țării! Asta după ce un internațional nordic aflat în lotul pentru meciul cu ”tricolorii” a agresat o tânără în septembrie 2017!

Nici la nivelul lotului nu este liniște. Kolbeinn Sigthorsson, golgeterul all-time al selecționatei Islandei, a fost exclus de federația de la Reykjavik din grupul nordicilor pentru meciul cu România. E suspectat că a fost printre jucătorii vinovați în trecut de hărțuire sexuală, viol sau violențe împotriva femeilor.

Scandalul s-a declanșat la o lună după ce Gylfi Sigurdsson, mijlocașul lui Everton, „creierul” generației de aur albastre și unul dintre cei mai buni fotbaliști nordici, a fost arestat la Manchester, apoi eliberat pe cauțiune în timp ce este anchetat pentru pedofilie, neavând voie să părăsească Anglia.

Iar acum două luni, Eidur Gudjohnsen, fost mare jucător islandez, actual asistent al selecționerului Arnar Vidarsson, a fost suspendat temporar de KSI, prins că se îmbătase și urinase în centrul capitalei, fiind filmat!

Toate aceste probleme interne transformă raportul de forte al meciului, iar bookmakerii nu au rămas insensibili, considerând selecționata tricoloră cu prima șansă la victorie, deși istoricul confruntărilor directe le este favorabil islandezilor.

Naţionala de fotbal a României a ratat calificarea la EURO 2020, după ce a fost învinsă de echipa Islandei cu scorul de 2-1 (2-0), în semifinalele barajului pentru EURO 2020, pe stadionul Laugardalsvollur din Reykjavik. Ulterior, Islanda a fost învinsă de Ungaria, în finala play-off-ului.

„Nu ar trebui să avem probleme cu ei. Sunt la un schimb de generație. Nu au bătut pe nimeni de la barajul cu noi încoace. Joacă în campionate precum Danemarca și Norvegia și, totuși, trebuie să fim atenți”, crede fostul internațional Florin Prunea.

Islanda - România, meci crucial pentru soarta calificării la Campionatul Mondial, va fi arbitrat de bielorusul Alexey Kulbakov, 41 de ani.

Acesta va fi ajutat la cele două tușe de Dzmitry Zhuk și Aleh Maslianka, iar al patrulea oficial a fost desemnat Viktar Shymusik.

Alexey Kulbakov a mai condus trei partide ale naționalei României, inclusiv un eșec usturător împotriva Spaniei, în preliminariile Euro 2020, scor 0-5.

România va miza, așadar, disperată, pe atac, dar singura certitudine ofensivă este Denis Alibec, după ce Florin Tănase a ieșit accidentat, duminică, din derby-ul CFR – FCSB 4-1.

„Dacă aveam talentul lui Alibec, jucam la Real Madrid”, spunea deunăzi Viorel Moldovan despre marea speranță din atacul României, marcator din penalty în partida din Gruia.

Nevoită, ca și nordicii, să schimbe liniile, România suferă la omogenitate. Au fost doar 3 antrenamente în efectiv complet pentru tricolori, înainte de Islanda. Secundul Nicolae Dică a fost depistat cu COVID-19, iar greul pregătirilor a fost dus de Mirel Rădoi.

România are 6 debutanți în lot: Markovic, Rațiu, Cordea, Ghiță, Aioani și Marius Marin.

România a cedat ultimele 4 jocuri disputate, iar Islanda are un singur eșec în ultimele 4 jocuri, 1-2 cu Mexic, lângă două victorii, cu Liechtenstein (4-1) și cu Insulele Feroe (1-0), și o remiză, 2-2 cu Polonia, înainte de Europene.

Tricolorii au 11 zile de cantonament la Mogoșoaia, Reykjavik și Skopje, cu meciuri de la ora 21.45, cu Islanda (deplasare), Liechtenstein (București) și Macedonia de Nord (deplasare), pe 2, 5 și pe 8 septembrie. Lotul va parcurge, în total, 8.300 de kilometri cu avionul.

Superbet oferă cota 3,8 că se vor marca 2 sau 3 goluriîn prima repriză a jocului din Islanda.