Nu e liniște nici în Grupa F, ultima. Ca și în Grupa E, cele patru formații sunt întinse pe distanța a trei puncte. Franța e lider, cu 4 puncte, urmată de Germania și de Portugalia, ambele cu 3 puncte, iar Ungaria este ultima, cu un singur punct.

Euro 2020Foto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Grupa F: Germania - Ungaria (ora 22.00, Munchen, Pro X)

Grupa F: Portugalia - Franța (ora 22.00, Budapesta, Pro TV)

Deși derby-ul se joacă la Budapesta, între finalistele ultimei ediții, cele mai multe discuții au pornit înaintea întâlnirii dintre Germania și Ungaria, de la Munchen.

Germania-Ungaria va fi, cu siguranță, un meci de urmărit chiar și în afara terenului. În a doua zi de luni de la Euro 2020, între pozițiile luate de guvernul maghiar și deciziile UEFA, s-a discutat mult despre posibilitatea ca arena bavareză să fie iluminată la ora jocului în culorile curcubeului, pentru a susține campaniile anti-homofobie și anti-discriminare.

După lungi parlamentări, ideea a fost abandonată. Dieter Reiter, primarul orașului München, ar fi vrut să vadă curcubeul, însă s-a lovit de opoziția ungurilor. Ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, a definit ideea ca fiind „dăunătoare și periculoasă”, confirmând poziția Ungariei lui Orban în această privință.

Și federația germană de fotbal a susținut că UEFA nu va permite colorarea arenei, o decizie justificată de rațiuni politice, anume faptul că forul continental și-a reafirmat dorința de a nu se implica în politică. Apoi, s-a discutat despre folosirea portarului Manuel Neuer a unei banderolei de căpitan în culorile curcubeului. Și această inițiativă a fost respinsă.

Toate acțiunile vin după ce Parlamentul de la Budapesta a aprobat recent o lege, promovată de Fidesz, partidul premierului Orban, care interzice diseminarea în rândul minorilor a oricărui conținut - inclusiv cărți și filme - care promovează homosexualitatea sau abordează problema schimbării de sex. O măsură criticată în mod evident de Amnesty International și de alte organizații ca încălcând drepturile civile LGBTQ.

Fotbalul ocupă centrul discuțiilor și între politicieni. ”Cu Mario Draghi am vorbit depsre Robin Gosen”, a precizat Angela Merkel, cancelarul Germaniei, după întâlnirea cu omologul său italian. Italia este punct de legătura pentru fotbalistul german invocat de Merkel. Jucătorul a fost omul partidei Germania - Portugalia 4-2. El evoluează în Serie A, la Atalanta Bergamo, formație de Liga Campionilor.

Mijlocașul de la Bayern München, Leon Goretzka, a mulțumit suporterilor pentru sprijinul acordat în timpul meciului împotriva Portugaliei.

„Când fanii sunt în tribune, se creează o atmosferă incredibilă. Aș dori să mulțumesc tuturor fanilor din Germania pentru că ne-au susținut și au cântat de trei ori mai tare. Ne dau puterea de a lupta și înțelegem că toată lumea așteaptă multe lucruri bune de la noi. Este plăcut să revăd 82 de milioane de antrenori ai echipei naționale germane și nu 82 de milioane de virologi”, recunoaște Goretzka, cu trimitere la criza sanitară.

Victoria îi este suficientă Germaniei, pentru a merge în ”optimi”, și este greu de crezut că maghiarii, scoși din ”cazanul” de pe Puskas Arena, au forța să i se opună. În celălalt meci, unul considerabil mai echilibrat și cu potențial uriaș de spectacol, Franța și Portugalia merg pe un stadion unde au trăit senzații diferite.

La Budapesta, ”cocoșii” au ratat victoria, în timp ce lusitanii au făcut scor, după ce au fost chinuiți de gazde vreme de 85 de minute. Remiza de miercuri le-ar ajuta pe ambele, mai ales că 4 puncte asigură calificarea și de pe locul 3.

La Superbet, un egal între Portugalia și Franța are cota 2,95.