Startul "de vis" in noul sezon al echipei Sauber nu a durat prea mult. Desi pilotii echipei elvetiene, mexicanul Sergio Perez si japonezul Kamui Kobayashi, au incheiat cursa de pe circuitul de la Melbourne pe locurile sapte, respectiv opt, Sauber a fost descalificata din Marele Premiu al Australiei de catre comisarii Federatiei Internationale de Automobilism (FIA), din cauza unor incalcari a regulamentului tehnic.

Sergio Perez (Sauber) Foto: Reuters

La debutul sau in Formula 1, Sergio Perez, a avut o cursa foarte buna: a schimbat pneurile o singura data, in conditiile in care ceilalti piloti au trecut de doua sau trei ori pe la boxe, si a incheiat cursa pe locul al saptelea, devenind primul mexican in 30 de ani ce puncteaza in Formula 1. Bucuria sa a durat insa doar cateva ore, pana cand comisarii de la Melbourne au efectuat verificarile monoposturilor. Atat la masina lui Perez, cat si al cea a lui Kobayashi, comisarii au descoperit nereguli la aripa spate, hotarand sa descalifice pe Sauber.

Oficialii echipei elvetiene contesta decizia comisarilor, fiind hotarati sa faca apel: "Este un rezultat surprinzator si dezamagitor in acelasi timp. Se pare ca in chestiune se afla partea superioara a aripii spate, dar aceasta nu este importanta. Cu siguranta nu a dus la un avantaj. Acum analizam designul pieselor pentru a intelege situatia si vom face apel la aceasta decizie a comisarilor", a declarat James Key, directorul tehnic al Sauber.

Dupa aceasta descalificare, s-a schimbat si clasamentul final. Massa si Buemi au urcat pe locurile sapte, respectiv, opt, iar Sutil si debutantul Di Resta au intrat in puncte.

Clasamentul final:

1. Sebastian Vettel (RBR) 1:29:30.259 (25 puncte)

2. Lewis Hamilton (McLaren) +22.2 sec (18 puncte)

3. Vitaly Petrov (Renault) +30.5 sec (15 puncte)

4. Fernando Alonso (Ferrari) +31.7 sec (12 puncte)

5. Mark Webber (RBR) +38.1 sec (10 puncte)

6. Jenson Button (McLaren) +54.3 sec (8 puncte)

7. Felipe Massa (Ferrari) +85.1 sec (6 puncte)

8. Sebastien Buemi (STR) +1 tur (4 puncte)

9. Adrian Sutil (Force India) +1 tur (2 puncte)

10. Paul di Resta (Force India) +1 tur (1 punct)