Marele Premiu al Principatului Monaco s-a incheiat, dar controversele continua. Mercedes GP a decis sa faca apel la FIA ca urmare a penalizarii primite de Michael Schumacher pentru o depasire din finalul cursei. Suspiciunile asupra pedepsei germanului vin si in urma faptului ca unul dintre stewarzii cursei a fost Damon Hill, un mai vechi "prieten" al germanului.

Mercedes vrea sa-si faca dreptate si a decis sa faca apel la Curtea de Apel a FIA, dupa ce Schumacher a fost penalizat cu 20 de secunde pentru o depasire la Alonso in ultimul viraj al circuitului de la Monte Carlo, imediat dupa ce safety car-ul a parasit pista.

In sezoanele trecute, dupa iesirea safety car-ului de pe circuit, pilotii puteau depasi doar dupa ce treceau de linia start/finis. In acest an s-a introdus o noua regula care mentioneaza ca pilotul poate depasi imediat dupa ce safety car-ul paraseste circuitul fara a astepta sa treaca de linia de start/finis, cu o singura conditie: acest lucru sa nu se intample in ultimul tur al cursei.

Mercedes GP a facut apel bazandu-se pe faptul ca dupa iesirea safety car-ului de pe circuit steagurile erau verzi, si nu galbene. "Noi credem ca aceasta cursa nu s-a incheiat cu safety car-ul pe pista. Acest lucru a fost confirmat si de stewarzii cursei, care au aratat steagurile verzi dupa prima linie a saftey car-ului. In alte ocazii, cand era necesar sa incheiem un tur cu safety car-ul, erau mentinute steagurile galbene, asa cum s-a intamplat la Melbourne in 2009. Pentru ca in ultimul tur au fost aratate steagurile verzi, i-am sfatuit pe pilotii nostri sa se intreaca pana la final, iar Michael l-a depasit pe Fernando pentru locul al saselea. Am facut apel la decizia stewarzilor", a declarat Ross Brawn.

"Mesajul a fost: safety car-ul a parasit circuitul, drum liber. Asta insemna ca ne puteam intrece", a mentionat si Schumacher.

Decizia stewarzilor devine "suspicioasa" in ochii media britanice deoarece printre cei care au stabilit aceasta penalizare se numara si un mai vechi "prieten" al lui Schumacher, Damon Hill.

Cei doi si-au disputat titlul mondial din F1 in '94, atunci cand Schumacher avea un avans de un punct fata de britanic, inaintea ultimei curse. In MP al Australiei, cei doi s-au ciocnit, ambii fiind nevoiti sa abandoneze. Germanul a castigat campionatul, dar Hill l-a acuzat pe Schumacher ca a produs in mod intentionat incidentul.

In ceea ce priveste implicarea lui Hill in aceasta decizie, Schumacher a replicat: "Nu cred ca aceasta decizie a fost influentata de ceea ce s-a intamplat in trecut, dar este o asociere interesanta".

Hill neaga ca penalizarea germanului ar fi o razbunare din partea sa: "Credeti-ma singura mea preocupare a fost sa fie respectate regulile. Dar am vazut un zambet fals pe fata lui Michael. Chiar ironic as putea spune".

Un alt incident ce a starnit controverse la Monte Carlo a fost gestul lui Rubens Barrichello. Dupa accidentul suferit, brazilianul a aruncat nervos volanul pe pista, ulterior un alt monopost trecand peste el. Gestul necugetat al pilotului brazilian ar fi putut degenera intr-un alt incident, dar stewarzii nu l-au penalizat pe Barrichello.