​Nikita Mazepin a fost dat afară din Formula 1 în luna martie a anului 2022, iar mai apoi a fost inclus pe lista de sancţiuni a UE din cauza asocierii sale cu tatăl său, magnatul Dmitri Mazepin. Miercuri, tribunalul UE i-a dat dreptate și a anulat sancţiunile impuse împotriva sa.

Nikita MazepinFoto: XPB Images Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Nikita Mazepin refuză o revenire în Formula 1 sub drapel neutru: „Nu renunț la țara mea”

Nikita Mazepin, scos de Tribunalul UE de pe lista ruşilor sancţionaţi după invazia Ucrainei de către Rusia

Tribunalul Uniunii Europene i-a dat câștig de cauză lui Nikita, fostul pilot al celor de la Haas cerând anularea sancţiunilor UE impuse împotriva sa ca parte a reacţiei blocului comunitar la războiul Rusiei din Ucraina, transmite Reuters.

„Legătura de familie cu tatăl său, omul de afaceri rus Dmitri Mazepin, nu este suficientă pentru ca acesta să fie considerat ca fiind legat de tatăl său prin interese comune şi, prin urmare, pentru ca el să fie menţinut pe aceste liste", a precizat tribunalul UE.

>> Război în Ucraina, ziua 756 - Cele mai importante evenimente sunt live pe HotNews.ro.

Instanţa a menţionat că acel criteriu al „asocierii” utilizat în regimul de sancţiuni al UE necesită existenţa unei legături care să depăşească o simplă relaţie de familie.

>> Pilotul de Formula 1 care investește într-un club de fotbal

Mazepin a fost inclus pe lista de sancţiuni a UE din cauza asocierii sale cu tatăl său, un influent om de afaceri care - potrivit UE - a fost principalul sponsor al activităţilor fiului său ca pilot de curse, transmite News.ro.

Nikita Mazepin a susţinut de la început că UE a greşit în evaluarea sa.

>> Formula 1: Scandalul în care este implicat șeful Red Bull continuă

În vârstă de 25 de ani, Nikita Mazepin a fost dat afară din Formula 1 de echipa Haas, cea pentru care pilota în momentul invadării Ucrainei de către Rusia.

În martie 2022, pilotul a fost inclus pe lista ruşilor sancţionaţi de Londra, la fel ca tatăl său, magnatul Dmitri Mazepin.