Bernie Ecclestone a pledat vinovat joi la acuzaţiile de fraudă fiscală, fostul șef al Formulei 1 fiind urmărit pentru că a omis să declare peste 400 de milioane de lire sterline în active deţinute în Singapore, între 2013 şi 2016, informează AFP.

Bernie EcclestoneFoto: David Davies / PA Images / Profimedia

​Bernie Ecclestone a pledat vinovat la acuzaţiile de fraudă fiscală

Update: Ecclestone a acceptat să plătească peste 652 de milioane de lire sterline (aproape 755 de milioane de euro) pentru a rezolva litigiul cu autorităţile fiscale britanice. El a fost condamnat la 17 luni de închisoare cu suspendare.

Bernie Ecclestone, care pe 28 octombrie va împlini 93 de ani, a pledat iniţial nevinovat în august 2022, dar a recunoscut în cele din urmă faptele care îi sunt reproşate în timpul unei audieri desfăşurate joi la Londra.

El va fi astfel condamnat la o dată ulterioară, în locul procesului care urma să înceapă pe 16 noiembrie şi ar fi durat până la şase săptămâni.

„Pledez vinovat”, a declarat miliardarul britanic în faţa Southwark Crown Court din Londra.

El este acuzat că nu a declarat un trust în Singapore cu un cont de 650 de milioane de dolari, în jur de 400 de milioane de lire sterline la acea vreme.

Procuratura britanică a autorizat inculparea sa în urma unei anchete fiscale prezentate drept „complexă şi internaţională”.

Ecclestone a condus timp de aproape 40 de ani Formula 1, până în ianuarie 2017, când a fost îndepărtat de noul deţinător al drepturilor comerciale ale disciplinei, grupul american Liberty Media.

Efemer pilot de curse la sfârşitul anilor 1950, apoi patron al echipei Brabham, omul de afaceri britanic, cu o avere estimată de revista Forbes la peste 2,5 miliarde de lire sterline, este considerat artizanul transformării F1, care a devenit o activitate profitabilă sub conducerea sa.

La sfârşitul anilor 1970, el a fost unul dintre pionierii comercializării drepturilor TV pentru evenimente sportive, scrie Agerpres.

Bernie Ecclestone i-a luat apărarea lui Vladimir Putin

Magnatul Bernie Ecclestone a declarat la sfârștiul lunii iunie 2022 că președintele rus Vladimir Putin este o „persoană de primă clasă" care a făcut „greșeli", în timp ce l-a criticat pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski pentru că „nu a ascultat" de Kremlin și este vinovat pentru războiul din Ucraina, scria presa britanică.

Întrebat la emisiunea Good Morning Britain de la ITV dacă îl mai consideră pe Vladimir Putin un prieten, miliardarul în vârstă de 91 de ani a spus că ar încasa un glonț pentru el.

„Tot aș lua un glonț pentru el. Aș prefera să nu doară, dar aș face-o pentru că este o persoană de primă clasă. Ceea ce face este ceva despre care el crede că este pentru binele Rusiei. Din păcate, este ca alți oameni de afaceri, așa ca mine, care fac greșeli din când în când și pe care trebuie să le repare ulterior”, a spus Bernie Ecclestone.