​La începutul anului, Christian Horner, șeful celor de la RedBull, recunoștea că Adrian Newey a făcut un pas în spate în cadrul echipei austriece. Speculația momentului din Formula 1 spune că unul dintre cei mai buni designeri din Marele Circ ar putea ajunge la rivala Mercedes.

Adrian NeweyFoto: DPPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Adrian Newey (RedBull) ar putea ajunge la Mercedes, după spusele lui Damon Hill

La jumătatea lunii februarie, Christian Horner vorbea despre pasul în spate făcut de Newey. Nu vorbea despre un „la revedere”, dar recunoștea că inginerul nu va mai fi în prim-planul echipei care domină Formula 1 în prezent.

Campion al Formulei 1 în sezonul 1996, Damon Hill vine cu o informație interesantă: Adrian Newey ar fi tentat de o nouă aventură în Marele Circ, de această dată la Mercedes.

Aflată într-o cădere evidentă în ultimele două sezoane (la o diferența semnificativă în urma RedBull, Ferrari, dar și Aston Martin), Mercedes ar primi un ajutor nesperat din partea unuia dintre cei mai buni designeri din istoria recentă a Formulei 1.

Conform lui Damon Hill, înțelegerea dintre Newey și RedBull ar urma să expire în următoarea perioadă, iar calea i-ar fi deschisă pentru o schimbare de tabără: în cea a rivalilor.

„Rețeta sa de succes este una incredibilă. La fiecare echipă la care a fost a câștigat titlul la piloți, la constructori, le-am pierdut șirul. Este un personaj cheie, iar ceea ce are de oferit oricărei echipe este de neprețuit”, spune Damon Hill.

În continuarea discursului său, campionul mondial din 1996 povestește o întâmplare recentă, de la Marele Premiu al Bahrainului.

„Nu pot să ignor lucrul pe care l-a făcut în Bahrain: a stat în fața monopostului celor de la Mercedes și a studiat aripile lor față.

Oricine îl cunoaște pe Adrian va spune: stai puțin, ai cel mai puternic monopost de pe circuit, iar tu studiezi aripa față a celor de la Mercedes?”, completează Damon Hill.

Speculația lansată de Hill nu a fost comentată până acum de cele două echipe implicate (RedBull și Mercedes), dar nici de Adrian Newey.

Cine este Adrian Newey

În vârstă de 64 de ani, britanicul este una dintre cele mai importante figuri ale momentului din Marele Circ. A făcut performanță de-a lungul timpului alături de nume mari precum Williams (1991 - 1996), McLaren (1997 - 2005) și RedBull (2006 - prezent).

Ultima creație a lui Newey (RB19 - monopostul din 2023) se arată foarte puternică, așa precum a fost monopostul RedBull în ultimele două sezoane - a triumfat în lupta cu Mercedes și Scuderia Ferrari.

Următorul Grand Prix din calendarul Formulei 1 va fi Marele Premiu al Australiei, din data de 2 aprilie, de la ora 08:00 (ora României).

Formula 1, clasament piloți

1 Max Verstappen - RedBull 44 puncte

2 Sergio Perez - RedBull 43

3 Fernando Alonso - Aston Martin 30

4 Carlos Sainz - Ferrari 20

5 Lewis Hamilton - Mercedes 20

6 George Russell - Mercedes 18

7 Lance Stroll - Aston Martin 8

8 Charles Leclerc - Ferrari 6

Calendarul sezonului 2023 din Formula 1

5 martie: Bahrain - Învingător Max Verstappen

19 martie: Arabia Saudită - Învingător Sergio Perez

2 aprilie: Australia / Melbourne

16 prilie: China / Shanghai

30 aprilie: Azerbaijan / Baku

7 mai: Miami

21 mai: Emilia Romagna / Imola

28 mai: Monaco

4 iunie: Spania / Barcelona

18 iunie: Canada / Montreal

2 iulie: Austria / Spielberg

9 iulie: Marea Britanie / Silverstone

23 iulie: Ungaria / Budapesta

30 iulie: Belgia / Spa-Francorchamps

27 august: Ţările de Jos / Zandvoort

3 septembrie: Italia / Monza

17 septembrie: Singapore / Marina Bay

24 septembrie: Japonia / Suzuka

8 octombrie: Qatar / Losail

22 octombrie: SUA / Austin

29 octombrie: Mexic / Mexico City

5 noiembrie: Brazilia / Sao Paulo

18 noiembrie: Las Vegas

26 noiembrie: Abu Dhabi / Yas Marina.