​Lewis Hamilton și Max Verstappen au oferit o cursă electrizantă în Arabia Saudită, victoria revenindu-i britanicului după un duel la limită cu rivalul său. Cei doi s-au lovit, s-au șicanat, iar olandezul a fost până la urmă penalizat cu 5 secunde. Lupta pentru titlul mondial se va decide în ultima cursă: Abu Dhabi, pe 12 decembrie - Yas Marina.

Lewis HamiltonFoto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP / Profimedia

Cursa de pe circuitul de la Jeddah a fost una dintre cele mai spectaculoase din ultimele sezoane ale Formulei 1, Verstappen și Hamilton aruncând în luptă toate armele din dotare.

Cel mai important moment al cursei a avut loc în turul 37, atunci când după un duel anterior între Max și Lewis pilotul celor de la RedBull a primit o penalizare și a fost nevoit să-i cedeze locul rivalului său.

Pe linie dreaptă, Verstappen a încetinit puternic, iar Hamilton l-a lovit pe olandez din spate. Au sărit anumite bucăți din monopostul britanicului, iar un eventual abandon ar fi însemnat câștigarea titlului mondial de către Verstappen.

Lewis a continuat însă cursa, a reușit să reducă din diferența față de Max, iar în turul 42 olandezul i-a cedat poziţia rivalului său pentru a o recupera imediat.

Nu a mai avut însă ce face în turul următor, unul în care Hamilton a trecut în față și nu a mai putut fi ajuns.

Lewis s-a impus în Arabia Saudită, a câștigat și punctul pentru cel mai rapid tur, iar acum cei doi mari rivali sunt la egalitate de puncte cu o singură etapă înainte de finalul sezonului.

Formula 1 are parte de un 2021 de poveste, cu mult dramatism înainte de finala din Abu Dhabi, de pe 12 decembrie, pe Yas Marina Circuit.

Verstappen a pierdut avantajul din clasamentul general (avea opt puncte) înainte de finala pentru titlul mondial din ultima etapă, cei doi aflându-se la egalitate: câte 369.5 puncte.

Ce spune Max Verstappen despre incidentul cu Lewis Hamilton

"S-au întâmplat multe lucruri, nu sunt de acord cu tot ce a fost aici, dar trebuie să mergem înainte. Am încetinit în turul 37, am vrut să-l las pe el să treacă (n.r. pe Hamilton), dar el nu a vrut să mă depășească atunci și ne-am atins. Nu înțeleg exact ce a fost acolo" - Max Verstappen.

Clasamentul cursei nebune de la Jeddah

Cele mai importante momente ale unei curse cu multe incidente

  • În turul 10, Mick Schumacher (Haas) a ieșit în decor și a lovit barierele de protecție. Cursa a fost neutralizată cu Safety Car. Hamilton și Bottas au intrat rapid la boxe și au schimbat pneurile în timp ce Verstappen a trecut pe primul loc.
  • După trei tururi, comisarii FIA au decis să oprească cursa (steagul roșu). Piloții au mers la standuri, iar Verstappen a schimbat și el cauciucurile.
  • După zeci de minute (aproximativ 25), cursa a fost reluată cu un start de pe loc. Hamilton l-a atacat pe Verstappen, l-a depășit, dar olandezul a revenit pe prima poziție după ce a tăiat virajul al doilea. Între timp, Lewis a coborât pe trei (a fost depășit și de Sebastian Ocon).
  • A apărut din nou steagul roșu după un nou incident: au abandonat Perez (RedBull), Mazepin (Haas) și Russell (Williams).
  • Comisarii FIA au decis să-l retrogradeze pe Verstappen pe 3, iar noul start a avut loc tot de pe loc după o altă pauză de 25 de minute. Verstappen a plecat fantastic, a urcat pe primul loc, în timp ce Hamilton a avut nevoie de un tur pentru a reveni pe locul al doilea.
  • Un nou incident a adus un safety car virtual pentru curățarea pistei, iar piloții au avut undă verde din turul 33.

Clasament general înainte de ultima etapă:

1 Max Verstappen 369.5 puncte (9 victorii)

2 Lewis Hamilton 369.5 (8 victorii).

Clasament constructori:

1 Mercedes 587.5 puncte

2 Red Bull Racing Honda 559.5

3 Ferrrai 307.5

4 McLaren Mercedes 269

5 Alpine Renault 149

6 Alphatauri Honda 120

7 Aston Martin Mercedes 77

8 Williams Mercedes 23

9 Alfa Romeo Racing Ferrari 13

10 Haas Ferrari 0.

Învingătorii curselor de până acum:

Bahrain - Lewis Hamilton (Mercedes)

Emilia Romagna - Max Verstappen (RedBull)

Portimao - Lewis Hamilton (Mercedes)

Montmelo - Lewis Hamilton (Mercedes)

Monte Carlo - Max Verstappen (RedBull)

Baku - Sergio Perez (RedBull)

Le Castellet - Max Verstappen (RedBull)

Spielberg - Max Verstappen (RedBull)

Spielberg - Max Verstappen (RedBull)

Silverstone - Lewis Hamilton (Mercedes)

Hungaroring - Esteban Ocon (Alpine)

Belgia - Max Verstappen (RedBull)

Olanda - Max Verstappen (RedBull)

Italia - Daniel Ricciardo (McLaren)

Rusia - Lewis Hamilton (Mercedes)

Turcia - Valtteri Bottas (Mercedes)

SUA - Max Verstappen (RedBull)

Mexic - Max Verstappen (RedBull)

Brazilia - Lewis Hamilton (Mercedes)

Qatar - Lewis Hamilton (Mercedes)

Arabia Saudită - Lewis Hamilton (Mercedes).