Organizatorii Marelui Premiu de Formula 1 al Principatului Monaco, cel mai vechi Grand Prix din Marele Circ, alături de Marea Britanie, Italia şi Franţa, renunţă la o tradiţie istorică, ziua liberă de vineri, informează BBC.

Marele Premiu de la Monte CarloFoto: Hasan Bratic / Sipa Press / Profimedia

Vinerea nu va mai fi liberă la Monaco

Din 2022, Marele Premiu de la Monte Carlo se va desfăşura după formatul obişnuit, cu antrenamente vineri, calificări, sâmbătă şi cursa, duminică.

Până în prezent, ziua de vineri era liberă, iar antrenamentele erau programate joia. Această tradiţie data de pe vremea când cursa monegască era organizată în weekend-ul în care se marca Înălţarea şi a rămas valabilă şi după ce competiţia nu a mai fost legată de această sărbătoare religioasă.

Pentru Principat şi comercianţii de aici, această tradiţie a făcut posibilă o prezenţă a publicului sporită, timp de patru zile în loc de trei.

Totodată, formatul tradiţional a făcut parte din reputaţia plină de farmec a celebrei curse de la Monaco.

Joi seară, se organizau petreceri în faimosul port din Principat, lăsând vinerea liberă pentru ca oaspeţii să se recupereze sau să ia parte la alte evenimente, înainte ca acţiunea serioasă pe pista stradală să înceapă în weekend.

Pentru a oferi flexibilitate în calendarul F1, evenimentul va urma acelaşi format ca şi celelalte curse, din 2022.

"Monaco va fi un Grand Prix de trei zile. Deci vineri, sâmbătă şi duminică în loc de joi, liber, apoi sâmbătă şi duminică. Aceasta este schimbarea pe care o vom introduce anul viitor", a declarat şeful F1 Stefano Domenicali pentru CNN, citat de News.ro.