​Campionul mondial en titre din Formula 1, britanicul Lewis Hamilton, a anunţat formarea unei Comisii care să analizeze şi să creeze condiţiile necesare angajării unui număr mai mare de tineri de culoare în zona sporturilor cu motor, scrie Reuters.

Lewis HamiltonFoto: lewishamilton.com

Hamilton (35 ani), de şase ori campion mondial, a declarat că a lucrat împreună cu Academia Regală de Ingineri de la Londra, punând la punct un parteneriat în domeniul cercetării, potrivit Agerpres.

Comisia va analiza cum ar putea sporturile cu motor să fie mai larg deschise, mai ofertante, către tinerii de culoare care se specializează în inginerie sau în domenii tehnice.

''Nu este suficient să mă dau pe mine ca exemplu sau pe cei câţiva oameni de culoare care activează în domeniu (...) Să câştigi campionate mondiale este minunat, dar eu vreau să fiu ţinut minte pentru eforturile mele de a crea, prin educaţie, o societate în care să nu mai existe inechităţi'', a spus Hamilton.

În contextul mişcărilor antirasiste din SUA, Lewis Hamilton afirma săptămâna trecută că protestele sunt ''doar începutul'' şi că trebuie făcute în continuare foarte multe lucruri în această direcţie.

''În ultimele săptămâni am văzut că lumea a deschis ochii în ceea ce priveşte realitatea privind fenomenul rasial de astăzi. Rămân în continuare foarte multe lucruri de făcut, dar apreciez paşii pozitivi care au fost făcuţi până acum'', a scris Hamilton (35 ani) pe conturile sale din reţelele sociale.

Britanicul s-a pronunţat mereu de-a lungul timpului, în comentarii şi declaraţii, împotriva rasismului, dar după uciderea afro-americanului George Floyd la Minneapolis (SUA) de un poliţist alb, el şi-a înteţit criticile în această direcţie.

În context, Lewis Hamilton a apreciat faptul că poliţiştii care acţionează cu brutalitate sunt traşi la răspundere şi trebuie să dea socoteală în faţa justiţiei, că legile au fost schimbate şi că tot mai mulţi oameni din întreaga lume se pronunţă împotriva practicilor rasiste.

La începutul lunii, el şi-a exprimat susţinerea şi faţă de protestatarii de la Bristol care au dărâmat o statuie a unui negustor de sclavi.

''Le solicităm oficialilor guvernamentali din întreaga lume să facă aceste schimbări şi să îndepărteze statuile care-i reprezintă pe nişte rasişti, aşa cum a fost la Bristol. Statuia bărbatului respectiv ar trebui să rămână în râu, la fel ca cei 20 de mii de africani care au murit în timp ce erau căraţi spre Europa de negustorii de sclavi'', spunea atunci Hamilton.