“Vreau sa urc pe podium la Beijing, dupa care ma retrag”, spunea Ionela Tarlea in urma cu patru ani. Atleta s-a dedicat intru totul pregatirii pentru Olimpiada din China, sacrificandu-si chiar si casnicia cu Dani Manolache, canadianul de origine romana. Iar eforturile sale au fost, se pare, in zadar.

Vicecampioana olimpica la 400 metri garduri nu-si va putea apara, la Beijing, “argintul” cucerit la Atena. Din cauza unor probleme mai vechi la calcaiul drept care au recidivat, valceanca a renuntat sa mai concurezein proba ei favorita, cea de 400 metri garduri.

A optat pentru cea de 200 metri, cursain care nu se numara printre favorite, chiar daca in 2002 a obtinut titlul mondial de sala pe aceasta distanta.

Pretentiile sportivei au devenit si ele mai modeste: “Vreau o finala”, sustine eleva antrenoarei Liliana Nastase. Chiar si asa, obiectivul este greu de indeplinit intrucat durerile pe care le are la calcai nu ii permit sa se antreneze la capacitate maxima.

Inainte de a veni la Beijing, Ionela a facut o “escala” la clinica de la Paris, acolo unde s-a tratat in trecut si pentru problemele la tendon. Injectiile facute in capitala Frantei nu au ajutat-o prea mult, astfel ca, pentru a putea concura in China, avea nevoie de infiltratii cu cortizon. Tratamentul necesita insa un aviz special din partea laboratorului antidoping acreditat de CIO, cortizonul aflandu-se pe lista substantelor interzise. Oficialii au inteles calvarul prin care trece romanca si si-au dat acceptul ca aceasta sa faca doua infiltratii cu cortizon, in decurs de o saptamana, astfel ca Ionela Tarlea spera ca la momentul intrarii in concurs, in data de 19 august, sa fie apta.

Ionela a inceput sa cocheteze cu atletismul dintr-o intamplare. Intr-o zi,in timp ce isi insotea mama la un salon de infrumusetare din Ramnicu Valcea, ea a fost remarcata de antrenoarea Viorica Enescu. “M-a vazut cat sunt de neastamparata si i-a zis mamei sa ma aduca la stadion sa-mi consum energia. Intalnirea cu Viorica Enescu a fost decisiva, deoarece eram hotarata sa ma dedic patinajului artistic, sport care constituie si acum a doua mea pasiune”, spune Ionela.

De-a lungul timpului, destinul i-a pus diverse piedici, dar le-a depasit pe toate. “Am suportat nu mai putin de trei operatii la tendonul lui Ahile si nu a fost doar atat. Cea mai grava problema am avut-o la ligamentele maleole, dupa ce am cazut la un antrenament. Am fost nevoita sa stau 6 luni pe bara, iar o luna am stat in gips din cauza operatiei”, a spus atleta. Beijing este ultima halta din cariera sportiva a Ionelei Tarlea, care isi doreste sa faca un copil, nu inainte insa de a-si intalni jumatatea.