VIDEO Arhitectura Chineza anunta Noua Politica Mondiala, sau de ce JO conteaza cu adevarat
Guvernul chinez a atentionat de la inceput ca nu doreste politizarea acestui eveniment, si ca “orice incercare de implicare in treburile interne ale Chinei cu aceasta ocazie se va solda cu un esec.” Intr-adevar, ar spune unii, politica nu are ce cauta in sport. Insa oricare aspect al vietii cotidiene este politic, de la mana cu care mancam pana la persoana cu care impartim patul, arhitectura inclusa; iar afisajul arhitectural al JO ’08 este pe cat de impresionant pe atat de relevant. Desfasurarea de resurse a guvernului chinez se reflecta in arhitectura spectaculara a principalelor locatii special construite pentru eveniment: Stadionul National si Centrul Acvatic National.
Supranumite “Cuibul de Pasare” si “Cubul de Apa”, cele doua centre sportive care au fost construite in 5 ani, ocupa o suprafata de 258 000 m2 si respectiv 79 532 m2, si reprezinta varfuri de design si inginerie contemporana. Cubul de Apa este o cladire care, datorita tehnologiei si materialelor folosite in constructie (ETFE – un teflon transparent), asigura mai mult de 30% din necesarul de energie (unii spun 90%) din resurse naturale (energie solara) inmagazinate in peretii cladirii. Apa necesara bazinului provine din ploaia colectata pe acoperis si ulterior purificata si incalzita. Proiectul apartine firmei Australiene PTW, cu birouri in Asia si Orientul Mijlociu. Stadionul National prezinta o structura invelitoare de otel cu forme curbe, feminine, cu efecte de culori calde – contrastanta si complementara cu tonurile albastru-reci ale Cubului, masculin prin design – si a fost proiectat de Herzog et De Meuron, arhitecti elvetieni. Nu departe, si completand un ansamblu compact se afla “Oul” lui Paul Andreu care a durat 6 ani pentru a fi construit. Oul, aka Centru National de Arte Performative, are costuri de mentinere exorbitante; guvernul chinez va subsidia in medie cu 60% anual functionarea acestui monument arhitectural.
Daca privim in ansamblu global, activitatea de constructie si dezvoltare a proiectelor de acest tip vom vedea ca ele sunt localizate in tari cu un statut indoielnic daca sunt judecate dupa criteriul democratiei reprezentative si drepturilor omului. Pe de alta parte, aceste tipuri de proiecte denota o orientare spre viitor a societatilor care le produc – si care sunt (vor fi) la randul lor produse ale acestei arhitecturi… Boom-ul economic al Emiratelor Arabe de la sfarsitul anilor 80 le-au tranformat intr-un rai pentru arhitectii plictisiti din Europa. China este un nou El Dorado al experimentarii cu design-ul, potentat de o organizare socio-economica greu de descifrat cu uneltele retoricii liberale euro-americane.
Miscati si ei de parghia contractelor economice, liderii “lumii libere” au lasat in suspensie retorica drepturilor omului si a democratiei reprezentative si au anuntat ca vor ocupa locurile rezervate in tribuna personalitatilor – notabil si indelung disputat este exemplul lui Nicolas Sarkozy de a carui prezenta depindeau contracte de ordinul miliardelor de Euro.
Oul, Cubul si Cuibul, amplasate in continuarea (si completarea) caii regale din Beijing certifica de fapt potentialul unui alt tip de ordine sociala – deja existenta, insa bagata sub pres pana acum de liderii “lumii libere” – in care “democratia” si “drepturile omului” sunt doar forme retorice folosite atunci cand deservesc scopuri economice. Demografia este de fapt factorul decisiv care determina schimbarea modului de guvernare, inclusiv in tari cu traditie liberal democratica ce se reorganizeaza in forme suprastatale cu demografie dezvoltata cum ar fi Uniunea Europeana. Este o miscare fireasca tinzand spre dezvoltarea guvernarii ca stiinta administrativa a populatiei – cu potential productiv enorm, asa cum o arata China.
Lumea redevenita plata prin reteaua informationala globala va dezvolta forme de guvernare sau organizare care nu au nimic de-a face cu traditia democratica (produsa de societati mici si mijlocii cu structuri relativ simple, ca si arhitectura lor) dar nici cu totalitarianismul asa cum l-am cunoscut pana acum. Noi forme de gandire politico-sociala vor trebui sa se adapteze complexitatii noilor arhitecturi ale puterii.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
In rest, articolul este sublim:
- ŢDaca privim in ansamblu global, ... Ţ
- ŢBoom-ul economic ... le-au tranformat... Ţ etc.,
ca sa nu mai vorbim de amestecul de jargon anglo-american ŢakaŢ, Ţva subsidiaŢ , ori de aberatiile sau de speculatiile cu pretentii de analiza socioliogica...
Felicitări şi bun-venit, dle autor.
“democratia” si “drepturile omului” sunt doar forme retorice folosite atunci cand deservesc scopuri economice
Nasol moment, si aia care au murit ca prostii pentru democratie. Si dizidentii aia din puscariile chinezesti habar nu au ca sint doar scule ale unor scopuri economice. Ce fraieri!! Auzi, vor libertate!! Sa le fie rusine. A invatat domnul Balasescu la scoala ca nici nu exista asa ceva. Hai sa emigram in China, mama, ca forme arhitecturale au.
Domnu Balasescu, parca erati critic de moda, acum ne predati teorii ale democratiei?
De ce nu-l invitati sa scrie de exemplu in domeniul sau de predilectie, sa ne explice (ar fi f. interesant) de ce chinezii au purtat secole haine putin diferentiate sexual (unisex zic cei care fac haine acum:), in timp ce in cultura europeana de ex. diferentiarea a fost intotdeauna extrem de clara, uneori atributele "sexuale" fiind foarte mult evidentiate.
Asta ar fi antropologie si moda.
Pe fond, exemple de grava ignoranta sociopolitica: "potentialul unui alt tip de ordine sociala – deja existenta, insa bagata sub pres pana acum de liderii “lumii libere” – in care “democratia” si “drepturile omului” sunt doar forme retorice folosite atunci cand deservesc scopuri economice."
Nu numai ca e o viziune simplista de marxist incepator, dar e si fundamental eronata :)) Fara a mai zice de confuzia de genuri, retorica fiind o forma, de discurs :))
In rest, ca forma, e jenant.
"Privim in ansamblul global"? Uita care e subiectul frazei si greseste acordul?
Usor de priceput frustrarea dlui Balasescu in fata imperfectiunilor societatii occidentale, greu de inteles fascinatia sa infantila in fata islamismului cu care Teheranul contamineaza Orientul Mijlociu sau in fata dictaturii chineze.
Pe masura ce se va "imbogati" si complexa, China va descoperi ca mandarinatul si un pistol in mana nu e suficient pt. a "guverna" 1 miliard de consumatori occidentalizati, nici pe vertical nici pe orizontala :)))
ma leg doar de prostia ta legata de retorica. Cauta tu frumos in dex vezi exact ce inseamna si in ce context poate fi folosit,dupa care te rog sa-ti dai cu parerea insa civilizat. Ceea ce pot sa-ti spun cu siguranta este ca esti foarte limitat . Incotosmanat in niste notiuni de student silitor.
In rest, interesanta abordarea d-lui Balasescu.
"Esti foarte limitat" :)) mdaa, mai cu seama de cele 2.000 de caractere ale ferestrei de comentariu :)) si de propria mea deferenta (sau nu) fata de subiect ;))))
"interesanta abordarea" :))) Ai idee ca e expresia tipica pt. o loaza incapabila de cugetare?:))))) Ti se pare interesanta pt. ca nu realizezi cat de simpliste sunt frazele si mai ales lipsite de interes conceptual, pt. asta nu de ajuns "dex"ul.
O zi buna, mai draga..
Ma refeream strict la stupizenia ta cu "retoric" si forma de discurs.
Cat despre articol; asta spune el, Perfect adevarat din punctul meu de vedere;
"potentialul unui alt tip de ordine sociala – deja existenta, insa bagata sub pres pana acum de liderii “lumii libere” – in care “democratia” si “drepturile omului” sunt doar forme retorice folosite atunci cand deservesc scopuri economice."
Iar asta este raspunsul tau; cu multe puncte si paranteze evident.
"Nu numai ca e o viziune simplista de marxist incepator, dar e si fundamental eronata :)) Fara a mai zice de confuzia de genuri, retorica fiind o forma, de discurs :))"
In loc sa arunci cu noroi; in mod civilizat, cum te rugam, ai fi putut sa explici de ce o consideri;f"undamental eronata" si am fi putut sa dialogam.
o zi buna si tie
"dezvoltarea guvernarii ca stiinta administrativa a populatiei" - populatia de ce nu ar avea "stiinta " de a se administra singura, incepand de la nivel de comuna, asa cum se intampla in Occident?
Dar oare cum intra in modelul dumnealui, tara aflata doar "peste gard" (ca tot ii plac ghilimelele dlui Balasescu) de China, si anume India? La fel de supraaglomerata, aflata si ea in boom economic. Dar, spre deosebire de China, o democratie vibranta.
De la Oswald Spengler incoace, sunt nenumarati cei care au anuntat declinul modelului occidental. Diferenta la dl Balasescu e ca dumnealui porneste de la concluzie si apoi isi alege argumentele care ii convin.
Pt un intelectual finut ca dnul B. "Adevarul" ar trebui sa fi fost deja luat la defragmentat de deconstructivisti, totul e un act politic, iar dansul pare ca nu mai are nevoie de argumente ci numai de ziceri cu naduf stangist care sa deturneze gratuit atentia catre intelectualul umanist , "opinionat" politic. Tres bien.
Balivernele ulterioare, ale jurnalistului cu poza surâzatoare, despre arhitectii europeni "plictisiti" care se duc brambura sa faca simboluri, în tarile cu "statut îndoielnic" sunt de-a dreptul rizibile.
Sau mai stii ?
Poate ca biata Franta este o tara cu statut îndoielnic, daca s-a gasit abia un arhitect braziliano-canadian care sa faca Opera Bastille (cât p-aci sa o faca niste români), un danez plictisit care sa faca Arche de la Défense si un ... chinez, care sa faca Piramida Luvrului.
Scuze, am dat exemple din secolul trecut ... pe atunci autorul stia ce-i aia nisip, nu fin'ca e un component al betonului, ci fin'ca avea unde sa se joace cu ... pardon.
Omul a expus un punct de vedere,
Un articol, il citesti si iti dai cu parerea. Daca nu esti in stare stai acasa. E destul de simplu si de corect ce spune el aici. Eu ,din comentariile voastre nu inteleg ce dracu va deranjeaza la acest articol.
no comment, mi-e rusine de tara asta si de "potentialul" ei :|