Criticata de cluburile europene pentru ca a incarcat calendarul meciurilor internationale, Federatia Internationala de Fotbal (FIFA) nu crede ca programul este problema, ci lungimea campionatelor interne. Presedintele forului mondial, Sepp Blatter, apara sistemul organizatiei pe care o conduce, declarand ca jucatorii se intorc obositi sau accidentati dupa meciurile nationale doar pentru ca joaca prea multe partide in campionatele interne.

Sepp Blatter, presedinte FIFAFoto: Reuters

"Din punctul meu de vedere, si Michel Platini (n.r. presedintele UEFA) este in asentimentul meu, campionatele nationale sunt prea lungi deoarece sunt prea multe echipe si prea multe meciuri. Echipele din campionatele cu 20 de cluburi joaca 38 de meciuri, pe langa acestea ei jucand si in competitii precum cupele nationale", a declarat Sepp Blatter, intr-un interviu acordat site-ului oficial al FIFA.

"Acest lucru creeaza un conflict de interese intre echipele nationale si cluburi, unele plangandu-se ca jucatorii se intorc obositi sau accidentati. Acest lucru nu se intampla din cauza calendarului international si este un subiect ce trebuie discutat", a adaugat presedintele FIFA.

Mircea Sandu, presedintele Federatiei Romane de Fotbal (FRF), este si el adeptul ideii de a micsora numarul de echipe participante in Liga 1: "Nu am discutat acest aspect cu reprezentantii LPF, dar raman la parerea ca ar fi bine sa avem un campionat cu 12 sau 14 echipe in care sa se joace play-off si play-out. Ar fi bine pentru toata lumea. Ganditi-va ca un Steaua - Dinamo, Rapid - CFR Cluj, Dinamo - Rapid sau Steaua - Rapid s-ar juca de cel putin patru ori intr-un an, lucru benefic pentru intreg fotbalul romanesc", a declarat Mircea Sandu intr-un interviu acordat liga2.ro.

De asemenea, Sepp Blatter a anuntat ca in cadrul intalnirilor "Task Force Football 2014", un comitet din care fac parte membri ai Comitetului de Fotbal, ai Comitetului Tehnic si de Dezvoltare, ai Comitetului Medical, ai Comitetului Arbitrilor, precum si alti experti, se va discuta si posibilitatea unor schimbari in sistemul de joc.

"Obiectivul Task Force Football 2014 este de a evalua turneele si modul in care jocul este organizat. Sa va dau cateva exemple. In acest moment, pentru victorie se ofera trei puncte iar pentru remiza un punct. Pe acest subiect putem discuta si decide daca este sau nu un lucru bun. Sunt cele doua reprize de prelungiri singura optiune pe care o avem daca meciurile se incheie la egalitate? Si daca pastram aceste prelungiri, cum ar trebui sa se stabileasca echipa castigatoare? Merita sa luam din nou in calcul ? Unor oameni le place aceasta idee, altora nu. Sunt multe chestiuni in ceea ce priveste turneele pe care le putem analiza", a mentionat seful forumul mondial.