FIFA analizeaza 13 sisteme de tehnologie diferite menite sa-i ajute pe arbitri in timpul meciurilor. Desi oficialii forului mondial s-au aratat in dese randuri impotriva introducerii asistentei tehnologice in fotbal, greselile arbitrilor de la Mondialul din Africa de Sud au readus in discutie acest subiect.

Golul lui Lampard, nevalidat la MondialFoto: Reuters

FIFA a anuntat luni ca saptamana trecuta au fost prezentate toate propunerile de proiecte, urmand ca oficialii sa le dezbata la urmatoarea intalnire a IFAB (organism ce supervizeazaa regulile jocului), din 20 octombrie. Comisia IFAB se va reuni la Newport si isi va stabili agenda pentru intalnirea anuala din martie anul viitor, atunci cand regulile din fotbal pot fi schimbate, informeaza AP.

Sepp Blatter a redeschis discutia despre introducerea tehnologiei video dupa Mondialul din Africa de Sud, pana in acel moment declarandu-se impotriva acestei masuri, declarand ca greselile umane fac parte din joc.

FIFA nu a mentionat care sunt cele 13 companii care si-au prezentat proiectele, insa se zvoneste ca una dintre acestea ar fi compania elvetiana de ceasuri Longines. Printre celelalte proiecte se asteapta sa se afle si sistemul Hawk-Eye, folosit in tenis si cricket, dar si cel propus de Cairos, companie care a dezvoltat o minge cu microcip. Ambele sisteme au fost respinse de IFAB in 2008 si in martie 2010.

Oficialii vor discuta insa, la intalnirea de saptamana viitoare, si despre experimentul arbitrilor suplimentari, sistem care incepand din acest sezon a fost introdus si in Liga Campionilor, pana in iunie 2012. Daca sistemul cu cinci arbitri va avea un rezultat pozitiv, oficialii forului mondial ar putea renunta la introducerea tehnologiei.