Spania, campioana mondiala en-titre, a primit marti Premiul Principelui de Asturia pentru sport in 2010, fiind a doua echipa nationala de fotbal ce primeste aceasta distinctie, dupa selectionata Braziliei, in 2002. Pentru prima oara campioana mondiala, nationala lui Del Bosque i-a depasit in preferintele juriului pe Valentino Rossi, Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo (MotoGP), ciclista franceza Jeannie Longo, organizatorii turului ciclist "La Vuelta" sau triatlonistul Javier Gomez Noya.

Spania, campioana mondialaFoto: Reuters

"Selectionata a avut virtutea de a crea o tehnica si un stil de joc admirate de intreaga lume si a fost prezentata in multe tari ca un exemplu de urmat. Din punct de vedere social a reusit ca toata tara sa vibreze la victoriile sale. Jucatorii si staff-ul tehnic au dat exemplu in dorinta de a se autodepasi, spirit de echipa, simplitate si angajamentul fata de valorile sportului", se arata in raportul juriului.

Premiul oferit castigatorului este in valoare de 50.000 de euro, plus o statueta realizata de artistul plastic Joan Miro, o diploma si o insigna.

Premiul Principelui de Asturia pentru sport se ofera din 1987, iar echipa nationala a lui Del Bosque este a 11-a reprezentanta spaniola ce primeste aceasta distinctie. Printre sportivii care au primit premiul Printului de Asturia de-a lungul timpului se numara Sergei Bubka (1991), Martina Navratilova (1994), Steffi Graf (1999), Lance Armstrong (2000), Fernando Alonso (2005), echipa nationala de baschet masculin a Spaniei (2006), Rafael Nadal (2008) sau Yelena Isinbayeva (2009).

Premiile "Principelui de Asturia" se ofera anual, fiind recunoscute astfel meritele unor persoane sau institutii din opt categorii, inclusiv arta, literatura, comunicare, sport si cercetare stiintifica.