Africa de Sud a gazduit cu succes Cupa Mondiala 2010, turneu care a fost cum nu se poate mai bun pentru Federatia Internationala de Fotbal (FIFA). Un studiu al Pricewaterhouse Coopers (PwC) arata ca Mondialul din Africa de Sud a adus forului mondial un profit de 4 miliarde de dolari, acesta fiind si cel mai de succes turneu organizat vreodata de FIFA.

Sepp Blatter (stanga), alaturi de presedintele Africii de Sud, Jacob ZumaFoto: Reuters

FIFA a inregistrat un venit de aproximativ 29 de miliarde de rand (4 miliarde de dolari) dupa Mondialul din Africa de Sud, aceasta suma fiind cu 25% mai mare decat cea obtinuta de organizatia prezidata de Sepp Blatter la Mondialul din 2006, gazduit de Germania. 95% din profitul obtinut de FIFA dupa Cupa Mondiala din Africa de Sud va asigura bugetul operational al organizatiei in urmatorii patru ani.

O mare parte a profitului FIFA a venit din vanzarea biletelor, aproape 3 milioane de oameni asistand la meciurile din cele noua orase gazda, pretul mediu al unui bilet fiind de 1.700 rand (208 dolari). FIFA a estimat ca profitul obtinut din bilete este de 5.1 miliarde de rand (aproximativ 700 milioane de dolari). Aceasta cifra este mai mare decat toate veniturile combinate obtinute din vanzarea biletelor de la toate sporturile din Africa de Sud.

Raportul PwC arata ca lumea sportului nu a fost ocolita de efectele crizei financiare globale, dar anumite sectoare ale industriei sportive au continuat sa prospere. "Piata globala de sport cunoaste o redresare graduala dar robusta dupa impactul crizei economice din 2008-2009", se mai arata in studiu.