Irlandezii de la St. Patrick’s Athletic din Dublin sint urmatorii adversari ai Stelei Bucuresti in Europa League. Dupa ce au trecut deja de doua tururi preliminarii, Supersfintii (denumirea populara a echipei in Irlanda) din Dublin n-au mai avut norocul providential si proverbial de care se bucura irlandezii: Steaua este, in viziunea presei din Irlanda, un adversar de netrecut.

Fondata acum exact 80 de ani in Dublin, St.Patrick’s Athletic este una dintre cele mai iubite echipe de fotbal din Irlanda. In mod normal, meciurile de pe propriul teren le desfasoara pe micuta arena Richmond Park, de 5.000 de locuri, situata in sud-vestul Dublinului, insa partida cu Steaua va avea loc pe mai marea RDS Arena (18.500 de locuri).

Steaua = Romanian Big Shots

Presa irlandeza

Atentie, Steaua: RDS Arena e socotita un stadion foarte norocos, dupa ce, in acest an, echipa Leinster Rugby a devenit campioana Europei, RDS Arena fiind gazda celor de la Leinster. Vestea e buna insa pentru fanii Stelei care vor face deplasarea in Dublin, fiindca RDS Arena este mult mai apropiata de centru decit Richmond Park.

Vestea sosirii Stelei in Irlanda a cazut greu presei irlandeze. Steaua e considerata, de posturile de radio sau de televiziune, drept un adversar imposibil. “Romanian Heavy Weights” sau “Romanian Big Shots” sint doar citeva titlurile sau headline-urile ce au circulat in media irlandeza, dupa tragerea la sorti. Mai mult, scorul general cu care Steaua a trecut de scotienii de la Motherwell, 6-1, a pus orice capac sperantelor, fiinca scotienii erau considerati oricum o echipa mai puternica decit St.Patrick’s. Nici in actualul campionat intern St.Patrick’s nu sta prea bine, dupa 22 de etape (din 36) aflindu-se pe pozitia a 7-a, din 10 echipe.

Vedeta echipei pare a fi chiar tinarul manager Jeff Kenna, 39 de ani (ii va implini chiar in ziua returului de la Dublin), instalat in functie la inceputul acestui an. Acesta are in palmares, ca jucator, un titlu de campion in puternicul campionat al Angliei, in 1995, pe cind evolua pentru Blackburn Rovers. In rest, St.Patrick’s e o echipa tinara, fara vedete iar ca stranieri sunt inclusi doi englezi si un letonian.

Cum pierd Steaua si Bucurestiul bani

Decizia UEFA, ca Steaua Bucuresti sa sustina urmatoarele doua partide de pe teren propriu in cupele europene fara suporteri, in urma incidentelor de la partida din Bucuresti, dintre Steaua si Ujpest, reprezinta o paguba atit pentru club, cat si pentru berariile din Bucuresti :)

Clubul va pierde o gramada de bani prin faptul ca nu va vinde nici un bilet, iar Bucurestiul nu va beneficia de sumele ce urmau sa fie cheltuite de cele citeva sute de suporteri irlandezi care ar fi venit in Romania.

Eu am mai fost acum doi ani in Romania si am amintiri foarte frumoase legate de berea ieftina de acolo!

John Airdrie, suporter irlandez

John Airdrie, suporter “din tata-n fiu” al Supersfintilor, a fost foarte dezamagit cind a aflat ca meciul de la Bucuresti, din 27 august, va avea loc cu usile inchise. “Nu pot sa cred asa ceva, fiindca in clipa in care am vazut ca avem deplasare la Bucuresti, mi-am si sunat trei prieteni sa ne organizam excursia in Romania. Eu am mai fost acum doi ani, ca turist, si am amintiri foarte frumoase legate de berea ieftina de acolo! Acum insa, dupa ce-am vazut ca meciul e fara spectatori, ne-am dezumflat cu totii. O sa mergem in pubul nostru de aici sa ne uitam la TV”, povesteste dezamagit John, in virsta de 32 de ani.

Si ca John gandesc alte citeva sute de suporteri, ai caror bani vor ramine in Irlanda, in loc sa fie cheltuiti in Bucuresti.

“Speram sa fim minimum 5.000 de suporteri romani in Dublin”

De partea cealalta, romanii din Dublin fani ai Stelei, dar nu numai, au si inceput sa viseze la un stadion plin de romani la meciul Stelei din 20 august. “Pai am fost vreo 4000 in 2005, cind Steaua a jucat aici cu Shelbourne, acum cred ca vom fi 5-6000, eu sper. Biletele la fotbal sint mai ieftine decit cele de la rugby, asa ca sint convins ca vor fi destui care sa dea 20-25 de euro pe un bilet. Eu deja stiu 5 amici de aici care vor merge la meci. Steaua trebuie sa stie ca se va simti chiar mai bine ca acasa aici!”, incheie fericit Mihai Dumbrava, un roman stabilit in Irlanda de mai bine de 6 ani.

Steaua trebuie sa stie ca se va simti la Dublin chiar mai bine ca acasa

Mihai Dumbrava, suporter stelist in Irlanda

In 2005, atunci cind Steaua a jucat cu Shelbourne Dublin in capitala Irlandei (0-0), au fost prezenti 4.000 de suporteri romani. Dupa 2007, odata cu intrarea Romaniei in UE, numarul romanilor care s-au stabilit in Irlanda a crescut foarte mult, asa ca e de asteptat ca Steaua sa beneficieze de un numar impresionant de suporteri la partida din 20 august. In prezent, se estimeaza ca traiesc in Dublin aproape 30.000 de cetateni romani.

Prin urmare, toate datele duc spre faptul ca irlandezii nu se pot baza decit pe providentialul noroc in lupta cu Steaua. Statistic si fotbalistic, nimeni nu le da nici o sansa Supersfintilor. Vor face fata “Super Saints” “supergreilor” din Bucuresti?