Irlandezii vobesc despre Steaua "Romanian Heavy Weights" si regreta ca nu vor bea bere ieftina la Bucuresti
Fondata acum exact 80 de ani in Dublin, St.Patrick’s Athletic este una dintre cele mai iubite echipe de fotbal din Irlanda. In mod normal, meciurile de pe propriul teren le desfasoara pe micuta arena Richmond Park, de 5.000 de locuri, situata in sud-vestul Dublinului, insa partida cu Steaua va avea loc pe mai marea RDS Arena (18.500 de locuri).
Atentie, Steaua: RDS Arena e socotita un stadion foarte norocos, dupa ce, in acest an, echipa Leinster Rugby a devenit campioana Europei, RDS Arena fiind gazda celor de la Leinster. Vestea e buna insa pentru fanii Stelei care vor face deplasarea in Dublin, fiindca RDS Arena este mult mai apropiata de centru decit Richmond Park.
Vestea sosirii Stelei in Irlanda a cazut greu presei irlandeze. Steaua e considerata, de posturile de radio sau de televiziune, drept un adversar imposibil. “Romanian Heavy Weights” sau “Romanian Big Shots” sint doar citeva titlurile sau headline-urile ce au circulat in media irlandeza, dupa tragerea la sorti. Mai mult, scorul general cu care Steaua a trecut de scotienii de la Motherwell, 6-1, a pus orice capac sperantelor, fiinca scotienii erau considerati oricum o echipa mai puternica decit St.Patrick’s. Nici in actualul campionat intern St.Patrick’s nu sta prea bine, dupa 22 de etape (din 36) aflindu-se pe pozitia a 7-a, din 10 echipe.
Vedeta echipei pare a fi chiar tinarul manager Jeff Kenna, 39 de ani (ii va implini chiar in ziua returului de la Dublin), instalat in functie la inceputul acestui an. Acesta are in palmares, ca jucator, un titlu de campion in puternicul campionat al Angliei, in 1995, pe cind evolua pentru Blackburn Rovers. In rest, St.Patrick’s e o echipa tinara, fara vedete iar ca stranieri sunt inclusi doi englezi si un letonian.
Cum pierd Steaua si Bucurestiul bani
Decizia UEFA, ca Steaua Bucuresti sa sustina urmatoarele doua partide de pe teren propriu in cupele europene fara suporteri, in urma incidentelor de la partida din Bucuresti, dintre Steaua si Ujpest, reprezinta o paguba atit pentru club, cat si pentru berariile din Bucuresti :)
Clubul va pierde o gramada de bani prin faptul ca nu va vinde nici un bilet, iar Bucurestiul nu va beneficia de sumele ce urmau sa fie cheltuite de cele citeva sute de suporteri irlandezi care ar fi venit in Romania.
John Airdrie, suporter “din tata-n fiu” al Supersfintilor, a fost foarte dezamagit cind a aflat ca meciul de la Bucuresti, din 27 august, va avea loc cu usile inchise. “Nu pot sa cred asa ceva, fiindca in clipa in care am vazut ca avem deplasare la Bucuresti, mi-am si sunat trei prieteni sa ne organizam excursia in Romania. Eu am mai fost acum doi ani, ca turist, si am amintiri foarte frumoase legate de berea ieftina de acolo! Acum insa, dupa ce-am vazut ca meciul e fara spectatori, ne-am dezumflat cu totii. O sa mergem in pubul nostru de aici sa ne uitam la TV”, povesteste dezamagit John, in virsta de 32 de ani.
Si ca John gandesc alte citeva sute de suporteri, ai caror bani vor ramine in Irlanda, in loc sa fie cheltuiti in Bucuresti.
“Speram sa fim minimum 5.000 de suporteri romani in Dublin”
De partea cealalta, romanii din Dublin fani ai Stelei, dar nu numai, au si inceput sa viseze la un stadion plin de romani la meciul Stelei din 20 august. “Pai am fost vreo 4000 in 2005, cind Steaua a jucat aici cu Shelbourne, acum cred ca vom fi 5-6000, eu sper. Biletele la fotbal sint mai ieftine decit cele de la rugby, asa ca sint convins ca vor fi destui care sa dea 20-25 de euro pe un bilet. Eu deja stiu 5 amici de aici care vor merge la meci. Steaua trebuie sa stie ca se va simti chiar mai bine ca acasa aici!”, incheie fericit Mihai Dumbrava, un roman stabilit in Irlanda de mai bine de 6 ani.
In 2005, atunci cind Steaua a jucat cu Shelbourne Dublin in capitala Irlandei (0-0), au fost prezenti 4.000 de suporteri romani. Dupa 2007, odata cu intrarea Romaniei in UE, numarul romanilor care s-au stabilit in Irlanda a crescut foarte mult, asa ca e de asteptat ca Steaua sa beneficieze de un numar impresionant de suporteri la partida din 20 august. In prezent, se estimeaza ca traiesc in Dublin aproape 30.000 de cetateni romani.
Prin urmare, toate datele duc spre faptul ca irlandezii nu se pot baza decit pe providentialul noroc in lupta cu Steaua. Statistic si fotbalistic, nimeni nu le da nici o sansa Supersfintilor. Vor face fata “Super Saints” “supergreilor” din Bucuresti?

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Dar as fi vrut sa ii vad macar aici, la Bucuresti. E totusi vorba despre o cupa europeana, in ciuda valorii modeste a adversarului.
M-am saturat de huliganii si batausii, care vin la un meci doar pentru scandal si din cauza carora acum toti suporterii adevarati ai Stelei trebuie sa sufere, pentru ca inca Politia nu isi face treaba si permite accesul in continuare! unor astfel de specimene pe stadion. Acest oameni nu sunt suporteri, nu sunt nici macar niste smecheri precum se cred, sunt niste infractori.
E a nu stiu cata oara cand se intampla in Romania. Chiar nu vede nimeni din Ministerul de Interne ca e o problema majora?
Nerezolvarea problemei hooligans are aceeasi sorginte si aceleasi explicatii puerile ca in mai mai toate domeniile unde nu merg bine lucrurile in Romania.
Cit timp se vor cumpara meciuri, cit timp preturile transferurilor nu vor fi oficializate, cit timp parlambadarii si altii isi vor fixa salariile (& bonusurile) in mod neconcurential si fara o justificare economica-sociala, cit timp pentru promisiunile electorale neonorate nu se va plati (inclusiv penal), ... ... ... , Romania nu va fi o tara normala.
Sa speram ca s-a dus tot norocul la rugby. Si-asa in rugby ne bat de ne sar fulgii, macar la fotbal sa ne luam revansa.
Salutari romanilor din Irlanda si sa mearga cat mai multi la meci!