Directia Nationala Anticoruptie a confirmat astazi ca procurorii sai au inceput urmarirea penala impotriva lui Gigi Becali, pentru infractiunea de dare de mita. Procurorii sustin ca, in acelasi dosar de corputie, sunt urmariti si Anton Dobos, presedintele Clubului de fotbal „Universitatea Cluj”, Teia Sponte, persoana din anturajul lui Becali, precum si o cunostinta a lui Dobos, Traian Bendorfean. DNA confirma astfel informatiile aparute ieri ca Becali este urmarit penal in cazul valizei cu 1.7 milioane de euro ce ar fi trebuit sa ajunga la jucatorii U Cluj.

Prima infractiune de dare de mita retinuta in sarcina lui Becali dateaza din 2006, cand finantatorul stelist "a facut o promisiune ferma jucatorilor de fotbal de la FC „Gloria 1922 Bistrita” oferind acestora cate 5.000 euro in cazul obtinerii unui rezultat de egalitate sau cate 10.000 euro in caz de victorie in meciul cu echipa FC „Rapid Bucuresti” ce urma sa aiba loc a doua zi".

In al doilea caz, procurorii sustin ca, in perioada 5-7 mai 2008, Becali "a oferit direct si indirect suma de 1,7 milioane euro lui Dobos Anton, presedintele clubului „Universitatea Cluj”, precum si unor jucatori ai acestei echipe, pentru ca, in ultima etapa a campionatului de fotbal al Romaniei 2007-2008 din data de 7 mai 2008 clubul universitar sa isi apere corect sansele de joc si sa faca tot ce este posibil pentru a obtine cel putin un rezultat de egalitate in meciul cu echipa „CFR 1097 Cluj”, contracandidata echipei FC „Steaua Bucuresti” la castigarea titlului de campioana".

DNA sustine ca miercuri "asupra lui Sponte Teia, aflat in Cluj Napoca, a fost gasita suma de 1,7 milioane de euro" asupra carora s-a instituit sechestru.

Cazul Bistrita

In 2006, Gloria Bistrita urma sa evolueze in Bucuresti impotriva Rapidului. Meciul se disputa in etapa 27. Bistritenii s-au cazat cu o zi inainte de meci la Crystal Palace, hotelul lui Dumitru Dragomir. Atunci, Becali i-a alergat practic prin tot orasul pe bistriteni si s-a dus cand acestia erau la masa, oferindu-le public bani pentru a incurca Rapidul. Becali le-ar fi dat 5000 de euro pentru un egal si 10.000 de euro pentru victorie in Giulesti. Bistritenii au pierdut cu 1-0 in Giulesti, prin golul reusit de Daniel Pancu in minutul 67.

Procurorii DNA incearca sa il aduca pe Becali la audieri, insa povestea citarii finantatorului Stelei starneste rasul. Ei au vrut sa ii dea citatia pe strada, Becali mototolit-o si a plecat. Apoi un politist s-a deplasat la resedinta acestuia, insa nu l-a gasit acasa. Bodyguardul a refuzat sa primeasca citatia, asa ca a lasat-o in cutia postala, desi putea sa o lipeasca de usa imobilului.

Gigi Becali i-a anuntat pe procurori ca se va duce la DNA cand va avea timp. "Daca au zis ca e urgent sa ma citeze, atunci am luat citatia, am mototolit-o si am aruncat-o pe strada! Daca-i asa urgent, uite, sa o ia ei de pe strada! O sa ma prezint la DNA conform legii, dar cand o s am timp", a spus finantatorul Stelei.