Luni, ora 20:30, Rapid - Universitatea Craiova. Pe Giulești are loc derby-ul echipelor din fotbalul nostru care nu au avut privilegii istorice, ci doar dobândite prin muncă.

Galeria Rapid pe Stadionul GiulestiFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Rapid-Craiova este locul unde se întâlnește tradiția nu cu mărirea, ci cu problemele. Dintotdeauna. Când cluburile bucureștene și susținute de mahării PCR și ai Armatei sau Miliției cîștigau, Rapid și Craiova sufereau și munceau 150% pentru fiecare punct.

Pentru Raprid, această ediție se anunța altfel. Dar totul s-a răsucit sub același vânt al capriciilor. Cum s-a întâmplat așa ceva? Rapid din șanse la Campioană, acum e ciuca bătăilor în SuperLigă. Din cea mai înfocată galerie, indiferent de rezultat, am devenit o galerie capricioasă (Liviu Ungurean, Bocciu e arestat).

Rapidul cu cel mai bun atac a devenit echipa cu cea mai căzută apărare (Săpunaru și Aioani au primit goluri ca Berilă, meci de meci).

Umbra lui Șumudică

După demiterea antrenorului Bergodi, patronii sunt înfricoșați de singura opțiune populară: Șumudică orgolios, trufaș, obraznic. Nu este destul atât, Președintele Daniel Niculae este acuzat în dosarul cu petardele, iar Rapidul e șacalizat de o lume ostilă. De parcă ar fi dat în cap oamenilor pe stradă. Diseară, la ora 20:30 joacă cu Universitatea Craiova, pe Giulești, și victoria e singura opțiune.

Cacofonie și trădare pe toată linia

Rapid arată acum ca un balaur vocal și neputincios, cu trei capete: Galeria, patronii și echipa. Unul urlă la altul și-n urletul general, toate trei capete uită ceea ce reprezintă.

Totul a început pe 9 martie, Rapid bătea FCSB-ul cu 4-0. Extaz. Eram campioni. A doua zi, șeful galeriei Bocciu, președintele Clubului, Daniel Niculae și membrii Galeriei dădeau seama de faptele lor în fața procurorilor. S-a descoperit nu doar depozitarea de petarde în Giulești, ci și faptul că Bocciu, prin interpuși, deținea firma de bodyguarzi a Giuleștiului. Deci, trădarea încrederii pe toată linia.

Daniel Niculae părea că aranja cu arbitrii desfășurarea pirotehnică de pe Giulești. În câteva zile, Galeria, unul din capetele balaurului din Giulești, s-a prăbușit în marasm. Și de atunci Galeria nu și-a mai revenit. Înaintea meciului cu Craiova din 30 martie, Șucu, patronul, a hrănit cu parizer galeria, dar n-a ajutat la nimic, absolut nimic. Balaurul a intrat în colaps.

Pleacă Bergodi, iar situația devine din vișinie, albastră

Dezastrele s-au ținut lanț. A căzut galeria psihic, a căzut echipa pe teren. Și pe capul apărării a căzut toată povestea. Și Săpunaru și Aioanei n-au făcut față. Tot play-off-ul Superligii ne-a dat gol după gol, ca unor puștani de pe maidan.

În fața evidențelor, Șucu patronul, nici el prea călit în astfel de bătălii, a dat afară antrenorul. Ce să facă? Așa situația vișinie a devenit albastră. Bergodi știe, oricât de italian o fi, s-a dovedit că știe meserie. Dar Șucu a devenit Becali: Băi, cine e de vină? Antrenorul e de vină.

Unde e rău e și bine

Balaurul cu 3 capete din Giulești nu mai mușcă din parizer, dar nici din dușman. Galeria acum, fără Bocciu, nu mai duce echipa la victorie. Echipa, fără antrenor adevărat, este derutată. Cireașa de pe tort este că Șumudică pare a fi singura opțiune ca antrenor. Ori, să-ți bați cuie în talpă cu Marele Egolatru, este destul de riscant.

Acum să vedem partea optimistă. Suntem în luna mai, nu are ce să ni se întâmple mai rău decât să terminăm pe locul 6 în SuperLigă. Anul trecut, cu Mutu antrenor tot la coada playoffului am terminat. Acum, ce-i de făcut? Nici chiar letargie nu merge. Unde-i soluția?

E nevoie de un președinte popular

Galeria ca galeria, este ca-n natură, ca ploaia care cade și se vindecă pe sine. Trebuie s-o lași să-și revină din sughiț. Cine, ce poate să facă?

Bocciu și Daniel Niculae își vor face drumurile la procurori până se văd vinovați sau nevinovați. Îl demiți pe Daniel Niculae? Păi, e vinovat? Dacă iese nevinovat din anchetă? Măcar să-l suspenzi trebuie. Dar cum să pui un Președinte interimar la Rapid, ce e aia? Struțocămilă. Și este nevoie de un Președinte popular la Rapid în momentele astea de secetă. Șucu și Angelescu, patronii, au de făcut marea alegere: cu Șumudică sau fără. Dar ce faci? Dacă îl eviți pe Șumudică prea mult, este că nu-l vrei. Ori Șumudică e alegerea Galeriei. Șucu și Angelescu își pun Galeria-n cap?

Vă dați seama câte bube sunt deasupra Giuleștiului diseară când vin oltenii? Echipa, iată, devine ultima despre care vorbim. Și asta e nasol.

Ceea ce uităm: că echipa are valoare

Echipa pare că nu contează, nu. Ori, tocmai asta cred că e salvarea. Echipa trebuie să joace mai bine ca oricând. De unde să vină sângele în obrajii Rapidului?

Oricât de fraieră e apărarea la Rapid, Săpunaru și Aioanei nu se poate să n-aibă niciun fel de inspirație. Papeau fentă, pasează lui Rrahmani și goool! Dokovici îl găsește pe Krasniqi liber în careu și goool! Doar o victorie cum doar jucătorii Rapidului pot da, unește Galeria și alungă bubele din Giulești.

Și cum altfel nu se poate, uite, se pare că nu se poate, o victorie diseară ar cuminți balaurul cu 3 capete și ar cuminți hienele din lumea fotbalului, mereu gata să sfârtece, să înjure. Orice bube și noroi pot fi alungate cu un joc cum altul doar echipa Rapid face. Avem valoare și asta uită Rapidul acum. Hai Rapid!