Fostul fotbalist rus Andrei Kanchelskis, un golgheter al Manchester United în anii 1990, a comparat nivelul de trai din Rusia și Europa, ajungând la o concluzie surprinzătoare, relatează Sports24.

Andrei Kanchelskis este in prezent antrenorul Muras United, o echipa de fotbal din KargazstanFoto: Brian Lawless / PA Images / Profimedia

Kanchelskis afirmă că în anii 1990, perioadă în care el a jucat în Occident, era mai confortabil în Europa, dar că astăzi Rusia a ajuns din urmă țările din Vest.

„În anii '90, era mult mai confortabil să trăiești în Europa decât în ​​Rusia. Acum totul este egal. Pot chiar să spun asta - nivelul de trai la Moscova și la Londra este același. Poate că este chiar mai bine în capitala noastră. Acum nu suntem cu nimic inferiori Europei. Moscova, Sankt Petersburg, Ekaterinburg și Novosibirsk nu sunt inferioare Londrei”, a declarat el.

„La sfârșitul secolului trecut, au fost vremuri grele pentru țara noastră, au existat diferențe enorme în stilurile de viață. Acum nu contează dacă locuiți într-o țară europeană sau în Rusia - totul este egal”, a subliniat Kanchelskis.

Născut în 1969 în Kropîvnîțkîi, o localitate de pe teritoriul de azi al Ucrainei, Kanchelskis și-a început cariera de fotbalist la clubul local, înainte de a trece la Dinamo Kiev și apoi Șahtar Donețk. El a fost transferat de Manchester United în 1991 și a jucat timp de 5 sezoane pentru clubul britanic.

În această perioadă el a câștigat mai multe trofee alături de Diavolii Roșii, inclusiv o Supercupă a Europei (1991), două titluri de campion al Premier League (1992-1993, 1993-1994) și o cupă FA (1993-1994).

Kanchelskis a fost golgheter al Manchester United din poziția de mijlocaș

În sezonul 1994-1995 el a reușit inclusiv să devină golgheter al Manchester United, deși juca în poziția de mijlocaș ofensiv pe banda dreaptă. El a marcat în sezonul respectiv 14 goluri în campionat, însă campania s-a dovedit a fi una mai puțin fastă pentru United, care a ratat atunci toate obiectivele.

Kanchelskis și-a continuat cariera la Everton, Fiorentina, Rangers, Manchester City și Southampton, înainte de a se transfera la clubul saudit Al Hilal în 2003. În sezonul următor el a revenit la Dinamo Kiev, însă nu a jucat niciun minut pentru clubul ucrainean înainte de a se transfera în Rusia.

Și-a încheiat cariera în 2006 la echipa rusească Krîlia Sovetov Samara.

„Am fost în Anglia în timpul prăbușirii URSS și, desigur, totul m-a surprins acolo. În Europa am văzut imediat o viață liniștită - fără tam-tam sau cozi, stadioane pline, la capacitate maximă. Cu toate acestea, a fost ceva care mi-a lipsit cu adevărat. În primul rând, comunicarea cu poporul nostru rus în limba noastră maternă. Mai erau probleme cu vizele, trebuia să primesc o invitație, dar lucrul principal era că îmi era dor să comunic cu prietenii și rudele mele”, a declarat el acum pentru Sports24.

În prezent el este antrenor al echipei de fotbal Muras United din Kârgâzstan.